Hezonja: Stalno neke nesuglasice, u reprezentaciji nije dobar osjećaj

Foto: Facebook/HKS

HRVATSKI košarkaš Mario Hezonja u ekskluzivnom razgovoru za Sportklub govorio je o reprezentaciji, sezoni u Orlandu i najavio je i ljeto u koje će ući kao slobodan igrač.

Prije prošlogodišnjeg Europskog košarkaškog prvenstva tadašnjeg izbornika Acu Petrovića zaredali su otkazi važnih igrača. Zbog kojekakvih razloga otkazali su Mario Hezonja, Ante Žižić, Ivica Zubac... Taj potez dobar dio javnosti je osudio.
 
U lipnju reprezentaciju očekuje gostovanje u Italiji i Rumunjskoj u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Nakon četiri kola Hrvatska se nalazi na posljednjem mjestu skupine D, iza Nizozemske, Rumunjske i Italije. Jasno da mora pobijediti u barem jednoj od te dvije utakmice kako bi izborila prolazak u drugi krug u koji će se plasirati tri prvoplasirane reprezentacije.
 
Hrvatske je dosadašnje četiri utakmice igrala bez najboljih igrača, najveći nedostatak su nam igrači iz NBA lige koji zbog klupskih obaveza i zgusnutog rasporeda ne mogu igrati kvalifikacije. Regularna NBA sezona završava u travnju, a nekolicina naših igrača koji vjerojatno neće izboriti play-off slobodna su već od početka svibnja (Zubac i Hezonja), Žižić, Šarić i Bogdanović igrat će u play-offu, ali trebali bi biti dostupni reprezentaciji krajem šestog mjeseca kada Hrvatska gostuje kod Italije (28. lipnja).
 

Veliko pojačanje za Hrvatsku svakako će biti i Mario Hezonja koji posljednjih nekoliko mjeseci igra u najboljoj formi otkako je došao u NBA ligu. 
 
"Na prošlom prvenstvu nisam mogao igrati, a na prethodnima je bio uvijek netko ispred mene. Čudno je to, stalno se događaju neke nesuglasice unutar ekipe, nije dobar osjećaj. Mislim da ćemo s ovim mlađima, uz Darija i mene, biti prava ekipa, ali prava ekipa nije na papiru, već na terenu. Tamo se moramo pokazati, a do sada nismo pokazali ništa. Ne bojim se kada je riječ o budućnosti reprezentacije, vjerujem da će doći rezultat, ali moramo graditi momčadski duh. Sumnjam da će netko od starijih ponovno zaigrati, sve ostaje na nama mlađima - Dario, Bojan i ja smo najstariji, tako da vjerujem u našu kvalitetu", rekao je Hezonja za SportKlub.
 
Mario je najavio i ljeto u koje će ući kao slobodan igrač.
 
"Želim što kvalitetnije završiti sezonu tako da još uvijek nisam razmišljao što će doći kasnije, odnosno na ljeto. Orlando mi je drag, ali naravno postoje različite opcije.
 
Hezonja je istaknuo važnost  prisutnosti sunarodnjaka u NBA ligi, ali i igrača iz regije.
 
"Sa svima sam u kontaktu, s Bojanom i Bogdanom, Dariom, Zubcem, Benderom. Međusobno dijelimo savjete, svatko ima neko iskustvo, naravno da nas mlađe zanima i mišljenje onih starijih poput Bojana. Lijep je osjećaj, prije je bilo pet ili šest Europljana, a sada nas ima mnogo. To je odlično za cijeli sport u regiji, a i nama je dobro jer imamo nekoga s kim možemo razgovarati."
 


Ove sezone u prosjeku postiže devet poena, 3,4 skoka i 1,2 asistencije u 20 minuta na parketu, a tek se u posljednjih nekoliko mjeseci izborio za značajniju minutažu u dresu Orlanda.
 
"Čitavo vrijeme sam trenirao, nije bilo većih problema, sumnji da nisam radio na igri. Jednostavno, pola momčadi se ozlijedilo, dobio sam priliku i stvari su se posložile. Od tada igram dobro i držim formu. I dalje sam najmlađi u momčadi, zato u većini slučajeva nisam niti igrao. Naš trener više radi sa starijim igračima u momčadi, traži pobjede, ali nakon nekoliko lošijih rezultata, uz ozljede, pojavila se prilika i za mene. Kada sam ušao, uhvatio ritam, stvari su počele biti nešto prirodnije, sve se poklopilo."
 

Pročitajte više