Hamilton ispred Vettela do prvog pole-positiona nove sezone

Foto: Getty Images/Guliver Image, Hina

LEWIS HAMILTON osigurao je prvi pole position u sezoni nakon što je u kvalifikacijama za VN Australije odvozio rekord staze ispred Vettela u Ferrariju i momčadskog kolege Bottasa u Mercedesu.


Hamilton je bio najbrži nakon prvih Q3 pokušaja, a nakon kraćeg prekida zbog Ricciardova sudara Britanac je dodatno popravio svoje vrijeme i osigurao šesti pole position u Australiji i 62. u karijeri.

Hamilton je bio najbrži u prvom dijelu kvalifikacija (1:24.161) ispred Raikkonena, Verstappena i Bottasa, a ispali su Giovinazzi, koji mijenja Wehrleina u Sauberu, Magnussen, Vandoorne, Stroll i Palmer.



Bottas je bio najbrži u drugom dijelu kvalifikacija i odvozio 1:23.215, 0.036 sekundi ispred Hamiltona i manje od dvije desetinke ispred Raikkonena i Vettela u Ferrariju. Osim dva Mercedesa, dva Ferrarija i dva Red Bulla, u Q3 su prošli Massa u Williamsu, Grosjean u Haasu i dva Toro Rossova vozača Kvyat i Sainz.

Daniel Ricciardo razbio se na početku posljednjeg dijela kvalifikacija i izazvao kraći prekid uoči kojega je Hamilton (1:22.496) vodio ispred Vettela (+0.300), Bottasa (+0.302) i Raikkonena (+0.939) koji su tada jedini postavili vrijeme.



U nastavku je Grosjean prvi postavio vrijeme, samo 1.578 sekundi sporije od Hamiltona, i zauzeo peto mjesto. Hamilton je svoje najbolje vrijeme popravio na 1:22.188, a Bottas je kasnio 0.293 sekundi u prvom okršaju s novim momčadskim kolegom.


Vettel je u posljednjim trenucima kvalifikacija odvozio 1:22.456, 0.268 sekundi iza Hamiltona, što mu je bilo dovoljno da razdvoji Mercedese i osigura prvi startni red.

Bottas je završio treći s dvije tisućinke zaostatka za Vettelom, a Raikkonen četvrti s nešto više od osam desetinki zaostatka za Hamiltonom.


Red Bull je imao razočaravajuće prve kvalifikacije sezone jer je Verstappen bio tek peti s 1.3 sekunde zaostatka i pola sekunde prednosti ispred sjajnog Grosjeana u Haasu. Massa je na sedmom mjestu kasnio još četiri desetinke za Grosjeanom, a osmi i deveti bili su vozači Toro Rossa – Sainz je bio 0.025 s brži od Kvyata.

Daniel Ricciardo završio je deseti najbrži, bez Q3 vremena, ali tek treba vidjeti hoće li Red Bull morati mijenjati neki od dijelova i time uzrokovati kaznu na startu utrke.

Sergio Perez u Force Indiji propustio je Q3 za 0.084 sekunde i završio na 11. mjestu, a Hulkenberg je bio još stotinku sporiji u prvom nastupu za tvorničku momčad Renaulta.

Fernando Alonso bio je 0.334 sekunde sporiji od Hulkenberga na 13. mjestu i time dao razlog za optimizam svojoj momčadi, a Ocon je bio gotovo dvije desetinke sporiji na 12. mjestu.


Ferrarijev rezervni vozač Antonio Giovinazzi bio je brži od momčadskog kolege Marcusa Ericssona u prvim Q1 pokušajima, ali u drugom je pokušaju izletio u pretposljednjem zavoju i završio manje od dvije desetinke iza momčadskog kolege u prvim F1 kvalifikacijama.

Magnussen je imao teške kvalifikacije nakon jučerašnjih tehničkih problema i zapeo u Q1 nakon što je izletio sa staze u posljednjem Q1 pokušaju i završio na 17 mjestu.

Stoffel Vandoorne je uspio odvoziti tek jedan mjereni krug nakon što je imao problem s protokom goriva, a Stroll je završio pretposljednji nakon što se razbio na trećem treningu, oštetio mjenjač i dobio kaznu od pet mjesta na startu utrke. Kanađanin će tako prvu utrku u karijeri startati posljednji.

Jolyon Palmer bio je najsporiji vozač u prvim kvalifikacijama sezone, sekundu sporiji od pretposljednjeg Strolla i više od tri sekunde sporije od momčadskog kolege Hulkenberga.
 

 

 

Pročitajte više