ISPOVIJEST HAKANA SUKURA

Hakan Sukur preživljava vozeći taksi: "Uzeli su mi sve i zlostavljali djecu"

Foto: Screenshot/EPA

"DOBAR dan, gospodine Sukur", javili su se novinari Bilda proslavljenom turskom nogometašu Hakanu Sukuru i započeli nevjerojatan intervju.

"Pozdrav, kako ste", odgovorio im je Hakan na tečnom njemačkom.

"Vi govorite njemački?" začuđeno su upitali Nijemci.

"Pomalo, no bolje da prijeđemo na turski", odgovorio im je proslavljeni napadač Galatasaraya.

"A gdje se nalazite trenutačno?" zanimalo je Bildove ljude.

"Upravo počinjem smjenu, na poslu sam", odgovara Sukur, na što su ga odmah upitali:

"Čuli smo da nemate više svoju pekaru, čime se sada bavite?"

"Vozim za Uber, taksist sam. Da, i prodajem knjige povremeno kako bih preživio", zaprepastio je ih Hakan Sukur.

Riječ je o jednom od najvećih turskih nogometaša svih vremena, danas 48-godišnjaku, koji je s Galatasarayem 2000. osvojio tadašnji Kup UEFA-e.

Morao bježati u SAD jer je u Turskoj državni neprijatelj

S Turskom je dvije godine kasnije osvojio broncu na Mundijalu u Japanu i Južnoj Koreji, bilo ga je u Torinu, Interu, Parmi i Blackburnu, no nigdje nije ostavio trag kao u Istanbulu.

Slavni Bik s Bosfora teško preživljava jer ga u Turskoj smatraju državnim neprijateljem. Sva imovina mu je već godinama zamrznuta zato što je javno govorio protiv Erdoganovog režima.

Pobjegao je u Kaliforniju s obitelji, u malo mjesto Palo Alto, gdje je otvorio pekaru s turskim specijalitetima. 

Da nije otišao, završio bi u zatvoru.

"Znam da sam mogao živjeti lijepo, vjerojatno bih bio ministar da sam htio igrati po njihovim pravilima. Ipak, tu sam, prodajem ljudima hranu i piće", rekao je za Times prije dvije godine u svom prvom intervju nakon bijega.

Ista sudbina zadesila je i NBA zvijezdu Enesa Kantera, obojica su bila za Fethullaha Gülena, a to se u Turskoj nije smjelo.

"Erdogan je vidio prijetnju. Nakon što sam napustio parlament imao sam velikih problema, s kojim god poslom sam pokušao, nije išlo. Mislio sam da će proći, ali nije."

U Turskoj mu govore da je izdajnik i terorist, a Erdogan tvrdi da je imao ulogu u pokušaju državnog udara prije četiri godine. Na dućan njegove žene bacali su kamenje, djecu su mu maltretirali i zlostavljali na ulici, a nakon svake izjave koju bi dao medijima dobivao je prijetnje.

"Ušao sam u politiku i vidio što je korupcija"

Čim je otišao u Kaliforniju, uhitili su mu oca koji je u zatvoru obolio od raka. Majka također ima rak, oboje su teško bolesni i imaju financijskih problema. 

"Svi koji imaju neke veze sa mnom imaju puno problema u životu."

Nijemce je zanimalo zašto u Turskoj smatraju da je neprijatelj države.

"Ja sam neprijatelj vlade, a ne države i turske nacije. Volim našu zemlju i zastavu, neprijatelj sam pogrešne politike i stava čiji su nas ciljevi odveli od zapadne civilizacije. Ti političari su napravili velike zločine i boje se svih onih koji ih na to podsjećaju", rekao je pa objasnio zašto se priključio Erdoganovoj stranci.

"Partija me pozvala jer je imala ideju da me iskoristi. Pristao sam. Da nisam prihvatio poziv i ušao u politiku, nikad ne bih znao kako stvari u Turskoj funkcioniraju. Vidio sam puno korupcije, puno izvještaja o nekim lošim stvarima koje se rade. Onda sam podnio ostavku 2013. Tada je počeo moj pakao."

"Erdogan me krenuo uništavati. Jer ako može mene, može bilo koga"

Erdogan ga je, tvrdi, krenuo uništavati.

"Sve mi je uzeo. Pravo na slobodu, pravo na govor i pravo na rad. U Turskoj imam desetke milijuna dolara. Sve mi je zaplijenjeno, oca su mi bacili u zatvor. Pa ja sam igrao diljem svijeta, imam puno prijatelja. Bio sam u zemljama koji su vršile reforme i počele se razvijati, narod je živio bolje. I mi smo trebali tako. U Turskoj se političari ponašaju neustavno, nema prostora za razgovor. Postoji glas samo jednog čovjeka i zajednice ljudi koja ga prati", govori Nijemcima pa dodaje:

"Svako mišljenje osim Erdoganovog je neprihvatljivo. Ovdje vam govorim o zemlji u kojoj možete biti uhićeni zbog jednog ili dva tvita, nekoliko komentara. Zato sam ovdje u SAD-u sa svojom obitelji."

Sav novac je uložio u Tursku i sada nema ništa. 

"Imam pravo na svoju imovinu, to je potvrdio i Europski sud pravde. Ničije vlasništvo se ne može otuđiti. Ali u Turskoj nema vladavine prava tako da je sve uzalud. Čak ne mogu ni svoje stanove iznajmljivati jer bi potencijalni stanari bili ugroženi. Tako sam završio na dnu, ne mogu koristiti svoj novac i nekretnine. Zato ovdje radim ono što radim. Nigdje u svijetu nemam nikakav novac, nigdje mi ništa nije ostalo."

Iz Galatasaraya za koji je zabio preko 200 golova je izbačen 2017. godine. Navijači su bili protiv, ali...

"To je bila odluka predsjednika države. Nije me pogodilo, to mi članstvo ne znači previše. Erdogan koristi sport kao instrument svoje politike, nogomet u Turskoj nije autonoman, kao ni mnoge druge ovlasti. Nema slobode. Svi sportaši su uplašeni, usta su im začepljena. Odmah bi bili žestoko napadnuti u medijima."

Poruka čovjeku zbog kojeg mu je uništen život

Njegovi mlađi kolege Mesut Özil i Ilkay Gündogan, bivši i sadašnji reprezentativci Njemačke, fotografirali su se s Erdoganom, što je podiglo dosta prašine. 

Erdogan je nedavno bio i Özilov vjenčani kum.

"Ne mislim da je to dobar potez, trebali su poštovati državu za koju igraju. Preporučio bih im da se učlane u Erdoganovu stranku, tada će uistinu vidjeti što se događa u Turskoj. Nema ništa od selfieja. Neka odu u Tursku, neka razgovaraju s ljudima i vide i osjete kako se živi."

U emotivnom intervju završio je s porukom čovjeku zbog kojeg je na dnu.

"On se treba vratiti demokraciji i ljudskim pravima. Da bude netko tko se brine o ljudima i njihovim pravima. Da bude predsjednik kakav je Turskoj potreban. Mnogi ga prate i slušaju, treba širiti mir. To su vrijednosti koje trebaju vrijediti za cijeli svijet."

Pročitajte više