HAJDUKOVCI U EUFORIJI Evo kako večeras mogu slomiti slavni Everton

 Foto: Getty images / Guliver image, Hajduk.hr / M. Gabela 

U ČETVRTAK navečer Hajduk od 21:05 gostuje kod slavnog Evertona u prvom susretu play-offa Europa lige. Iako je momčad s Goodison Parka razvikana i prosječni je nogometni zaljubljenik dobro poznaje, proslavljeni novinar Daily Maila Dominic King za Index je otkrio što Bijele očekuje u Liverpoolu i ocijenio kakve su šanse splitske momčadi u prvom ogledu borbe za Europa ligu. 

ANALIZA IZ ENGLESKE: MORAMO VAS RASTUŽITI, EUROPA NAM JE BITNA 

Kladionice govore drugačije, ali Hajduk nije nimalo lagan ždrijeb za Everton! Ako se ne varam, isto je rekao i Ronald Koeman nakon Nyona. Hajduk je zahtjevan protivnik koji bi mogao postati jako opasan ako ga se imalo podcijeni. Nizozemac čini sve da se to ne dogodi, no ono na što ne može utjecati jest vrlo vatrena atmosfera u uzvratu, u kojoj nikome nije lako igrati.

Everton je prošle godine odigrao zaista dobru sezonu, najbolju od 2014. kad je završio peti u ligi. Od 2006. do 2014. Everton je stalno bio među šest ili sedam najboljih ekipa, a potom je 2015. i 2016. završio na 11. mjestu, što je bio veliki pad. Dolaskom Koemana klub se pomalo vraća u premierligaški vrh, a ove sezone žele napraviti dodatni iskorak. Zato su uložili toliko novca.

Everton je doveo puno novih igrača, ali Ronald Koeman radi sjajan posao

Nikada, ali nikada klub s Goodison parka nije potrošio toliko novca u ljetnom prijelaznom roku. Naravno, puno toga duguju enormnom transferu Lukakua, ali svejedno, uložili su ogromnu lovu. Stigla su sjajna pojačanja, poput Pickforda i Keanea, a vrlo je vjerojatno da će do kraja prijelaznog roka doći i Sigurdsson. Teško mi je reći je li Everton jači nego prošle godine, to ćemo tek vidjeti.

Osobno imam jako puno povjerenja u Ronalda Koemana. On je rođeni pobjednik koji ima puno strpljenja da izgradi pravu momčad. Nigdje mu se ne žuri, svjestan je da je došlo do kadrovskih promjena i da mora uložiti napor kako bi opet stvorio momčad koja diše zajedno. Puno je preduvjeta da se Everton vrati gdje je bio sredinom osamdesetih. Jasno je da se opet stvara veliki Everton.


Ruzomberok - Everton 0-1 Goals & Highlights HD by footyhl

"Hajduk će dočekati više od 30 tisuća ljudi na Goodison Parku"

Znamo da Everton u uzvratu čeka paklena atmosfera, ali nemojte misliti da će Goodison park zjapiti prazan. Očekuje se preko 30 tisuća navijača. Sezona je tek počela, svi su željni vidjeti momčad u akciji, a i žele ostvariti dobar rezultat i korak naprijed prema skupinama Europa lige.

Iako dobar dio premierligaških momčadi kontinentalna natjecanja ne zanimaju, moram vas razočarati i reći da to nije slučaj s Evertonom. U posljednjih sedam godina samo su jednom igrali Europu, 2014./2015., kad su otišli do knockout faze Europa lige, i stoga su svi željni kontinentalnih natjecanja. Žele ostvariti zapažen rezultat.

"Nemojte se zavaravati, Everton želi ostvariti zapaženi rezultat u Europi"

Međutim, Premierliga je prioritet i činjenica je da klub u sljedećim tjednima očekuju zahtjevni prvenstveni dvoboji. Očekujem da će Ronald Koeman odmarati neke igrače, ali ove sezone momčad ima široku klupu. Rezervni igrači imaju veliki motiv za dokazivanjem, a njihova kvaliteta je neupitna.

Što se tiče formacije u kojoj će se Everton suprotstaviti Hajduku, bit će to tradicionalni 4-2-3-1 sustav. Teško mi je procijeniti koja će točno imena večeras istrčati, jer će za razliku od susreta s Ružomberokom, kada su igrali s najboljih 11, večeras mijenjati postavu. No, budite uvjereni da će Everton istrčati potpuno spreman.

Ne bi me iznenadilo da Hajduk izbaci Everton, u Europi su iznenađenja uvijek moguća

U prvom kolu Premierlige Everton je s 1:0 svladao Stoke. Bio je to težak dvoboj za početak prvenstva, tvrda utakmica, ali Everton je zaslužio pobjedu. Nije to bilo najbolje izdanje Koemanove momčadi, ali momčad se iz utakmice u utakmicu diže, sve je bolja i opasnija i za očekivati je da će protiv Hajduka biti još bolji.

