Henry: Nakon Eura napuštam Tricolore!

NAJBOLJI strijelac u povijesti francuske reprezentacije izjavio je za L'Equipe da razmišlja o reprezentativnom povlačenju nakon Eura u Austriji i Švicarskoj.

"Ne mogu reći da ne razmišljam o reprezentativnom povlačenju nakon Eura. Imam 31 godinu i napadač sam", izjavio je Henry, koji će zapravo u kolovozu napuniti 31 godinu, a za Francusku je postigao rekordna 44 gola u 98 nastupa.

Uspješniji i efikasniji od Platinija

Jedno od svojih mnogobrojnih vrhunskih postignuća u karijeri, Henry je ostvario u listopadu prošle godine, kada je sa dva zgoditka protiv Litve na listi najboljih strijelaca reprezentacije preskočio još jednog velikana francuskog nogometa - Michela Platinija.

Henry će kad se oprosti od dresa sa galskim pijetlom svakako s ponosom moći osvrnuti se na karijeru u francuskoj reprezentaciji, kojoj je igrom i golovima pomogao u osvajanju naslova svjetskog (1998.) i europskog prvaka (2000.).

Henry je za Francusku debitirao 1997. kada ga je pod zastavu pozvao Aime Jacquet, a već sljedeće sezone je na spomenutom SP-u bio sa tri zgoditka najbolji strijelac pobjednika.

Isti uspjeh je ponovio i dvije godine kasnije; opet je sa tri postignuta zgoditka bio prvi strijelac Francuske na EP-u u Belgiji i Nizozemskoj.

Od pet velikih natjecanja zakazao jedino u Japanu i Koreji

Na SP-u u Koreji i Japanu 2002. se utopio u sivilo momčadi i nevjerojatno za njega, završio natjecanje bez postignutog zgoditka. Za Euro u Portugalu dvije godine potom je poboljšao formu i turnir završio s dva zgoditka, a na staze stare slave se vratio na SP u Njemačkoj, kada je opet bio jedan od najboljih Francuza i po treći je put na velikom natjecanju postigao tri zgoditka.

Na reprezentativnom planu je također blistao i na Kupu Konfederacija 2003. kojega je Francuska osvojila. Henry je proglašen najboljim igračem, a sa četiri gola je bio i najbolji strijelac turnira.

Turbulencije u Barceloni pospješile najavu kraja briljantne reprezentativne karijere

Sigurno je kako je Henryja (osim zasićenosti)  u vezi nastavka igranja za reprezentaciju ohladila i neizvjesna budućnosti u Barceloni.

"Imam još tri godine ugovora s Barcelonom. Trenutačno sam njihov igrač i razmišljam samo o Euru. Opet, toliko toga se priča oko kluba. Još ćemo vidjeti", dodao je francuski napadač, koji je imao turbulentnu prvu sezonu u novom klubu protkanu ozljedama i postigao je (prema njegovim visokim kriterijima) samo 12 golova u španjolskom prvenstvu. Ipak, u njegovu obranu treba reći kako ga je Rijkaard najčešće postavljao u momčad kao krilnog napadača, dalje od gola.

Z.A.
Foto: AFP

Pročitajte više