Hajduk bez trenera: Špaco smijenjen, Španjić privremeni, Mršić se još misli!

STANKO POKLEPOVIĆ je jutros došao na Poljud pripremiti popodnevni trenig, ali je otišao nakon pola sata kući čekajući da mu priopće kako je smijenjen.

> Portret Špace Poklepovića: Vojnik kluba iz kojeg ga cijelog života tjeraju

Bila je to tužna tvrdoglavost i neprihvaćanje realnosti čovjeka kojem je ovo bio četvrti put u životu da je smijenjen s funkcije u Hajduku, jer sigurno je znao ono što i cijeli grad. Međutim, pravio se kao da je sve u najboljem redu, pa je jutros došao na radno mjesto s kojeg je ubrzo otišao.

Za to vrijeme, na Poljudu je sastančila radna skupina koja je trebala donijeti poznatu odluku. Nakon što s predsjednik Joško Svaguša, direktor Josip Grbić, sportski direktor Ivica Kalinić i neki članovi Nadzornog odbora šest sati vijećali, među novinare se spustio Kalinić koji je izvijestio:

"Nažalost, Stanko Poklepović više nije trener Hajduka. Joško Španjić će voditi popodnevni trening, a vjerojatno i sljedeći prvenstveni susret protiv Hrvatskog Dragovoljca za vikend."

Na pitanje o novom treneru, sportski direktor je rekao kako se pregovara s nekoliko kandidata, ali nije htio o konkretnim imenima

Mršić pretprošle sezone uzeo Hajduku titulu, sada pomogao u smjenjivanju Špace

Upravi je prvi izbor trener Cibalije, ali Stanko Mršić je zatražio time-out da razmisli želi li preuzeti klub u kojemu je proveo dio igračke karijere.

Imotski stručnjak i rekorder po broju vođenih utakmica u HNL-u, čiju trenersku karijeru je obilježio rad u Cibaliji i Zadru (vodio je i Varteks, Šibenik, Međimurje i Osijek), prvi je favorit za novog trenera Hajduka, a osim njega u kadru su Branko Karačić, Zoran Vulić, Ivo Šušak i izbornik Slovenije i deklarirani navijač Hajduka, Mariborčan Matjaž Kek.

Hajduk bi dovođenjem Stanka Mršića eliminirao "crnu mačku", koja je vodeći Cibaliju dva puta posljednjih godina bila iznimnu kobna za Hajduk u Vinkovcima; u sezoni 08/09 je pred kraj prvenstva oteo dragocjeni bod Hajduku, a nakon toga je Dinamo na istom stadionu slavio 4:3 i osigurao naslov.  Poraz koji je Bilima nanio ove nedjelje bio je znak kako je Poklepoviću i definitivno odzvonilo. Istra ga nije pokopala, čekao se samo prvi sljedeći posrtaj.

Poklepović je morao otići: Hajduk je potonuo u prvenstvu, ostao bez mogućnosti obrane Kupa i što je najbitnije - igre

"Jutro je uvik pametnije od večeri", kazao je predsjednik Hajduka Joško Svaguša poslije sramotnog ispadanja iz Kupa protiv Istre, pretposljednjeg kluba prve HNL, ali su na Poljudu pameti došli već tijekom večeri, kada je nakon dvosatnog sastanka klupske vrhuške odlučeno kako Stanko Poklepović više nije trener Hajduka.

Nakon što je lošim igrama u posljednje ne samo prosuo prednost koju je u prvenstvu imao pred Dinamom, nego i pao na četiri boda manje od najvećeg konkurenta, branitelj naslova pobjednika Kupa je već na prvoj ozbiljnoj prepreci ostao bez mogućnosti obrane jedinog trofeja osvojenog u posljednjih pet godina i u klubu su morali djelovati, jer bio je to treći uzastopni poraz Hajduka, po jedan u svakom natjecanju (Zenit, Cibalia, Istra) u tek tjedan dana, ali što je još bitnije, igra momčadi je mizerna.

Splet sretnih okolnosti u Europi zamazao oči - Špaci je od početka sapunana daska

Doznajemo kako je Špaco trebao biti smijenjen još nakon poraza od bukureštanskog Dinama 1:3 u 2. pretkolu Europa lige u srpnju, kada je Hajduk doista odigrao sramotno, ali nakon toga "se dogodila" uzvratna pobjeda 3:0 na Poljudu protiv Dinama, krenulo je publikom i dalmatinskim medijima inducirano europsko ludilo, koje je dodatno potaknuto eliminacijom Unireje u play-offu za Europa ligu.

Nitko nije mario što je za ulazak u skupinu europskog natjecanja izbačen klub kojeg su zbog bankrota napustili svi, od predsjednika do čistačice, jer budimo realni, nema teorije kako bi Hajduk izbacio Unireu od sezone prije, koja je u skupini Lige prvaka osvojila osam bodova!

No nije nikakva tajna kako je ispod fasade od Svagušinih suza radosnica i skandiranja igrača "Mi imamo Špacu šefa svog", pretjerano elokventni i filozofski raspoloženi trener išao na na živce upravi i igračima, a nakon svakog poraza ili lošije igre, plasirala bi se (naravno, iz uprave oštro demantirana) priča kako je trener na ledu.

Poklepovića smijenili igrači koji su se žalili Svaguši da ih je iscijedio prenapornim treninzima

Iako je u godinu dana, koliko je trajao njegov treći mandat na klupi Hajduka, izgubio samo dvije prvenstvene utakmice (prošle sezone protiv Lokomotive i prošle nedjelje u Vinkovcima) ni publika ga nije pretjerano ljubila, što je eskaliralo zvižducima i pogrdnim skandiranjem nakon sinoćnjeg ispadanja iz kupa.

Čini se kako je Špaci presudio sastanak na koji je predsjednik Svaguša nakon poraza u Vinkovcima pozvao pet najskupljih igrača Hajduka - Strinića, Tomasova, Ibričića, Sharbinija i Juricu Buljata.

Na tom sastanku igrači su se požalili rekli kako prenaporno treniraju s obzirom na ritam kojim igraju sezonu i na pretanki igrački kadar.

Pročitajte više