LUDNICA NA POLJUDU Tri gola u sudačkoj nadoknadi, Hajduk iz penala za 2:2!

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixell

KAKVA utakmica na Poljudu. Kakva završnica. Hajduk je do 89. minute vodio 1:0. Dinamo je u sudačkoj nadoknadi preokrenuo, ali ni to nije bio kraj. Duboko u sučevom vremenu Hajduk dobiva penal i Erceg pogađa za 2:2 i konačan rezulatet ove sjajne i uzbudljive utakmice.

Sudačka nadoknada za antologiju

Bio je to odličan derbi, u kojem je Hajduk potpuno dominirao u prvom poluvremenu, a Dinamo je uzvratio na isti način u drugom dijelu. 
Hajduk dominirao prvim poluvremenom, Dinamo drugim
 
Hajduk je nošen fanatičnim navijanjem svojih pristalica odigrao odlično prvo poluvrijeme. Splićani su igrali agresivno i napadački te su stvarali skoro stalni pritisak na obranu Dinama. U 18. minuti Toma Bašić je iz slobodnog udarca zatresao spoj vratnice i grede, a tri minute kasnije idealnu situaciju u petercu je nepreciznim udarcem upropastio Hamza. Dinamo je svoju jedinu priliku u prvom dijelu propustio u 30. minuti, kada je neopreznost Nižića i Lopeza iskoristio Soudani, no iskosa je samo pogodio vanjski dio vratnice. U 38. minuti Hajduk je nagrađen za hrabru igru - ubačaj Hamze s desne strane sačekao je Erceg i poslao je u desni donji kut Livakovićevih vrata.  
 
Dinamo je bolje krenuo u drugi dio, a u 53. minuti Hodžić je imao odličnu priliku, no njegov udarac s pet metara brani Stipica, da bi u 55. minuti na ubačaj Ademija zamalo zakasnio Soudani.  U 75. minuti Olmo glavom nije uspio prebaciti Stipicu u još jednom naletu Zagrepčana, koji su posve preuzeli inicijativu u drugom dijelu.
 
O zadnjim minutama ove utakmice još će se puno pričati
 
U 89. minuti dogodilo se neizbježno, Dinamo je izjednačio. Ubačaj s desne strane glavom je skrenuo Soudani, a Benković između dvojice igrača Hajduka glavom šalje neobranjivo u sami kut vrata. Samo dvije minute kasnije novi šok za domaćine nakon što se okliznuo Tudor, a Ademi uposlio Angela Henriqueza koji ne griješi. To nije bio kraj trileru u Splitu - u 93. minuti Stojanović je srušio Almeidu u kaznenom prostoru, a Erceg ne griješi s "bijele točke". U petoj minuti sudačke nadoknade uslijedilo je međusobno naguravanje igrača koje je proteklo bez crvenog kartona.  
 
Dinamo vodi s 31 bodom ispred Rijeke (25) i Hajduka (24). 
 
Pred 25.000 gledatelja na stadionu Poljud sudio je Pejin iz Donjeg Miholjca. 
 
Strijelci: 1:0 Erceg (38), 1:1 Benković (89), 1:2 Henriquez (90+1), 2:2 Erceg (90+4, pen)

SASTAVI:

HAJDUK: Stipica, Tudor, Nižić, Lopez, Memolla, Radošević, Savvas, T. Bašić, Hamza, Erceg, Ohandza.
 
Klupa: Letica, Bosančić, Almeida, Kožulj, Ismajli, Teklić, Šehić.
 
DINAMO: Livaković, Stojanović, Sigali, Benković, Sosa, Soudani, Doumbia, Olmo, Moro, Antolić, Hodžić.
 
Klupa: Zagorac, Ademi, Lecjaks, Henriquez, Ćorić, Rrahmani, Gojak.

 

Pogledajte atmosferu u Splitu neposredno prije derbija.

 

 

Sudac utakmice je Tihomir Pejin iz Donjeg Miholjca, pomoćnici su mu Goran Pataki iz Đakova i Borut Križarić iz Čakovca.

>>> KRONOLOGIJA UOČI UTAKMICE

> Ovo su ključni dueli derbija koji Hajduk ne smije izgubiti 

> Hajdukov trener pred derbi: "Dinamo nas pobjeđuje jer to više želi"

> Dinamov trener uoči derbija nahvalio Hajduk

> Dinamov Katalonac veseli se Poljudu: Gušt je igrati kad nisi dobrodošao!



U njihovom prvom dvoboju 6. kolovoza slavili su Zagrepčani na Maksimiru s 3:1, a za pobjedu su zabili Ante Ćorić, Daniel Olmo i El Arabi Soudani, dok je jedini gol za Splićane postigao Zoran Nižić.

Momčad Marija Cvitanovića drži prvo mjesto s 30 bodova i jedina nema poraz ove sezone u Prvoj HNL, uz devet pobjeda i tri remija. U slučaju pobjede Dinamo bi imao 10 bodova više od današnjeg rivala, čime bi ga praktički otpisao iz borbe za naslov prvaka.

Na drugoj strani, ekipa Joana Carrilla je na trećoj poziciji s 23 boda, te danas ima priliku spasiti prvenstvo ako uspije slaviti na Poljudu. I dok Dinamo u posljednjih 18 prvenstvenih susreta ne zna za poraz (15 pobjeda i tri remija), Hajduk je u seriji od četiri susreta bez poraza, uz tri pobjede i remi.

Dinamo je u dosadašnjih 211. derbija slavio 90 puta, Hajduk 67, a potpisali su 54 remija. Također, Zagrepčani su uspješniji u dvobojima od hrvatske neovisnosti. U 108 utakmica Modri su pobijedili 51 put, uz 31 trijumf i 26 remija. 

Posljednji put Splićani su bili bolji na Poljudu 20. ožujka 2016. godine, kada je bilo 1:0, a jedini gol zabio je Fran Tudor u četvrtoj minuti. 

 

Pročitajte više