HR KLUBOVI U EUROPI

Hajduk već u prvoj utakmici dobio veliko upozorenje

Foto: HNK Hajduk / Robert Matić

HAJDUK je slavio u prvoj ovosezonskoj utakmici. Pobijedio je maltešku Gziru 0:2 na startu Europa lige, što bi trebalo jamčiti odrađivanje posla u uzvratu na Poljudu, ali Bijeli ne trebaju biti zadovoljni ničim osim rezultatom.

Problemi s presingom

Dok se sva ofenzivna "kihanja" mogu svesti pod zajednički nazivnik početka sezone i činjenice da ekipa nije ni blizu optimalne forme, igra u obrani prvenstveno je stvar organizacije. Ono što Hajduk može zabrinjavati jest činjenica da su im Maltežani, posebno u drugom dijelu, u nekoliko navrata uspjeli sakriti loptu. Hajdukova ideja s uskim presingom prednje trojice pucala bi pasom na bok, a iskakanja veznih igrača na suparničke bekove donijela su nove rošade koje su bile zakašnjele pa su rezultirale jako slabom kompaktnošću među linijama. Gzira je u nekoliko navrata organizirano, kroz pas, stigla u završnicu, dok ju je u drugim situacijama tek manjak individualne kvalitete spriječio da skuplje naplati Hajdukove probleme. Presing u kojem okidači za izlazak na loptu budu tako individualni, bez grupiranja ekipe oko zone u kojoj se nalazi s loptom, može biti koban već u idućem pretkolu. 

Neiskorišteni Delić = malo prilika

Hajduk je prema naprijed stvorio tek dvije prave šanse, od čega je prva stigla u 37. minuti, a druga pred sam kraj susreta. Gledajući raspored Bijelih na terenu, nije to nimalo čudno. Oreščanin je od svoje dvije špice tražio izrazito široko izvlačenje, pa su one postale krilni igrači. Ideja je bila stvoriti brzi višak na boku u suradnji s bekovima, a istovremeno otvoriti koridor kroz sredinu u koji se veznjaci mogu ubacivati iz drugog plana u završnicu. Ključnu ulogu u takvom manevru trebao je imati Delić, koji se kao prednji vezni ili lažna devetka trebao spustiti između linija i poslužiti kao opcija za promjenu strana ili davanje predzadnjeg, dijagonalnog pasa. On je preranim odlaskom naprijed ostavio Hajduk bez igrača između linija u sredini - Hamza i Nejašmić organizirali su napad iz dubine, a Jradi i on su postajali špice umjesto široko postavljenih Gyurcsa i Jaira.

Tako je Hajduk morao okretati stranu uvijek preko svoja dva zadnja vezna igrača, ili još "okolnijim" putem, preko zadnje linije. To je davalo sasvim dovoljno vremena Maltežanima da se koordinirano pomiču i da im linije ne pucaju. Hajduk je imao sistemski višak na boku i vidi se da je Oreščanin dobro pripremio utakmicu, ali taj prostor ostajao je naprosto neiskorišten. Bolju igru Hajduka vidjeli smo kada su Gyurcso i Jairo zamijenili strane, s obzirom na to da je domaćin bio puno porozniji na svojoj lijevoj strani, idealno za Jairov dribling. Naravno, Hajduk tek čeka ozlijeđenog Miju Caktaša, čovjeka s kojim ima puno širi repertoar u sredini terena. 

Trening-utakmica kao ozbiljno upozorenje

Sasvim je izvjesno da će Hajduk proći u iduće pretkolo, kao i da će biti veliki favorit, bez obzira na to hoće li igrati protiv Ventspilsa ili Teute. Budući da je ova utakmica stigla u punom jeku priprema, problemi s igrom i kondicijskom spremom apsolutno su razumljivi. Ali Hajduk nema luksuz čekati i ne biti bolji već za tjedan dana. Jednostavno, već godinama najvažnije utakmice igra u srpnju i početkom kolovoza, kad je mnogo važnije biti spremniji nego poslije Velike Gospe. To nije nimalo lagan zadatak jer postoje jasne zakonitosti kada je sportaš, nakon faze rehabilitacije, pa priprema, u optimalnoj spremi. I to je faktor na koji Oreščanin jednostavno mora računati u pripremi idućih utakmica. Hajduk mora biti kompaktniji, mora moći osvajati lopte i osiguravati posjed s Hamzom i Nejašmićem kao dvojicom pivota te mora efektivnije stvarati prostor za svojeg najboljeg igrača Jaira. Konačno, mora znati kako koristiti Bradarićev dribling i motoriku u utakmicama protiv suparnika koji će se postavljati tako da samo bekovi imaju višak prostora.

Hajduku je ova pobjeda doista trebala. Uz sve kadrovske potrese i previranja unutar kluba i oko njega, slab rezultat već na prvoj stepenici determinirao bi ovu sezonu na najgori način. No apetiti navijača za boljom igrom će rasti, suparnici postajati ozbiljniji, a objektivna opravdanja postupno nestajati. Za dugoročne zaključke je iznimno rano, ali u Hajdukovoj sezoni oni ionako nisu na cijeni. Bitno je samo kakvi će biti u idućih mjesec dana, možda i nešto dulje. A moraju biti znatno bolji od ovog što smo vidjeli na Malti. 

Pročitajte više