FORMULA 1

Hamilton: Kad je Senna poginuo, morao sam se maknuti od oca jer nisam smio plakati

Foto: Getty Images

FORMULA 1 ovog se vikenda vratila u Imolu 14 godina nakon što je ondje održala posljednju utrku. Razlog za to su poremećaji u kalendaru zbog pandemije pa je kultna staza na kojoj su se vozile utrke za Veliku nagradu San Marina uskočila kao zamjenska.

Ta je staza ipak najpoznatija kao mjesto na kojem je 1994. život izgubio legendarni Ayrton Senna, idol mnogih mlađih vozača, pa tako i Lewisa Hamiltona, koji nikad nije nastupio u Imoli u sklopu Formule 1. Vozio je, doduše, na toj stazi kad se natjecao u GP2 2006., a to je bila posljednja godina u kojoj su na njoj jurili bolidi Formule 1.

Vrativši se na mjesto te tragedije, na kojem je dan prije Senne u kvalifikacijama poginuo i Austrijanac Roland Ratzenberger, šesterostruki svjetski prvak teško je skrivao emocije. Tada je imao samo devet godina, a sad se prisjetio tog užasnog dana kad je stradao njegov idol.

"Imao sam utrku kartinga u Rye Houseu. Pomagao sam ocu s kartom kad mu je netko rekao da je Ayrton poginuo. Morao sam se odmaknuti od oca jer mi nikad ne bi dopustio da plačem pred njim. Sjećam se da sam pokušao kanalizirati tu tugu u utrci i mislim da sam pobijedio. Ali tjedni koji su uslijedili bili su baš teški", ispričao je Hamilton, koji u poretku vozača ove sezone vodi s 256 bodova, 77 više od momčadskog kolege iz Mercedesa Valtterija Bottasa.

Pročitajte više