HAJDUK

Hajduk ima veliki problem. Zašto ne igra jedan od najvećih talenata?

Hajduk.hr

"SJEĆAM se trenerskog debija za Hajduk u Šibeniku i velike želje da dobro započnem put. Bila je vrlo teška i komplicirana utakmica", rekao je trener Hajduka Paolo Tramezzani uoči današnje utakmice na Šubićevcu, koju ne smije izgubiti ako želi ostati u igri za ulazak u Europu, dva kola do kraja prvenstva.

Tramezzani se sigurno sjeća i tko mu je golom Šibeniku krajem siječnja ostvario želju da se pobjedom predstavi na klupi Hajduka.

21-godišnji Tonio Teklić stigao je do odbijene lopte prije vratara Labrovića i pogodio u bliži kut. 

U idućem kolu Hajduk je igrao protiv Dinama u Zagrebu i izgubio 3:1, a veznjak Hajduka rođen 1999. godine u Splitu i strijelac pogotka na Šubićevcu nije dobio ni minutu u igri.

Sjećate li se Maria Čuića, Splićanina rođenog 2001. godine, koji je prošle godine zabio dva gola Dinamu u preokretu na Maksimiru i dobio veliku pobjedu Hajduku (3:2) i tadašnjem treneru Igoru Tudoru? Znate li gdje je danas? U drugoj momčadi Hajduka, s neizvjesnom budućnosti nakon što je predsjednik kluba Lukša Jakobušić nedavno raspustio Hajduk II. 

Neizvjesnost je konstanta za mnoge mlade igrače iz Hajdukove škole, a koliko je problem dubok svjedoče primjeri Marina Ljubičića i Stipe Biuka. 

U Zagrebu se u ožujku igrala Kup utakmica kada smo na terenu u dresu Hajdukove A momčadi prvi put vidjeli Marina Ljubičića, najboljeg strijelca juniorske momčadi, za koju je zabio 22 pogotka. Dobio je 11. minuta umjesto napadača Umuta, Turčina koji se ispromašivao u negledljivoj utakmici.

Da Livaja nije imao kartone, danas vjerojatno mnogi ne bi znali za Stipu Biuka 

Krajem mjeseca Hajduk je igrao protiv Šibenika na Poljudu, a trener Paolo Tramezzani u 62. minuti na teren šalje Ljubičića. U debitantskom nastupu na asistenciju Vuškovića mladi napadač u visokom skoku neobranjivo pogađa nakon deset minuta provedenih u igri. Slavi u zagrljaju Stipe Biuka, kapetana juniora koji se golu veselio kao da ga je on zabio.

Nakon tjedan dana Ljubičić potpisuje profesionalni ugovor s Hajdukom do 2026. godine. Najveći je to dan u životu klinca sa splitskih Mejaša. 

"Ponosan sam, baš kao i cijela moja obitelj. Koliko god mi je san bio zabiti gol za prvu momčad na Poljudu, toliko mi je i velika želja bila potpisati ugovor s Hajdukom. Ovo je poseban dan u mom životu. Svjestan sam da je preda mnom još puno posla, da moram ostati čvrsto na zemlji, ponizno i napornim radom opravdati očekivanja. Potpis za Hajduk je nešto što svako dijete u Dalmaciji sanja od malih nogu, a rijetkima se to ostvari", kazao je Ljubičić. 

Hajduk ulazi u završnicu sezone, treće mjesto sve je dalje nakon dva remija sa Slaven Belupom, a u derbiju protiv Dinama gube utakmicu na Maksimiru 2:0 i izgledaju kao niželigaška momčad. U svemu što su u igri pokušali hajdukovci su se oslanjali na ideju Stipe Biuka i agresivnost Marina Ljubičića. Za dva juniora iz Splita, pripadnika iste generacije, bila je to je velika stvar, ali za Hajduk baš i ne, ako im je to bila jedina taktika za derbi. 

No da Marko Livaja nije bio suspendiran zbog tri žuta kartona, danas vjerojatno mnogi ne bi znali tko je Stipe Biuk i kakav talent Hajduk ima. Biuk je predugo čekao i šansu u momčadi juniora, da bi preko noći postao kapetan i najbolji igrač. 

