Hajduk vraća županijski nogomet u svoje ruke: "Jedini uvjet je da Šupraha danas odstupi"

Foto: Hina, Index

VEČERAS od 18 sati održava se Skupština Nogometnog saveza splitsko-dalmatinske županije na kojoj se očekuje odlazak Alojzija Šuprahe koji je ranije najavio ostavku.
 
Očekuje se izmjena statuta ŽNS-a nakon što su na snagu stupile izmjene Zakona o sportu prema kojima Šupraha više neće moći obavljati svoju dužnost, a trebao bi se promijeniti i sustav glasovanja. Izmjene, koje uglavnom traži Hajduk, trebale bi  povećati ulogu kluba s Poljuda, kao jednog od dva splitska prvoligaša, pa se očekuje da će "Bili" pokušati vratiti Županiju u svoje ruke. 
 
Šupraha je podnio ostavku, ali se bez borbe ne namjerava odreći fotelje
 
Međutim, Index doznaje da se Alojzije Šupraha nema namjeru bez borbe odreći pozicije čelnog čovjeka splitskog nogometa, a to je pokazao  cijelim nizom ''akcija'' od dana podnošenja ostavke do danas.
 
Naime, zbog skandala s bojkotom splitskih sudaca Šupraha je prije nešto više od mjesec dana podnio ostavku obrazloživši to neviđenim pritiskom na njega i njegovu obitelj.
 
"Podnosim ostavku na mjesto predsjednika Nogometnog saveza Županije splitsko-dalmatinske iz osobnih razloga, a uslijed neviđenog pritiska na mene i članove moje obitelji", rekao je Šupraha nakon podnošenja ostavke.
 
U sveopćem metežu koji se događao na toj sjednici, prve informacije koje smo dobili glasile su da Savezom upravlja privremena, ''tehnička'' vlada koju će voditi v.d. predsjednik Mario Gudelj, navodno Šuprahin čovjek koji će osigurati da kontroverzni sudac i u ostavci bude prvi čovjek splitskog nogometa.
 
Međutim, Gudelj je za Index odbacio sve špekulacije kako je Šuprahina marioneta i objasnio nam je proceduru koja po pravilniku slijedi nakon ostavke predsjednika Saveza.
 
 ''Šupraha sad mora po pravilniku sazvati u roku od mjesec dana Skupštinu, koja će najprije prihvatiti njegovu ostavku te potom izabrati v.d.-a, a njegova zadaća će biti da u što ranijem roku sazove izbornu Skupštinu na kojoj će se izabrati novo rukovodstvo'', rekao nam je Gudelj 20. listopada, dan nakon što je Šupraha podnio ostavku.
 
Dakle, Šupraha je po pravilniku Skupštinu trebao sazvati za 20. studeni. Međutim, ne  samo da se Skupština nije održala tog dana, nego je otkazana i ona koja je sazvana za 4. prosinca.
 
Također, nakon što je ostavku na mjesto povjerenika za suđenje podnio Ante Kušeta, Šupraha je na tu poziciju postavio Juricu Blaževića, koji je jednim potpisom pera, preko suca Tomislava Opačka, inače Šuprahinog intimusa,  suspendirao sve pobunjene suce, među kojima su bili i neki kojima je zabranjen rad unatoč tome što nisu ni bili delegirani za susrete koje su navodno otkazali bez valjanog opravdanja. 
 
Cijelo ovo vrijeme Jure Blažević je tvrdio da nije Šuprahin čovjek niti da radi po njegovim nalozima, da ga je tu funkciju postavio Izvršni odbor, a ne Šupraha, međutim, samo nekoliko sati prije Skupštine na kojoj bi se trebalo odlučivati o ostavci bivšeg kontroverznog suca, Blažević i Šupraha ''uhvaćeni'' su kako u miru ispijaju kavu u blizini Pravnog fakulteta u Splitu.
 
 
U međuvremenu su se pojavile i neke špekulacije kako Hajduk neće inzistirati na Šuprahinoj smjeni i da će ga pustiti da vodi Savez sve do proljeće i Izborne skupštine. Tu je informaciju za Index predsjednik Hajduka Marin Brbić kategorički odbacio rekavši da je jedini uvjet da se Hajduk vrati u Županijski savez ostavka Šuprahe.
 
Brbić: Jedini uvjet da se vratimo u Županijski savez je Šuprahina ostavka
 
''Imamo neka saznanja da će Šupraha sam večeras podnijeti neopozivu ostavku, no ako to ne napravi, bit ćemo spremni i za taj scenarij. Kako ovo nije izvanredna, nego redovna skupština, problem je proceduralne naravi. Očekujemo da će na dnevnom redu biti točka o njegovoj ostavci, međutim, ako do toga ne dođe, tražit ćemo izmjenu dnevnog reda.
 
Dakle, Conditio sine qua non (uvjet bez kojeg se ne može op.a.) je da Šupraha ode. Hajduk traži transparentnost i poštenje, a dok je taj čovjek na čelu splitskog nogometa, to nije moguće. Podnijeli smo zahtjev da dva predstavnika Hajduka uđu u Županijski savez, ali ponavljam, jedino ako Šupraha ode.''
 
Podsjetimo, Šupraha je na čelo ŽNS-a došao sklopivši pakt sa Zdravkom Mamićem i Davorom Šukerom, a na poziciji je ostao čak i nakon što je fizički napao i ozlijedio predsjednika Hajduka Marina Brbića u Dugopolju nakon utakmice juniora. Šupraha je navodno bio alkoholiziran, osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora, ali usprkos incidentu, i dalje sjedi u IO HNS-a.
 
Ove jeseni protiv Šuprahine samovolje pobunio se i velik broj županijskih sudaca koji su odbili suditi utakmice nižih liga. Zbog pritisaka sa svih strana, od vrha HNS-a do vrha HDZ-a, večeras se očekuje Šuprahina ostavka.
 
Izbornu skupštinu Županijskog saveza Šupraha je zakazao za 12. siječnja 2016. godine. No, doznajemo kako postoji opcija da se kompromisnim rješenjem nakon izmjena statuta, izborna skupština održi tek u ožujku.
 
U Hajduku su spremni za povratak u tijela Saveza iz kojih su izbačeni još ukidanjem Udruge prvoligaša. Još nije poznati tko su mogući kandidati za novog čelnika splitsko-dalmatinskog nogometa, no kao Hajdukov kandidat zasad se spominje bivši trener Petar Bakotić.
 

Pročitajte više