Što se tiče Hajduka, osobno ne poznajem hrvatsku momčad, ali vjerujem da su dobri. Ne bi me iznenadilo da Hajduk izbaci Everton. Predugo sam u ovom poslu i znam da su iznenađenja uvijek moguća, pogotovo u Europi gdje su protivnici velike nepoznanice. Hajduk ima svoje šanse i ako odigraju perfektno, sve je moguće.

Hajduk je puno ozbiljnija momčad od Ružomberoka

Za razliku od Slovaka, Hajduk je ipak ozbiljnija momčad i igrači Evertona Splićane moraju shvatiti vrlo ozbiljno. Hrvatska momčad ima slavnu povijest i ekipa Ronalda Koemana će biti prisiljena odigrati barem 30 posto bolje nego do sada ako želi proći u natjecanje po skupinama. Svako opuštanje moglo bi biti kobno, ali ne vjerujem da će nizozemski strateg to dozvoliti.

ANALIZA IZ SLOVAČKE: HAJDUK IMA ŠANSE AKO BUDE DOBRO ORGANIZIRAN

Slovački Ružomberok igrao je s klubom iz Liverpoola u 3. pretkolu iz kojeg je izbačen s dvaput po minimalnih 1:0. Novinar slovačkog "Dennik N", Lukaš Vrablik, za Index je napisao osvrt na ove dvoboje, prokomentiravši snagu ekipe Ronalda Koemana i Hajdukove šanse za plasman u natjecanje po skupinama.

Iznenađujuće ili ne, Everton je imao dosta problema s Ružomberokom, iako su Slovaci prosječna momčad. Evertonu je nedostajalo ritma, što je normalno jer su tek započeli s prvenstvom u Engleskoj. Promijenili su dosta igrača, treba vremena da se uigraju. Mislim da će Koemanu biti veliki izazov pronaći novi sistem igre i početnih 11 nakon što je prodao Lukakua i Rossa Barkleya. Novi igrači tek se trebaju prilagoditi na novu sredinu i naučiti se sporazumijevati na terenu i izvan njega.

Spori su u tranziciji lopte i mogli bi imati velikih problema protiv organizirane momčadi

U oba susreta s Ružomberokom bilo je vidljivo da Wayne Rooney još traži svoje mjesto u momčadi Evertona. U jednoj je utakmici bio najistureniji napadač, dok je u drugoj ulazio iz drugog plana. Everton je bio jako spor u tranziciji lopte i to je bilo neočekivano. Unatoč svim problemima koje obrana Ružomberoka ima, Englezi ih nisu uspjeli sasvim pritisnuti. Vrlo su teško stvarali prilike za gol, odnosno probijali bunker i mislim da je to način na koji se i Splićani trebaju postaviti.

U uzvratu u Slovačkoj bilo je vidljivo da se centralni veznjaci Klaassen, Scheiderlin i Gueye još ne razumiju dovoljno dobro pa su Sandro i Rooney bili jako izolirani naprijed, bez ijedne prave lopte. Everton ima sjajne individualce i veliki su favoriti, ali mogli bi imati velikih problema protiv organizirane momčadi, pogotovo u trenutku kada je tempo njihove igre daleko od optimuma.

Minimalni poraz u Engleskoj nije razlog za slavlje

Iako rezultati iz trećeg pretkola Slovaka i Engleza sugeriraju da su to bile dvije tijesne pobjede, Everton je dvoboje protiv Ružomberoka igrao s 50 posto snage. Ružomberok je stvorio nekoliko dobrih prilika, no sve su došle nakon prekida, kornera i slobodnih udaraca. Vidi se da se igrači Evertona još traže i to je nešto što bi Hajduk mogao iskoristiti.

Ne znam koliko bi se trebali radovati nekom minimalnom porazu u Engleskoj. Isto se dogodilo i navijačima Ružomberoka i bili su prilično optimistični uoči uzvrata, ali to se pokazalo neutemeljenim. Ružomberok jednostavno nije imao dovoljno kvalitete za iznenađenje.

Protiv Slovaka su igrali s udarnom momčadi, ne izgleda kao da im Europa nije važna

Ono što će vas sigurno zanimati jest angažman Evertona. Iako je svim engleskim klubovima Premierliga važnija od Europe, iskreno nisam ni u jednom trenutku osjetio da ih ne zanima ovo natjecanje. U obje utakmice s Ružomberokom igrali su s najjačim sastavom. Čini mi se da bi htjeli napraviti zapažen europski rezultat ove sezone, iako je moguće da Europu samo koriste kako bi brusili formu za domaće prvenstvo.

Inače, igrači Evertona jako su mi se svidjeli. Ne glume zvijezde, a po dolasku na aerodrom čak su pola sata dijelili autograme navijačima. Slično je bilo i nakon utakmice, kada su se slikali s brojnim obožavateljima. Djeluju mi kao dobra klapa. Hajduku želim sreću, sigurno je da ima veće šanse od Ružomberoka, budući da je riječ o kvalitetnijoj i slavnijoj momčadi.

Pročitajte više