Ganac na Poljudu: Ovo je ljubav, s Hajdukom se živi 24 sata dnevno

Foto: Index

GANAC Ahmed Said posljednjih mjeseci ponajbolji je igrač splitskog kluba. Index je razgovarao s ofenzivcem Hajduka ususret nedjeljnom gradskom derbiju protiv Splita. 
 
"Zaista sam zadovoljan s prva tri mjeseca koja sam proveo u Splitu. Kada sam dolazio, menadžer mi je govorio da se radi o velikom klubu, međutim ono što me dočekalo nisam mogao ni sanjati. Igrati u ovom okruženju i nastupati za Hajduk koji ima ovoliku hordu navijača zaista je nevjerojatno. Presretan sam", rekao je u uvodu. 

Hajduk je trenutno četvrtoplasirana momčad prvenstva, a u Europa ligi ste ispali u play-offu od Maccabija. Radi li se o zadovoljavajućim rezultatima?
 
"Mislim da sveukupno možemo biti zadovoljni, međutim mogli smo i puno bolje. U prvenstvu smo upisali nekoliko nepotrebnih kikseva, dok smo protiv Izraelaca možda i zaslužili prolaz. Taj jedan nesretni jedanaesterac nas je izbacio iz europske jeseni. Maccabi je odlična momčad, ali da smo prošli dalje, nitko ne bi mogao reći da je to nezasluženo."
 
"Što se tiče HNL-a, dobro to izgleda. Sve smo bolji i bolji, a kako u nedjelju međusobno igraju prvoplasirana Rijeke i trećeplasirani Osijek, moramo iskoristiti susret protiv Splita da im se još više približimo i aktivno uključimo u borbu za naslov."
 
Pet golova i četiri asistencije neloš je učinak. Jesi li zadovoljan onim što si do sada pokazao u dresu Hajduka?
 
"Realno je reći kako je to pristojna statistika, jer treba vremena da se igrač privikne na nove suigrače i novu sredinu, no uvijek može bolje. Činjenica je da sam dosta prilika promašio i da imam još puno prostora za napredak. No momčad igra sve bolje, radujemo se svakoj sljedećoj utakmici i uvjeren sam da će i moj učinak biti veći."
 
U posljednjoj utakmici igrao si u napadu s Ohandzom. Da li ti više odgovara biti sam u napadu ili igrati u tandemu s još jednim napadačem?
 
"Iskreno, meni je sasvim svejedno s kim igram i u kojoj formaciji, jer to nije moja odluka niti se trebam time opterećivati. Ono u čemu uživam je igrati s dobrim igračima, a bio to Ohandza, Futacs, Niksi, Hamza ili Tušo, to nije bitno. Sve su to odlični igrači. Ali ako baš želite, užitak mi je igrati zajedno s Ohandzom jer je riječ o strašnom nogometašu, jednim od najboljih u Hajduku".

Je li te neki igrač Hajduka posebice očarao?
 
"Pa, rekao bi da je to Lovre Kalinić, ali to je ionako najjednostavniji odgovor. Lovre je cijeli život tu i čini mi se da je on za Hajduk, ono što je Totti za Romu recimo. Već pomalo ulazi u legendu. Osim njega, vrlo mi je drag i Niksi Vlašić, ali i Jeff, Memmola, Savvas. Da ne nabrajam pojedinačno, vrlo mi se sviđa naša momčad. Imamo 22 odlična igrača i možemo samo biti bolji i bolji."
 
Trenutno je u Hajduku veliki broj stranaca. Olakšava li ti to prilagodbu na novu sredinu?
 
"Gledajte, ja sam tip osobe koji uvijek želi upoznati kulturu one zemlje u koju sam došao, zato u pravilu volim igrati među domaćim dečkima i upijati od njih, no s druge strane nije nebitno kada si okružen i s nekoliko stranih igrača, oni su uvijek pomoć u prilagodbi jer te s njima veže ista životna situacija."
 
