''Haland je začet u svlačionici. Što ste drugo očekivali?''

Foto: Guliver Image/Getty Images

U UTORAK navečer nogometni svijet dobio je svoju novu veliku zvijezdu. Čudesni Erling Braut Haland s dva krasna gola potopio je moćni PSG u prvom susretu osmine finala Lige prvaka i pritom srušio nekoliko rekorda.

Nogometna javnost je za mladog Norvežanina čula u svibnju prošle godine kad je na Svjetskom juniorskom prvenstvu reprezentaciji Hondurasa sam utrpao devet komada. To ljeto ga je iz norveškog Moldea za pet milijuna eura kupio Red Bull Salzburg, a tada je 19-godišnji napadač počeo pisati povijest nogometa.

Zabijao je kao na traci, Red Bull je bio hit Lige prvaka, a Haland je bio igrač kojeg su željeli svi najbogatiji europski klubovi. Mogao je birati klub, ali se ove zime odlučio za Borussiju Dortmund, koja ga je platila samo 20 milijuna eura.

Zašto samo? Zato što ono što radi ovaj klinac u žuto-crnom dresu nije normalno. U prvih sedam utakmica za novi klub zabio je nestvarnih 11 golova, a proglašen je najboljim igračem siječnja u Bundesligi sa samo 59 odigranih minuta.

Halandov fantastičan golgeterski učinak u LP-u ove sezone dočarat će i ovo: do sada je postigao 11 golova, dva više od cijele momčadi Barcelone, a od početka sezone zabio je 37 golova uz čak šest hat-trickova.

Klub s Westfalena napravio je posao stoljeća jer će na njemu zaraditi pravo bogatstvo.

Halandu je nogomet bio suđen. Njegov otac Alf Inge tijekom devedesetih bio je norveški reprezentativac te igrač Nottingham Foresta, Leedsa i Cityja, a nogometna povijest najviše ga pamti kao žrtvu krvničkog starta Roya Keana. Dugo je karizmatični kapetan Uniteda spremao osvetu jer ga je u njihovu prijašnjem susretu Haland optužio da je odglumio ozljedu. Dočekao ju je u travnju 2001. kad je namjerno đonom ušao u koljeno Halandu.

''Jebeno sam ga udario. Uopće nisam gledao gdje je lopta. Evo ti sada pičko i nemoj me nikada više optužiti da glumim ozljedu'', napisao je kasnije u svojoj biografiji Roy Keane, a samim tim i priznao da je namjerno ozlijedio Halanda. Norvežanin više nikad nije igrao nogomet.

Jan Age Fjortoft, bivši norveški reprezentativac i nekadašnji suigrač Halanda starijeg, za talijanski Sky pričao je o norveškoj senzaciji i otkrio zanimljivu anegdotu.

''Čudite se Halandu? Što ste očekivali od nekoga tko je začet u svlačionici?'' rekao je Fjortoft.

Pročitajte više