Hajduk je doveo igrača s klupe zadnje ekipe 2. francuske lige. Navijačima nije jasno

Foto: HNK Hajduk Split

YASSINE BENRAHOU (24), marokanski ofenzivni veznjak francuskog Nimesa, potpisao je za Hajduk. Marokanac prema Transfermarktu vrijedi 2.2 milijuna eura, igra na poziciji ofenzivnog veznog ili na krilu, a ugovor je s Hajdukom potpisao do 2026. godine. Dosad je bio igrač Nimesa, posljednjeplasirane momčadi francuske druge lige.

Transfer je odrađen u sada već poznatoj tišini, a mediji su tek nekoliko dana prije službenog potpisa ugovora počeli špekulirati o novom igraču Bijelih. Ipak, za veliku većinu navijača Benrahou je potpuna nepoznanica, a njegova dosadašnja statistika ne budi veliku nadu da će se pokazati kao pojačanje. 

Gdje će igrati u Lekinom sistemu?

Jedno od glavnih pitanja je gdje će Marokanac igrati. Hajduk je doveo Ivana Leku, trenera sa sjajnim pedigreom za hrvatske uvjete, i sigurno mu neće nakon prvog lošeg niza rezultata uručiti otkaz i dat će mu vremena.

Međutim, Leko najčešće koristi 3-5-2 formaciju i njene varijacije. U njoj nema mjesta za krilne igrače, što je pozicija koju je Benrahou igrao u najvećem dijelu dosadašnje karijere. Teško je očekivati da može zadovoljiti obrambene zahtjeve na poziciji bočnog igrača, a još je teže očekivati da će Leko zbog njega mijenjati sustav.

Igranje u Hajduku bit će mu najveći pritisak u karijeri

Često se govori da su neki dresovi teži od drugih, ali to u Hajdukovom slučaju nije floskula. On je daleko najpraćeniji klub HNL-a s daleko najzahtjevnijom publikom, koja često nema strpljenja za greške.

Zbog toga u zadnje vrijeme teško promovira mlade igrače, a 24-godišnji Benrahou nije dokazano ime koje je igralo na toj razini pritiska. Posebno zbog toga što hajdukovci sanjaju dugo očekivanu titulu i nadaju se da je ovo ta sezona.

Marokanac je dosad igrao za mladu momčad Bordeauxa (ima samo jednu cijelu utakmicu za prvu momčad) te Nimes, momčad s kojom je prije dvije sezone igrao u prvoj francuskoj ligi, a klub je otad drugoligaš.

Neimpresivna sezona u prvoj ligi pa klupa u drugoj

Kada je riječ o njegovim prvoligaškim nastupima, oni su bili, najblaže rečeno, neimpresivni. Doduše, treba uzeti u obzir i da je imao 21 godinu u svojoj zadnjoj prvoligaškoj utakmici te mu je period prilagodbe bio nužan.

Odigrao je sjajno u svojoj prvoj drugoligaškoj sezoni kada je za Nimes zabio deset golova i devet puta asistirao. Ipak, u ovoj sezoni je nastupio tek u devet utakmica u kojima je upisao ukupno 428 minuta igre.

Tek je tri prvenstvene utakmice započeo u prvom sastavu, ali to je uvelike zbog ozljede koja ga je mučila i zbog koje je propustio osam ligaških kola. Hajduk zaostaje za Dinamom, ali vjeruje da ga, posebno s obzirom na probleme u Maksimiru, može stići. Hajdukovi navijači su sanjali da će dobiti pojačanje koje će pomoći Livaji, ali oko Benrahoua je zasad mnogo pitanja.

Pročitajte više