Hickersberger visokom pobjedom protiv malteških amatera zamazao oči Austrijancima

U FANTASTIČNOJ atmosferi prepune UPC Arene u Grazu, pred 14 tisuća i 200 gledatelja reprezentacija Austrije savladala je Maltu s 5:1.

> Euforija u Austriji na vrhuncu: S Hrvatima žestoka borba za drugo mjesto

> Bilić i Gabrić imali su što snimati u Grazu

Hickersberger je na teren poslao igrače u 4-4-2 formaciji. Na golu, prednost je dobio Alex Manninger iz Siene, iako Hickersberger još nije odlučio tko će biti prvi vratar. Svoju šansu naravno traži i Jurgen Macho iz AEK Atene.

Na lijevoj strani igrao je albanski Austrijanac Gercaliu, a na desno Garics iz Napolija. Stoperski dvojac činili su Stranzl iz Spartak Moskve te Pogatetz iz Middlesbrougha. Središnjica terena pripala je rekorderu u broju nastupa prekaljenom Reneu AufHauseru te Christophu Letglebu iz Red Bull Salzburga.

Na desnom krilu bio je austrijski Turčin Unit Korkmaz, a na lijevoj strani dobro nam poznati Andreas Ivanschitz iz Panathinaikosa. Ovdje treba napomenuti da Ivanschitz dosta često mijenja strane sa Korkmazom, što je često bunilo maltešku obranu, no, ne vjerujemo da će to biti slučaj i s našim iskusnim stoperima. U napadu su igrali ponajbolji napadač Austrije Roland Linz iz Brage te mladi 21-godišnji Erwin Hoffer iz Rapida.

Maltežani, o kojima nećemo trošiti previše tinte nastupili su u zatvorenoj 4-5-1 formaciji, gdje je do izražaja najviše dolazio njihov najbolji igrač Michel Misfud.

Od samog početka, nošeni velikom navijačkom podrškom Austrijanci su krenuli gotovo va banque, što je dovelo do toga da su prvu šansu imali Maltežani, međutim, Stranzl je sjajnim uklizavanjem spriječio opasnu maltešku kontru.

Majstor za slobodnjake

Da je Ivanschitz majstor za slobodnjake i izvođenje svakojakih prekida uvidjeli smo već nakon prvih petnaestak minuta. Na njega će naši reprezentativci morat posebno paziti, no, to i nije neka novost. Naime, nakon prekršaj na LeitGebu, koji je u petoj minuti lijepo prošao dvojicu na rubu kaznenog prostora, slobodnjak je sa 18 metara Ivanschitz sjajno izveo, tukao prizemno pokraj živog zida, ali lopta odlazi tik uz vratnicu.

Samo dvije minute kasnije, u sedmoj minuti, Austrija je povela. Korner je sjajno zavrnuo Ivanschitz, a u sredini najviši bio Rene AufHauser, koji efektno glavom matira golmana.

Odmah na drugoj strani uzvraća najbolji igrač Malte, i čovjek sa najviše reprezentativnih golova Michael Misfud, no, njegov udarac, odlazi malo poviše gola. U ovoj akciji naivnim je ispao desni bek Garics, koji se čini najslabija karika austrijske obrane.

A onda u 11. minuti već je bilo 2:0. Ivanschitz je sjajnom loptom iz sredini u kazneni prostor isturio Hoffera, koji zavrće prizemno u sredinu, gdje Roland Linz bez problema matira Andrewa Hogga. Sjajna kombinacija Austrijanaca, koji izgleda s velikom lakoćom stvaraju prigode. Ipak, na drugoj strani je obrana sastavljena od malteških poluprofesionalaca pa to vjerojatno i nije pravo stanje stvari.

U 20. minuti osvjedočili smo se kako će Hickersberger imati velike problema sa obranom na Euru. Naime, očito je da Stranl i Pogatetz vrlo slabo izlaze na napadače, što onda iole kvalitetnijim igračima, poput primjerice Misfuda ostavlja puno prostora za opasne udarce, no srećom po Austrijance Misfud je s dvadesetak metara tukao poviše gola.

