Hamilton slavio u Meksiku ispred Rosberga: Odluka o prvaku u zadnje dvije utrke sezone

Foto: Hina

LEWIS HAMILTON došao je do uvjerljive pobjede na VN Meksika ispred momčadskog kolege Rosberga, a prava drama odvijala se u borbi za treće mjesto između Verstappena i Vettela.

Hamilton i Rosberg uspjeli su zadržati vodeće dvije pozicije na istrošenim medium gumama, a Vettel je u posljednjim krugovima napadao Verstappena i prisilio da ga presječe šikanu kako bi zadržao prednost.

Iako je Red Bull Verstappenu rekao da vrati Vettelu poziciju, Nizozemac je to odbio učiniti i na kraju dobio pet sekundi kazne na vrijeme utrke pa je na postolju ipak završio Vettel.

 

Vettel je vodio 12 krugova nakon što je na soft gumama ostao čak 29 krugova na stazi, a iako su Mercedesi u boks otišli puno ranije uspjeli su izdržati na mediumu više od 50 krugova i ostvariti još jednu dvostruku pobjedu.


Daniel Ricciardo već je na početku utrke supersoft gume zamijenio medium komponentom iskoristivši period virtualnog sigurnosnog automobila, a promijenio ih je tek nakon više od 50 krugova za novi set "softa" na kojem je odvozio najbrži krug utrke.

Kimi Raikkonen završio je šesti nakon što mu je Ferrari dvaputa stavio medium gume (Vettel je bio na samo jednom ulasku), a Finac je nekoliko krugova prije kraja prestigao Hulkenberga u Force Indiji koji se izvrtio prilikom borbe u šikani.


Nico Hulkenberg bio je najbolji od ostatka svijeta na sedmom mjestu, a dva Williamsa uspjela su pobijediti Pereza na desetom mjestu. Force Indijina prednost nakon ove utrke je narasla na devet bodova.

Ericsson u Sauberu skoro je došao do boda na strategiji jednoga ulaska u boks i završio je 11. ispred dvije McLaren Honde Buttona i Alonsa.

Jolyon Palmer imao je dobru utrku u Renaultu i završio je 14. nakon starta iz boksa, a Nasr je završio 15. u drugom Sauberu.

Carlos Sainz imao je razočaravajuću utrku nakon starta s 10. mjesta i završio je tek 16., ispred Magnussena u Renaultu i momčadskog kolege Kvyata.

Haasovi vozači uspjeli su pobijediti samo Ocona u Manoru, a Pasxal Wehrlein jedini je vozač koji nije stigao do cilja.

 

Odluka o prvaku tek u posljednjoj utrci sezone?

Hamilton je za sedam bodova smanjio zaostatak za momčadskim kolegomu u ukupnom redoslijedu svjetskog prvenstva.

Pobjeda u Meksiku mu je osma u ovoj sezoni i ukupno 51. u karijeri, čime se na ljestvici najuspješnijih vozača svih vremena izjednačio s Francuzom Alainom Prostom na drugom mjestu. Daleko ispred svih na toj listi je Nijemac Michael Schumacher s 91 pobjedom.


Aktualni svjetski prvak Hamilton dvije utrke prije kraja sezone ima 330 bodova i u ukupnom redoslijedu zaostaje za Nicom Rosbergom 19 bodova. Odluka o svjetskom prvaku može pasti već za dva tjedna u Sao Paulu gdje će se vozači boriti za Veliku nagradu Brazila. Posljednja utrka sezone na rasporedu je 27. studenoga u Abu Dhabiju.

 

Pročitajte više