HAJDUK

Hajduk opet mora krenuti ispočetka. I tako već 15 godina

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

HAJDUK je opet doživio krah u Gorici. Izgubili su drugi put u tri dana, nastavili očajan niz na gostovanjima i izazvali krizu u klubu. Nakon debakla u Kupu u osmini finala, Hajduk je istim rezultatom (2:1) poražen u prvenstvu, a golove za Goricu opet su zabili Joey Suk i Kristijan Lovrić koji je drugu utakmicu zaredom pogodio iz slobodnjaka, potpomognut slabim reakcijama vratara Josipa Posavca.

Ispadanje iz Kupa i prosipanje bodova u Gorici ipak nisu ključni problemi Hajduka. Pravi problem je puno kompleksniji i od smjene trenera. Dok se treneri mijenjaju, Hajduk se već 15 godina vrti ukrug. 

Klub prije svega treba stabilnost na svim razinama upravljanja. Hajduk se urušava od pritisaka. Navijači su uoči susreta s Goricom bili podijeljeni, u anketama ih je otprilike pola glasalo za ostanak Burića, uz argument da smjena trenera neće riješiti problem. Sinoć su i oni promijenili mišljenje i sliku o Burić, iako su imali točne argumente. Trener Hajduka ih je sve potrošio.

Burić je najavio promjene, ali nitko nije očekivao ovakav šok 

U prijelomnoj utakmici sezone koju je morao dobiti Burić je najavio velike promjene. Očekivalo se da će Hajduk i doslovno i figurativno dobiti krila. Dolček već dugo ne igra i čeka kao zapeta puška, vjerojatno je i Jakoliš u sličnom stanju, a Teklić bi donio osvježenje umjesto Caktaša koji je u posljednje vrijeme potpuno zatvoren i bez inspiracije. 

Kada su objavljeni sastavi, zavladao je šok. Burić je u prvih 11 postavio četiri defenzivna vezna igrača. Namjera je bila jasna, Burić je došao po bod kako bi kupio još malo vremena. Takav pristup je, koliko god Gorica neugodna bila, za klub kao što je Hajduk jednostavno nedopustiv. 

Tom odlukom Burić je izgubio i veliki dio navijača koji su ga unatoč svemu podržavali, a otkaz se sada čini kao pitanje trenutka. Momčad u ovakvom psihološkom stanju ne može dočekati utakmice s Osijekom, Dinamom i Rijekom te joj hitno treba šok terapija. No, Hajduk je šok terapiju odradio već 20 puta, ali nije postigao stabilnost. Uprava Marina Brbića i Benjamina Perasovića navijačima je obećala kontinuitet struke i mandat bez stresova, ali jasno je da u tome nisu uspjeli. 

Tko će biti sljedeći trener, koliko će izdržati i koliko će još ljudi Hajduk potrošiti da dođe do rješenja? 

Tko je sljedeći?

Burić je već jednom dobio otkaz u Hajduku, bio je trener prije četiri godine u prvom mandatu predsjednika Marina Brbića. Vratio se, kada se u klub vratio i Brbić, njegov veliki prijatelj i suradnik.

Ako je Siniša Oreščanin letio da bi se stvorilo mjesto za Burića, a Burić već početkom studenog treba postati bivši, jasno je da i predsjednikovom radu slijedi detaljna evaluacija. K tome Burić još nije ni dobio otkaz, a u nekom suludom scenariju moguće je i da mu Uprava iskaže povjerenje.

Dopredsjednik Lukša Jakobušić rekao je da su njima iz Uprave izbori svaku nedjelju, i ako se na sjeveru pojavi "krpa", oni odlaze. Čeka li nas protiv Osijeka na Poljudu čuvena "krpa"? 

Sportski direktor Saša Bjelanović također će se naći na meti kritika jer većina igrača koja je doveo u Split uopće ne igraju. Edouk je zabljesnuo dobrim potezima, ali još uvijek nije u formi da izdrži cijelu utakmicu. Jakoliš i Dolček sjede na klupi, a Bulos koji nikako ne može uhvatiti ritam, nema jasnu ulogu. 

Posavec je često ozlijeđen, sad je imao dva teška kiksa u posljednjim utakmicama, a da ne govorimo da je za njegov transfer bespotrebno plaćena odšteta unatoč specifičnoj situaciji s Palermom tih dana. Sportski direktor s kontaktima u Italiji s time je trebao biti upoznat. Jedan vratar je raskinuo ugovor, drugi koji ima veliki potencijal će vjerojatno otići bez odštete, a sve navedeno samo je mali dio problema kada se zagrebe mrvicu ispod površine.

Hajduk je donedavno bio vodeći klub HNL-a, a atmosfera je svejedno bila loša. Na svim razinama u klubu osjeća se manjak samopouzdanja i optimizma. Hajduk više nema mentalitet da bude lidera prvenstva. Njihov vječni cilj je drugo mjesto i zasad ga drže u rukama, ali sve poviše toga za Brbićev klub je teško opterećenje. Hajduk nema ni igrače, ni trenera ni upravu za pomak, oni opet kreću ispočetka. 

Pročitajte više