Nakon utakmice s Goricom (4:0) na Poljudu u prošlom kolu Tramezzani više ne može izvaditi Biuka iz prvog sastava, no Ljubičićeva situacija je drugačija.

On je budućnost kluba, donio je Hajduku važne bodove, a sjedi na klupi 

Tijekom svibnja, prijelomnog mjeseca za Hajdukovu sezonu koja je već na početku bila izgubljena, Ljubičić je asistirao u protiv Rijeke (3:2), u pobjedi koja je vratila nadu splitskom klubu da još nije gotovo. Ljubičić je namjestio treći pogodak kada je fantastično petom u čistu šansu gurnuo Kačaniklića koji je mirno zabio pored vratara Nevistića. Bila je to jedna od najljepših asistencija cijele sezone u HNL-u.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ SAŽETAK UTAKMICE

U idućem kolu protiv Dinama Ljubičić je iz igre izašao nakon 45 minuta. Taj potez Tramezzanija može se opravdati činjenicom da zbog taktičke postave nije bilo dovoljno lopti za mladog napadača koji je igrač šesnaesterca.

"On je tipični igrač kaznenog prostora i stalno njuši gol. Vjerujem da je zato na poluvremenu izašao iz igre. Hajduk je imao drugačiji pristup, nedostajalo je lopti prema šesnaestercu pa je i Ljubičićev učinak bio slabiji. Pred njim je lijepa budućnost ako bude imao malo sreće koja je uvijek potrebna za uspjeh i ako ga klub podrži. Mladi igrači na svom putu sigurno će griješiti i ne smijemo ih zbog toga odmah pokositi", za Index je nakon derbija komentirao Tomo Erceg. 

No teško je objasniti zašto Ljubičić nije dobio ni minute u iduće dvije utakmice, protiv Varaždina i Gorice. Ne ulazeći u odluke trenera pri odabiru igrača za prvi sastav, u predstavi protiv Gorice kakvu Hajduk nije odigrao godinama (4:0), Ljubičiću bi puno značilo da je barem kratko bio dio momčadi i osjetio podršku i povjerenje. Saznali smo da u pitanju nije ozljeda i da se mladi napadač zbog tog tretmana jako loše osjeća. Tramezzani ga ne vidi kao ključnog igrača u svojim kombinacijama, iako se o Ljubičićevim kvalitetama danima raspravlja među navijačima i stručnjacima.

Prije nekoliko dana oglasio se Ivica Mornar, bivši napadač Hajduka, i poručio da takav tretman prema domaćim igračima dokazane kvalitete nije primjeren, pošten ni naročito pametan.

Vulić: Sjetite se Bradarića i zapamtite ova tri imena 

Zoran Vulić, bivši trener Hajduka, imao je hrabrosti da u igru gurne Domagoja Bradarića, koji je danas jedan od ključnih igrača mlade reprezentacije te ima dobar status kod izbornika Zlatka Dalića. Očekuje se da bi mogao naći i svoje mjesto na popisu reprezentacije za Euro.

"Mladi igrači su Hajdukova budućnost, oni su nam jedina svijetla točka, što se pokazalo kroz povijest. Nažalost, Hajduk živi od prodaje, a pogledajte na kojim stranim igračima je nešto zaradio od odlaska Senijada Ibričića. Pronaći ćemo jednog ili dvojicu. Hajduk zarađuje na prodaji svojih igrača, a učestale promjene politike i trenera u klubu dovode do toga da se mnogi kvalitetni igrači na tom putu potpuno izgube. Mlade igrače treba podržati, Hajduk im mora dati šansu i forsirati ih kad god je to moguće. Hajduku sada igra dobro na krilima igrača iz domaće škole. Moramo paziti na to, jer u omladinskom pogonu ima još velikih talenata koji moraju biti prioritet kluba. Zapamtite tri imena: Vušković, mlađi brat Marija Vuškovića, potom Ivković i Reić. Za njih bi se u budućnosti moralo doznati, u suprotnom to će biti velika greška kluba", rekao nam je Vulić. 

Hajduk danas od 17 sati igra na Šubićevcu, a Tramezzani u kadru ima igrača koji mu je jednom već donio važne bodove protiv Šibenika. U prvoj postavi mjesto je dobio Umut. 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više