Hajduk poražen od prosječnih Finaca

U PRVOJ utakmici pretkola Kupa Uefa nogometaši finske Hake pobijedili su Hajduk 2:1 (2:1). Utakmica je odigrana na stadionu Hake u Valkeakoskiju pred 2.500 gledatelja.

Iako je poraz 1:2 povoljan rezultat za uzvrat u Splitu, nogometaši Hajduka nadali su se boljem ishodu, posebice nakon subotnjeg poraza na domaćem terenu od Inkera 1:4.

Hajduka na Poljudu 28. kolovoza čeka težak posao: rezultat nije strašno nepovoljan niti je Haka jako dobra momčad, ali Hajduk je u krizi, igra očajno. Obrana Splićana je zastrašujuće nepouzdana, sredina i napad su nepovezani, Hajduk igra bez inspiracije.

Krenulo je danas odlično za Splićane. Već u 2. minuti Carević se na lijevom krilu oslobodio svog čuvara, te je ubacio u 16-erac gdje je Krpan neometan glavom pogodio za vodstvo Hajduka.

U 13. minuti Finci su poravnali. Dugu loptu u Hajdukov 16-erac prihvatio je na desnoj strani Torkelli, koji je dao povratnu za Popoviča, a ovaj sa osam metara pogađa mrežu. Sa blokom je malo zakasnio Đolonga.

Nakon uzbudljivih 15 minuta igre uslijedilo je razdoblje nepovezanih akcija, bez prigoda za gol.

Opasnu situaciju pred Hajdukovim golom u 35. minuti "zakuhao" je Ristilla koji se između trojice probio u kazneni prostor pred vratara Sunaru, ali je prilikom starta Hajdukove obrane pao. Sudac je pokazao da nema ništa od 11-erca, odnosno da je start na Ristillu bio čist.


Osam minuta kasnije obrana Splićana ponovno je ispala iz igre, kada je Popovič pred kaznenim prostorom odigrao petom. Vejić je zakasnio, a Ristilla je iz blizine lakoćom plasirao loptu pored Sunare za vodstvo Hake 2:1.

Na samom početku drugog poluvremena Hajduk se je zahvaljujući neodlučnosti obrane našao u poteškoćama. Dok su njegovi igrači signalizirali zaleđe, Pasoje je iz okreta sa pet metara iskosa pogodio vratnicu.

U 58. Torkelli je bio u izglednoj situaciji, ali je sa 10 metara iskosa s desne strane pucao pored vratiju.

Hajduku je u 76. minuti poništen gol, budući da je sudac pokazao da se strijelac Bule nalazio u zaleđu.

Posljednju prigodu za poravnanje Hajduk je imao u sudačkoj nadoknadi. Nakon kornera, Računica je nogom po zemlji pucao sa osam metara, ali ravno u finskog vratara.

Među 2.500 gledatelja bilo je oko 70 navijača Hajduka. Utakmica je protekla bez navijačkih izgreda na stadionu.

HAKA: Tolvonen, Ylonen, Okonen, Pasoja, Kangarskopi, Torkelli (Neonnen, 74.), Kaupilla, Karjalainen, Terehov, Ristilla (Innanen, 70.), Popovič (Rantala, 82.).

HAJDUK: Sunara, Skočibušić, Miše, Neretljak, Vejić, Pralija (Čačić, 65.), Računica, Carević, Đolonga (Balajić, 45.), Bule, Krpan (Blatnjak, 80)

91. Dobro puca Računica, brani golman Hake.

89. Blatnjak dolazi na dvadesetak metara od gola Toivonnena i silovito puca u publiku.

88. Kontra Finaca. Neonnen bez problema prolazi Mišu, Miše se uspijeva vratiti i izbiti loptu u korner. Rantalla ubacuje, Hajdukovci čiste situaciju.

85. Ćaćić ubacuje iz kornera, lopta dolazi do glave Vejića neposredno pred golom Hake, no Vejić glavu šalje iznad vrata Finaca.

76. Balajić šalje loptu u gol Hake nakon odličnog dodavanja Računice, no podignuta je zastavica za zaleđe.

70. Innanen prolazi pored Balajića i iznuđuje korner. Lopta je ubačena u šesnaesterac, no u posljednji tren prepriječen je put prema napadaču Hake koji se pripremao za udarac.

65. Nakon prekršaja na 20 metara od vrata Toivonnena, Ćaćić koji je tek ušao u igru umjesto Pralije, puca po sredini vrata, golman finske momčadi dobro je postavljen.

64. Lopta ubačena u šesnaesterac, kasni vratar Hake, ali kasni i Bule.

58. Obranu Hajduka ponovno bez problema probijaju Finci, no Ristilla s pet metara od gola šalje loptu pored vratnice.

54. Prvi opasni udarac Hajduka prema vratima Hake još od gola Krpana, no Pralijina lopta završava u rukama Toivonena. Odmah potom još jedan udarac Pralije zaustavlja dobro postavljeni golman Hake. Hajduk je u drugom poluvremenu uvjerljiviji u napadu od Finaca, no obrana Splićana i dalje je zastrašujuće nepouzdana.

48. Ponovno nesigurnost u obrani Hajduka, nakon gužve u šesnaestercu Splićane prvo spašava greda a potom nepreciznost Finaca.

Poluvrijeme: Haka - Hajduk 2:1

40. Žuti karton dobili su Računica, a malo potom i Đolonga.

Na vrata Hajduka, nakon debakla protiv Inkera, stao je Sunara.

Rezultati prvih utakmica pretkola nogometnog Kupa UEFA:

Haka - Hajduk 2:1 (2:1)

FC Valetta - Xamax Neuchatel 0:2 (0:2)

Sarajevo - Sartid Smederevo 1:1 (0:1)


Pročitajte više