Hajdukovci su mu klicali jer ih je trebao odvesti do titule. Što se s njim dogodilo?

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

HAJDUK je u malo više od tjedan dana u potpunosti prokockao sezonu. Najprije mu je Dinamo na Poljudu zadao ogroman udarac u borbi za titulu, četiri dana kasnije ga je isti klub izbacio iz Kupa, a sve je kulminiralo na Rujevici gdje je Rijeka zadala konačan udarac šampionskim ambicijama Bijelih za ovu sezonu u kojoj imaju samo teoretske šanse.

Raspad u drugom dijelu sezone očekivano je donio i kadrovske žrtve. Klub je napustio predsjednik Lukša Jakobušić, a uskoro nakon njega i trener Mislav Karoglan. Navijači Hajduka bijesni su na upravu, Nadzorni odbor, poljudsku publiku, stručni stožer, medicinsko osoblje, Naš Hajduk, ali i na igrače.

Za neke od njih se očekivalo da će donijeti velik doprinos i da će biti ključan kotačić u iščekivanju toliko dugo iščekivanog naslova. Vjerojatno se to najviše odnosi na Josipa Brekala. On je u Hajduk uletio "pet do dvanaest" kada ga je menadžer Andy Bara u zadnji tren odveo tamo, a ne u klub njegovog djetinjstva Dinamo.

Brekalo je stigao kao igrač s ozbiljnim CV-jem iz liga Petice i kao netko tko silno želi napraviti sve u svojoj moći da zaradi poziv za Europsko prvenstvo, a onda vjerojatno i dobar ugovor negdje vani. Eventualna titula s Hajdukom i dobre igre vjerojatno bi prisilile Zlatka Dalića da mu da priliku, ali sada se čini da je sve dalje i dalje od toga.

Dugoočekivano pojačanje Karoglan je preselio na klupu

Brekalo je za Hajduk debitirao na gostovanju u Opus Areni gdje je završilo 1:1. Tamo je odigrao solidnu utakmicu, a u onoj idućoj, kod kuće protiv Slaven Belupa, odigrao je najbolju partiju u bijelom dresu.

U pobjedi od 4:0 zabio je gol i asistirao, a s konkretnim učinkom nastavio je i u iduća dva susreta. U pobjedi kod Rudeša (0:2) je asistirao, kao i u remiju protiv Varaždina u gostima. U idućem susretu je startao protiv Istre, ali je izašao na poluvremenu. Otad se počelo događati nešto vrlo čudno.

Grafika: SofaScore

Protiv Gorice i Lokomotive nije bio ni u sastavu. Pričalo se da ima probleme s ozljedom, no pred prvenstveni derbi s Dinamom je prema većini izvora bio već dovoljno zakrpan. No, tamo nije startao od prve minute, niti je bio jedna od dvije zamjene koje je Karoglan povukao na poluvremenu. Na kraju je odigrao neprimjetnih 35 minuta.

Samo par dana kasnije je igrao u prvom sastavu protiv Dinama u Kupu, ali u 65 minuta nije uspio polučiti ništa, a momčad je odigrala jednu od najgorih utakmica u cijeloj sezoni. Da nešto definitivno ne štima pokazalo je i gostovanje na Rujevici gdje je ponovno dobio zadnje 22 minute.

Iz tog slijeda događaja može se pretpostaviti kako prepreka njegovoj većoj minutaži nisu bile samo ozljede nego i određeni problemi u svlačionici koji su u najboljem slučaju taktičke naravi. Već nakon prvih par utakmica pričalo se o tome koliko se dobro u igri mogu slagati on i Livaja s obzirom na to da vole igrati u istim zonama terena.

Na koncu, Brekalo je došao u situaciji kad je Hajduk bio favorit za naslov i kada se očekivalo da će njegova klasa održati već stvorenu razliku. Ni dojam ni brojke nisu potvrdili ta očekivanja i treba vidjeti kako će na to reagirati Zlatko Dalić.

Sreća u nesreći za Brekala je ta što hrvatski izbornik nema previše opcija. Ivan Perišić je počeo igrati, ali pitanje je koliko će spreman biti za Euro, a nakon duge pauze se na teren nedavno vratio i Mislav Oršić. Brekalova najveća šansa za Euro leži u tome da i konkurencija ima ogromnih problema.

Pročitajte više