Hickersberger priziva dobre duhove austrijske nogometne prošlosti

JOSEF HICKERSBERGER, izbornik austrijske reprezentacije, ima težak zadatak da s najvećim autsajderima prvenstva dohvatiti prolaz u drugi krug.

Hickersberger je igrao za austrijsku reprezentaciju i sudjelovao u jednoj od najvećih pobjeda na velikim natjecanjima. Pobjedi nad budućim svjetskim prvacima Nijemcima u Argentini (3:2) 1978. godine. No, Hickersberger je također bio i na kormilu reprezentacije koja je doživjela nevjerojatan poraz od Farskih Otoka 1992. godine (0:1).

Ipak, Hickersberger se vratio ponajviše zahvaljujući dobroj epizodi u bečkom Rapidu s kojim je dohvatio Ligu prvaka, te je opet preuzeo vođenje reprezentacije od jednog od najvećih austrijskih igrača svih vremena, Hansa Krankla.

Osim što imaju problem s time kako proći svoju kvalifikacijsku skupinu pored Poljske, Njemačke i Hrvatske, atmosfera je također narušena. Paul Scharner i Emanuel Pogatetz, jedni od glavnih igrača u reprezentaciji optužuju ga za staromodan nogomet, te se ne slažu s njegovim taktičkim zamislima.

Hickersberger je unio brojne novine, a išao je smjerom Slavena Bilića. Pomladio je momčad te će pokušati napraviti novu reprezentaciju koja će ostvariti dobar rezultat i možda ih vratiti na staze stare slave. Austrijanci su trenutno 101. reprezentacija svijeta, a u posljednje 22 utakmice ostvarili su četiri pobjede, sedam neriješenih i jedanaest poraza.

"To je jedan od najgorih nizova austrijske reprezentacije u povijesti", iskren je austrijski izbornik koji se nada da će se baš u Austriji njegovi izabranici "napraviti" čudo i preko Hrvatske, Njemačke i Poljske, proći u drugi krug.

M.Š.
Foto: AFP

Pročitajte više