"Kada sam došao, najviše sam komunicirao s Jeffom i Ohandzom, a kasnije s Memmolom i Savvasom jer oni pričaju talijanski jezik. Sada je situacija ipak drugačija, jer smo se svi dobro upoznali i postali prava klapa pa se družimo i izvan travnjaka. Volim provoditi vrijeme s Vlašićem, Kalinićem, Juranovićem, a najviše s Tomom Bašićem. S njim se obožavam šaliti. Uglavnom, domaći igrači su nas strance sve sjajno primili".
 

U nedjelju vas očekuje gradski derbi sa RNK Split. Koliko će se ta utakmica razlikovati od one prije dva mjeseca kad ste slavili golom u drugoj minuti sudačke nadoknade?
 
"Istina, bio je to jako težak susret, ali morate uzeti u obzir da se u to vrijeme mi igrači praktički nismo poznavali. Došlo je puno novih igrača i trebalo je utakmica i utakmica da sve sjedne na mjesto. Danas znam kako igraju Ohandza i Vlašić, kako dodaje Kožulj ili Bašić i kako se kreće Jeff ili Savvas. To je sad sasvim druga priča i ako odigramo kako znamo i umijemo, sigurno ćemo slaviti u nedjelju."
 
Sigurno je bio užitak ovo ljeto igrati pred prepunim poljudskim tribinama, ali sada stižu kiše i tribine će dobrim dijelom biti prazne...
 
"Lijepo je igrati pred punim Poljudom, ali da vam budem iskren, Hajduk nije samo stadion i utakmice, biti igrač Hajduka nešto je što te prožima 24 sata. Čim izađem u grad, ljude me pozdravljaju, podržavaju i nude puno ljubavi. To se osjeća na svakom koraku i s tom podrškom lako je igrati i kada stadion nije pun. Zaista osjećam potrebu da navijačima Hajduka vratim dio te ljubavi, a to mogu samo golovima i pobjedama".
 
U prošlom kolu remizirali ste na Maksimiru, no taj bod neće puno vrijediti ako ne slaviti protiv Splita...
 
"Istina, pobjeda protiv Splita dala bi puno više vrijednosti tom remiju u Zagrebu, ali osobno nisam bio zadovoljan s tim remijem. Ne smijemo se zadovoljavati ničim osim pobjedom. Isto tako biti će u nedjelju. Kao što sam rekao, pobjeda nas gura dalje u vrh. Nema sumnje da će to biti teška utakmica, Crveni se neće unaprijed predati, zato moramo biti koncentrirani svih 90 minuta."
 
U tri utakmice protiv Dinama i Rijeke upisali ste samo jedan bod. Tko ti je ostavio bolji dojam?
 
"Bez sumnje Dinamo, mislim da su i dalje bolja momčad od Rijeke. Naravno u svakoj sezonu postoje periodi kada je jedna momčad u boljoj formi od druge. Rijeka trenutno zaista igra odličan nogomet, dok su Dinamovci koncentrirani na Ligu prvaka gdje su doživjeli veliki udarac za samopouzdanje. U svakom slučaju riječ je o dvije sjajne momčadi i dva velika protivnika. Upravo zato moramo pokazati da možemo izdržati u toj borbi sve do kraja".
 
Možeš li nam za kraj reći nešto o treneru Pušniku? Čini se kako je do sada odradio dobar posao, posebice kada se uzme u obzir enormni broj novih igrača...
 
"Imao sam puno trenera u karijeri, ali Pušnik mi se zaista svidio. Razlika koju daje jest ti internacionalno iskustvo koje posjeduje, ali i forsiranje na fizičkoj pripremi igrača. Nikada nisam imao trenera koji toliko pažnje polaže kondiciji i sigurno da od njega puno mogu naučiti. Od svakog trenera može se nešto naučiti, a izgleda mi kako ću nakon Pušnika biti prava zvijer u fizičkom smislu..."

Pročitajte više