HDZ obećao da će provoditi Zakon o sportu, žele i poseban ured u Vladi!

Foto: Dalmatinski portal 

IZ HZD-a i MOSTA službeno su potvrdili Indexu da se prilikom pregovora o ustroju Vlade razgovaralo o Zakonu o sportu, kao i o osnivanju posebnog Ureda za sport, izvan Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta. Po prvi put od osamostaljenja sport bi imao vlastiti državni ured.

Zakon o sportu ne provodi se iako je na snazi, a umiruća bivša vlada potegnula je čak i njegove izmjene neposredno prije svog pada. Plenković je, kako saznajemo, Mostu obećao da će provoditi postojeći zakon, a protiv kojeg je glasala bivša HDZ-ova vlast. 

Plenković je Indexu nakon HDZ-ovog predizbornog skupa u Splitu i žestokog prosvjeda navijača da kako nema razloga da se zakon o sportu ne provodi. Kazao je i kako ne odgovara za postupke svojih prethodnika. 

>>> FOTO; VIDEO Plenkoviću vikali Jebo' te Mamić 

 

Iz izvora bliskih MOSTU doznajemo kako će se inzistirati da pitanje Zakona o sportu bude dio koalicijskog ugovora, no o tome će se tek pregovarati u danima koji slijede.

Ured za sport samo je ideja 

MOST i HDZ prilikom razgovora o rasulu u sporta otvorili su pitanje izdvajanja resora iz Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta. Ideja je da se osnuje Vladin Ured za sport te da se resor potpuno razdvoji i dislocira sa Svetica. Povećanje broja ministarstava nepopularan je potez, a osnivanje državnog ureda na tragu je rješenja kakvo prakticiraju pojedine europske zemlje. Zlatko Mateša. predsjednik HOO-a, već duže vremena predlaže da se sport prebaci ministru turizma. U Europi se sport vezuje i uz ministarstva obrane, mladih i policije. Kod nas, nadležno ministarstvo godinama ne može riješiti temeljne statute i strategiju za koliko-toliko legalan resor.

Pregovaralo se, dakle, o osnivanju posebnog Ureda, ali u MOSTU i HDZ-u kazali su nam da je još uvijek riječ samo o prijedlogu. Most tvrdi da se s idejom načelno slaže te da neće tražiti svog čovjeka na mjestu državnog šefa za zakone u sportu. Također tvrde da su zbog problematike postojećeg Zakona o sportu koji se ne primjenjuje iako je na snagu stupio prije osam mjeseci, razmišljali o novim izborima i prije afere Konzultantica bivšeg šefa Vlade Tomislava Karamarka.

Jedan od problema postojećeg zakona je taj što ne propisuje jasne sankcije za nepoštivanje, a što su koristili bivša vlast te zainteresirane strane poput Hrvatskog nogometnog saveza, najžešćeg protivnika Zakona.

Pročitajte više