Halilovićev problem je što je već prodan

Foto: Index, Hina

KONAČNI popis reprezentativaca za Europsko prvenstvu u Francuskoj, izuzev zahvalnice Alenu Haliloviću, ne nudi nikakvu posebnu dramu, što je bilo i za očekivati. Ako ti netko dva tjedna ranije kaže kako će ti se točno, gdje i kada nasmijati u lice, onda taj cijeli performans poprimi više otužni, no uznemirujući ton. Ono što je najtužnije, Čačić nam je konačnom listom čak dao priliku i da se obradujemo. Nije pozvao Domagoja Antolića!

Svi smo se posljednjih tjedana naslušali priča o tom simpatičnom momku iz Gajnica koji nije tamo neka bahata zvijezda nego jedan od nas, no čak ni to "divno pakovanje" nije smekšalo tvrdokorne duše stoput prevarenih ljudi. Nitko, ali baš nitko nije mogao progutati priču o Antoliću kao putniku za Euro, jer ovaj mladić, osim titule kapetana Dinama, što je pogodno pri skorašnjem transferu u inozemstvo, nema ni približno potrebnu kvalitetu za nastup na kontinentalnoj smotri.
 
Osjećate li olakšanje što je Domagoj otpao s popisa? Mnogi će reći kako je to bio jedini sporni kandidat te kako njegovim odlaskom lista reprezentativaca dobija na vrijednosti. Možda bi trebali više vjerovati Čačiću? Čini se da je ipak svoj čovjek i da potpuno samostalno donosi odluke. Jel vam, odbijenicom kapetanu Dinama, Čačić porastao u očima? Sigurno da jest.

Halilovićev najveći problem je što je već prodan

Na stranu s tim. I dok je križanjem Domagoja Antolića, izbornik Čačić izmamio brojne uzdahe olakšanja, istodobno je nepozivanjem Halilovića svima dao dobro razmisliti. Kako je moguće da jedan izrazito talentirani nogometaš, koji je ove sezone odigrao 37 utakmica u najjačoj ligi na svijetu, bude podređen Rogu i Ćoriću, koji su usporkos svom neospornom talentu, veliki dio godine proveli igrajući u bezobrazno osiromašenoj konkurenciji hrvatskih livada?


Halilović sigurno ima stotinu problema, ali najveći mu je onaj što je već prodan.
 

 
Ovaj upitnik postaje još veći ukoliko se u obzir uzme da je Alen Halilović i nominalno jedino pravo ofenzivno desno krilo koje Hrvatska trenutno ima. Halilović je na tom mjestu odigrao sjajnu sezonu u Sportingu i gotovo je sigurno da će kraj ljeta dočekati u Valenciji, ako se ne vrati u Barcelonu. Kakvo stoga opravdanje imaju pozivi Čoriću i Rogu kada je već sada jasno da pored Modrića, Brozovića, Rakitića, Kovačića i Badelja zasigurno neće zaigrati ni minute?

Čačić bez alternative

U međuvremenu, Hrvatska na Euro odlazi bez pravog rješenja na desnom krilu. Naravno, to mjesto vrlo lako mogu pokriti i Perišić i Pjaca, no oni su nesumnjivo najbolji i najubojitiji kada igraju na lijevoj strani. Čak ukoliko Čačić nekog od njih i odluči žrtvovati, pritom si ne ostavlja nikakvu alternativu, izuzev da poput svojih prethodnika tamo bezuspješno gura Rakitića ili Kovačića.

Čak i ako možemo opravdati pozive Rogu i Ćoriću, kao igračima za budućnost, onda nije jasno zašto je mjesto dobio Duje Čop koji će pored Mandžukića, Kalinića i Kramarića teško dobiti minutažu.

Što se tiče ostalih imena s popisa za Euro, složit ćemo se da, usprkos iznimnom nepovjerenju kojeg uživa Čačić, Hrvatska u ovom trenutku nema bolje. Izuzetak je tek Lovren, koji će jednog dana valjda ispričati pozadinu tog filmskog sukoba s Čačićem. Također, tužno je što domaću ligu izuzev nekolicine Dinamovaca predstavljaju tek vratari Hajduka i Rijeke, ali nakon godina pasivnog promatranja, bolje nismo i nisu zaslužili.

To je to! Popis je dostavljen, svjetla se gase, a zastori pomalo podižu. Euro je pred vratima. Ne zamarajte se podijeljenim ulogama, zavalite se i uživajte u predstavi. Jedino je ona bitna. Tako nam šapuću.

Pročitajte više