Hajduk ipak nositelj u 2. pretkolu Lige prvaka

UEFA-ina odluka da se aktualnom europskom prvaku Liverpoolu omogući nastup u Ligi prvaka u sljedećoj sezoni unatoč činjenici što je u Premiershipu završio sezonu na petom mjestu, utjecat će na pozicije nekih klubova, ali Hajduk će ipak ostati nositelj u 2. pretkolu.

"Iznimno, za predstojeću sezonu, Izvršni odbor UEFA-e odlučio je omogućiti pobjedniku Lige prvaka obranu svog naslova. Odluka je donesena tajnim glasovanjem." – stoji u priopćenju UEFA-e. Kako piše Jutarnji list, ovom odlukom su se svi klubovi pomaknuli na ljestvici prema gore za jedno mjesto.

"Mi smo podesili samo jedan detalj iz križaljke za Ligu prvaka, umjesto branitelja naslova u natjecanje po skupinama izravno se uključio prvak Turske, što je automatski izazvalo još dva pomicanja." – rekli su za Sportske novosti iz press ureda UEFA-e.

Ždrijeb za 1. i 2. kolo će se održati u Nyonu 24. lipnja. Uefa je odlučila da se Liverpool uključi u natjecanje u 1. pretkolu kvalifikacija te da neće imati zaštićeni status što znači da se u bilo kojem dijelu natjecanja može sastati s drugim engleskim klubom.

Budući da za Liverpool neće vrijediti nacionalni koeficijent, "Redsi" za vrijeme sva tri pretkola neće moći biti nositelji, što znači da se Hajdukova pozicija nositelja u 2. pretkolu neće promijeniti, unatoč strahovima da bi se upravo to moglo dogoditi. Zahvaljujući statusu nositelja, Hajduk će u 2. pretkolu izbjeći moćne protivnike.

UEFA će dva dana prije ždrijeba objaviti službenu rang-listu s pojedinačnim koeficijentima za svaki klub, a Jutarnji list neslužbeno doznaje kako bi Liverpool svoj euro-koeficijent trebao dobiti tek od 3. pretkola.

Hajduk će zahvaljujući statusu nositelja u 2. pretkolu sigurno izbjeći Celtic, Anderlecht, Dinamo(K)/Šahtar, Lokomotiv, Partizan, M. Haifa, Steaua/Dinamo, Brondby, Rapid, CSKA Sofija, Debrecen, Trabzonspor i Valerenga. Međutim, Liverpool bi mu mogao doći kao izazivač.

"Nemamo službenu informaciju od UEFA-e. No, prema sadašnjim tumačenjima, ulazak Liverpoola u 1. pretkolo ne bi smio ništa promijeniti u statusu Hajduka." – izjavio je za direktor Hajduka Fredi Fiorentini.

Predsjednik Hajduka Branko Grgić kaže kako se nadaju da će proći u drugo kolo.

"I bez obzira što bi se itekako dobro zaradilo da nam ždrijeb dodijeli Liverpool, ja se nadam da se to neće dogoditi i da ćemo mi dobiti protivnika kojeg bismo mogli proći. Jer, na taj način dobivamo šansu za susret u trećem pretkolu s jednim jakim protivnikom, pa ako ga i ne prođemo, onda odlazimo u Kup UEFA. Jasno, s velikim ambicijama da prezimimo u Europi." – dodao je Grgić.

Pročitajte više