hnl

Hajdukov trener: Znam što ovaj grb znači i oprostite, ali mi se borimo za opstanak

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

PAOLO TRAMEZZANI na konferenciji za medije najavio je utakmicu 19. kola HNL-a, koju Hajduk sutra od 19:10 igra protiv Istre na Poljudu.

Novi trener Hajduka startao je pobjedom kod Šibenika (1:0), ali je nakon toga izgubio kod Dinama (1:3) te posebno bolno, na domaćem terenu od posljednjeplasirane Lokomotive (0:1) i to bez udarca na gol te uz promašeni penal.

Hajduk ima jako loše rezultate na domaćem terenu?

To je istina i to je problem. Moramo puno raditi na psihološkom planu. Najgore je da se bojimo napraviti grešku. Znate bolje od mene što znači igrati na ovom stadionu. U prošlosti, kada bi gosti došli u Split prepali bi se čim bi vidjeli Poljud. Moramo opet od njega napraviti utvrdu. Već dosta vremena je u ovom klubu teško, ali karakter se vidi u teškim situacijama. Sutra imamo priliku.

Istra je jedva izgubila od Osijeka, koji je s Dinamom na vrhu tablice. Jedini gol primila je iz penala, a promašila je puno prilika. Jeste li se pripremili za takvog protivnika?

Istra je jako dobra momčad i neće nam biti lako, ali to je savršeni test za nas, da vidimo jesmo li išta naučili iz poraza od Lokomotive.

Hajduk je u jako teškoj situaciji? 

Mi ne počinjemo od nule, nego iz podzemlja. Ne moramo igrati fantastično, ali moramo napraviti sve da pobijedimo. 

Hajduk je promašio čak pet od devet penala ove sezone?

To se događa. Pobornik sam toga da penal izvede igrač koji se u tom trenutku na utakmici osjeća i igra dobro. Izvođenje penala je velika odgovornost, ali nisam siguran da bi nam pogođeni penal protiv Lokomotive pomogao. Međutim, promijenit ćemo izvođače penala. 

Otišli su Marin Ljubić i Stipe Radić. Niste dopustili odlazak Darka Nejašmića?

Darko još nije našao mjesto u momčadi. Vjerujem u njega i želim da ostane s nama. Znam njegove kvalitete i mislim da može biti naš ključni igrač. Marin i Stipe su dobri, mladi igrači i složio sam se da bi za njih bilo najbolje naći klub u kojem će igrati.

Odlazi li Jairo u Saudijsku Arabiju?

Tržište je otvoreno još dva tjedna, tako da čekamo. Za sada mi ni on ni itko drugi nije rekao da odlazi. Svakako želim Jaira natrag u momčadi, posebno njegova izdanja iz prošlih sezona, kada je bio jedan od najboljih igrača.

Kalinić je bolestan, Ljubić je prodan. Tko će braniti protiv Istre?

Posavec radi dobro na treninzima. Nakon večerašnjeg treninga ću odlučiti tko će biti na golu sutra.

U klubu ste kratko, ali jeste li detektirali najveće probleme momčadi?

Najveći problemi momčadi su mentalitet i karakter. Igrači ovog kluba ne predstavljaju samo Split i Dalmaciju, nego i Hrvatsku. Moramo riješiti i to što nam je veliki problem naš stadion, što ne smije biti tako, jer to je naša kuća.

Supruga i kćer gledali su utakmicu protiv Lokomotive. Što su vam rekli kasnije? 

Kći mi je rekla: Tata, možeš ti to i bolje.

Što ste rekli igračima nakon Lokomotive?

Natjerajte navijače da ih se što više vrati kada opet budu mogli na tribine. Nogomet je posao, ali divan posao, za koji trebate raditi samo dva sata dnevno. Moji roditelji imaju 70 godina, ali i dalje rade prave poslove s punim radnim vremenom. 

Kada ste bili trener Lugana, ogorčeni lošim igrama vaših nogometaša odveli ste ih u tvornicu da vide kako je teško onima koji tamo zarađuju za život. Hoćete li momčad Hajduka odvesti u tvornicu?

Bio sam šokiran nakon Lokomotive. Trebao sam se smiriti da ne reagiram kako sam htio. Ipak, bio sam prema njima smiren.

Istra ima sedam bodova manje od Hajduka. Ako pobijedi sutra na Poljudu, Hajduk je i službeno u borbi za opstanak?

Očekujem od igrača da se tako postave u toj, ali i u svim utakmicama do kraja. Znam što ovaj grb znači i oprostite što to govorim, ali mi sutra igramo za opstanak.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte više