Hajduk - kako do dionica?

IAKO novi Hajduk, oformljen kao dioničko društvo, intrigira navijače, javnost i strukture vlasti, mnoge su stavke u vidu Zakona o sportu, koji se u praksi zapravo niti ne primjenjuje, velika nepoznanica.

Kao što je u nedavnom razgovoru za Index kazala dugogodišnja odvjetnica Hajduka Doris Košta nema tog zakona koji decidirano određuje što je imovina nekog profesionalnog hrvatskog kluba.
Povjerenstvo koje je donijelo rješenje o preoblikovanju Hajduka, a koje je izabrano od stane Ministarstva obrazovanja, prosvjete i sporta pružit će odgovore koji su nužni za početak upisivanja Hajdukovih dionica.

Potrebno je, dakle, utvrditi:
- koji je temeljni kapitali kluba
- točan broj dionica koje se izdaju
- cijena dionice sportskog dioničkog društva Hajduk
- koliko dionica treba posjedovati za sudjelovanje u Skupštini dioničara koja bira Upravu dioničkog društva

Bivši Hajdukov odvjetnik Mate Peroš tvrdi kako će se temeljni kapital Hajduka utvrditi za tri mjeseca.

Država je najveći vjerovnik Hajduka, a klub joj duguje 242 milijuna kuna. Logično je, stoga, da će država postati većinski vlasnik. Republika Hrvatska svoja potraživanja može prenijeti na jedinicu lokalne samouprave u sjedištu kluba. O tom će se važnom ugovoru između Republike Hrvatske i Grada Splita, a koji je generalno definiran člankom 43. Zakona o sportu još detaljno raspravljati.

Što se tiče upisa dionica, taj će se posao obaviti kroz pet krugova. U prvom krugu koji može trajati od osam do 15 dana jedinica lokalne samouprave upisat će dionice od 25 posto od ukupnog broja. Taj postupak nije prebijanje duga, već klasična kupnja dionica od strane Grada Splita. U drugom krugu, koji također može trajati od osam do 15 dana pravo upisa imaju imaju članovi Društva prijatelja Hajduka.

U trećem krugu, ukoliko do tada ne budu upisane sve dionice, pravo upisa imaju oni članovi Društva prijatelja Hajduka koji su već upisali dionice, i to razmjerno broju dionica kupljenih u drugom krugu. Četvrti krug jer krug za javnost kojoj se upućuje poziv na upis dionica, dok u petom krugu Povjerenstvo može, ukoliko nisu prodane sve dionice, uputiti poziv vjerovnicima športskog kluba-udruge.

Bez blagoslova Povjerenstva pojedinac može kupiti najviše 25 posto dionica.

D.R.
Foto: Index

Pročitajte više