HAMILTON SRUŠIO SCHUMACHERA Kišni kaos u Monzi

Foto: Getty Images / Guliver Image

LEWIS HAMILTON osigurao je rekordni 69. pole position u karijeri u posljednjim trenucima kišnih kvalifikacija u Monzi, a zahvaljujući Red Bullovim kaznama u prvom startnom redu pridružit će mu se Lance Stroll u Williamsu.

Tako je sjajni Britanac postao rekorder po broju pole positiona. To mu je 69. najbolja startna pozicija u karijeri, čime je prestigao legendarnog Michaela Schumachera.

Kvalifikacije su trajale samo nekoliko minuta kad se u Q1 razbio Romain Grosjean u Haasu i izazvao prekid, a do nastavka kvalifikacija čekali smo gotovo tri sata.
 
U posljednjim trenucima kvalifikacija Red Bullovi vozači Verstappen i Ricciardo srušili su Hamiltonovo najbrže vrijeme, ali Britanac uzvraća udarac i u svom posljednjem pokušaju popravlja Verstappenovo vrijeme za više od sekundu i osvaja osmi pole position u sezoni i 69. u karijeri čime je nadmašio Michaela Schumachera.
 
Verstappen i Ricciardo neće moći iskoristiti ove sjajne rezultate kvalifikacija zbog kazni od 20 (Verstappen) i 25 (Ricciardo) mjesta na startu zbog promjena elemenata pogonske jedinice.Mlade zvijezde Stroll i Ocon kvalificirali su se na četvrto i peto mjesto ispred Bottasa u Mercedesu i dvaju Ferrarija Raikkonena i Vettela koji su kasnili oko dvije i pol sekunde za Hamiltonom.
Massa je upotpunio dobar dan za Williams kojem posljednjih godina ne odgovaraju kišni uvjeti i kvalificirao se na deveto mjesto, a Vandoorne je bio brži od Alonsa i plasirao se u Q3 gdje je bio 10. najbrži.
 
Perez se nije uspio plasirati u Q3 iako je njegov momčadski kolega pokazao da je bolid bio sposoban za više, a Hulkenberg u Renaultu bio je 12. najbrži s 3.4 sekunde zaostatka.
 
Alonso će dobiti 35 mjesta kazni zbog još novih elemenata Hondine pogonske jedinice, a Španjolac je u Q2 odvozio sam jedan brzi krug, dovoljno dobar za 13. mjesto u kvalifikacijama. Magnussen u Haasu, kao i njegov momčadski kolega Grosjean, Palmer u Renaultu i dva Saubera zapeli su već u prvom dijelu kvalifikacija.

Startne pozicije za Veliku nagradu Italije:
 
1.  Lewis Hamilton (VB- Mercedes)                
2.  Lance Stroll (Kan-Williams)
3.  Esteban Ocon (Fra-Force India)
4.  Valtteri Bottas (Fin-Mercedes)                
5.  Kimi Raikkonen (Fin-Ferrari)                 
6.  Sebastian Vettel (Nje-Ferrari)                 
7.  Felipe Massa (Bra- Williams)
8.  Stoffel Vandoorne (Bel-McLaren)                 
9.  Sergio Perez (Meks-Force India)
10. Daniil Kvjat (Rus-Toro Rosso)
11. Kevin Magnussen (Dan-Haas)
12. Marcus Ericsson (Šve- Sauber)
13. Pascal Wehrlein (Nje-Sauber)
14. Max Verstappen (Niz-Red Bull)
15. Nico Huelkenberg (Nje-Renault)                 
16. Carlos Sainz Jr (Špa-Toro Rosso)
17. Daniel Ricciardo (Aus-Red Bull)
18. Jolyon Palmer (VB-Renault)                 
19. Fernando Alonso (Špa-McLaren)                 
20. Romain Grosjean (Fra-Haas)
 

Pročitajte više