Henman odlazi protiv Hrvatske na jedinici Wimbledona


NAJBOLJI engleski tenisač posljednjih "sedam desetljeća" je odlučio okončati karijeru. Posljednji meč će odigrati na terenu br.1 Wimbledona gdje Engleska dočekuje Hrvatsku u meču koji odlučuje o opstanku u Svjetskoj skupini Davis Cupa.

Odlazak u bilo koju mirovinu a posebno u sportsku nije laka odluka. No Tiger Tim nije imao izbora. Očekujući da i treći put postane otac, Henman (33) je mnogo više fokusiran na obitelj nego na tenis. Uz sve to ozljede (u posljednje vrijeme muče ga najviše leđa) su ga dugo držale izvan ozbiljnog treninga.

Nakon što je u Wimbledonu izgubio od Feliciana Lopeza u drugom kolu i poslije deset poraza u 15 mečeva koliko je odigrao ove godine (sedam puta ispao u prvom kolu), Henman je odlučio staviti točku na 15 godina dugu karijeru. Otkazao je nastup u New Havenu ali će po 13. put igrati US Open, no očekivanja su daleko, daleko od vremena kada je igrao polufinale (2004).

Tim Henman je igrao još pet polufinala Grand Slam turnira (4 Wimbledona i Roland Garros) no Englezima je to uvijek bilo malo. Posebno su bili razočarani svakim od četiri posrtanja Henmana u polufinalu Wimbledona, a najteže im je pao poraz protiv Gorana Ivaniševića 2001. kada su bili gotovo sigurni da će Henman iskoristiti rupu koju je ostavio Pete Sampras porazom od Bastla.

Pamte Englezi i 2000. kada su predvođeni Henmanom doživjeli jedan od najtežih i najsramnijih poraza u povijesti nastupa u Davis Cupu. Ekvadorska braća Nicolas i Giovani Lapenti su nakon tri dana bitke na travi terena br. 1 zavili engleski tenis u crno.

Za oproštaj Henmanu, hrvatska teniska vrsta će doći sa respektom ali će sigurno nastojati otići s pobjedom.

M.J.

Foto: AFP

Pročitajte više