Smiješna ispadanja obrane

U 25. minuti uočili smo kako se napadu vrlo dobro pridodaje lijevi bočni Gercaliu, koji je i prije u nekoliko napada ozbiljno ugrozio lijevu stranu malteške obrane. Naime, u spomenutoj minuti Gercaliu je sjajno probio lijevi bok, pretrčavši pedesetak metara, zatim odlično ubaci ou sredinu gdje je Linz pokušao nešto slično kao Trezequet kada je zabio zlatni gol u finalu Eura 2000 protiv Italije, no njegov udarac odlazi malo poviše gola.

U sljedećih desetak minuta, Garics, kojeg smo već opisali kao najvećeg kiksera u austrijskoj obrani, pokazao je da je i on puno bolji u ofenzivnim zadaćama. Naime, predriblao je dvojicu pa dobro zavrnuo u sredinu, no, Linz zamalo ne stiže na loptu.

Desetak minuta prije kraja vrlo sadržajnog prvog poluvremena počeli su lijepo kombinirati napadački dvojac Hoffer - Linz. Naime, u 36. minuti Hoffer je vješto izbjegao zaleđe, ali loše primirio loptu, no uspio je zagraditi i vratiti malo povratno na udarac Linzu, koji snažno puca iskosa, ali nije precizan.

Uskoro je uslijedila i kombinacija u režiji Hoffer - Ivanschitz. Mladi i vro talentirani Hoffer sjajno je promiješao dvojicu malteških braniča, zatim dodao na lijevo do Ivanschitza, koji je sa ruba kaznenog prostora mekano potkopao loptu, pokušavši efektno lobati golmana, no krajnjim naporom golman Malte izbija loptu u korner. Vidi se da je Ivanschitz pravi znalac, šmeker kako bi se reklo.

Onda, četiri minute prije kraja poluvremena šok na UPC Areni, nejaka Malta zabila je gol. Gotovo je nevjerojatno kako je zaspala je Austrijska obrana, kada je na dodavanje Schembrija, Misfud izbjegao zaleđe, potom lijepo zaobišao Manningera i zabio za 2:1. Uslijedio je koncert zvižduka za igrače, čisto da se malo muzički obrazuju, barem je to nekad tako bilo.

Na isteku prvog poluvremena opet su puno prostora Austrijanci ostavili Misfudu, no njegov udarac sa dvadesetak metara odlazi poviše gola.

Obožavanom Vastiću pola sata

U drugo poluvrijeme Hickersberger je na teren poslao gotovo istu momčad, samo što je Harnik zamijenio Korkmaza.

U 53. minuti saznali smo i da Leitgeb zna kvalitetno izvoditi prekide, no njegovu odlično nabačenu loptu visoki Linz šalje pokraj gola. Onda pet minuta kasnije opet smiješno ispada obrana Austrije, preciznije Pogatetz, kojem bježi jedan malteški napadač, no njegov udarac sa desetak metara odlazi tik pored gola.

U 60. minuti uz gromoglasnu podršku, ušao je naš Ivica Vastić, kojeg ovdje u Grazu doslovno obožavaju, dok je izašao mladi Hoffer. Već nekoliko minuta kasnije nakon ubačaja kapetana Ivanschitza u prilici je bio Vastić, no, njegov udarac glavom bio je preslab.

Igra se sredinom grugog poluvremena malo razvodnila, pa do 75. minute nije bilo ozbiljnijih prigoda ni na jednoj strani, a onda Harnik u slalomu prolazi trojicu malteških igrača, ulazi u kazneni prostor gdje biva srušen. Iz kaznenog udarca precizan je Linz i Austrija opet ima dva razlike. Hickersberger se sada malo primirio na klupi, a navijači su opet bili zadovoljni.

Pet minuta prije kraja, urnebes je zavladao na tribinama UPC Arene. Pogađate, gol je zabio njihov junak Ivica Vastić. Nakon ubačaja Samuela, koji je ranije ušao umjesto Aufhausera, i glavometa koji je uslijedio, Vastić je bio najspretniji i sa nekoliko metara ugurao loptu u gol.

Točku na i stavio je lijepim pogotkom u 90. minuti Martin Harnik, koji se predstavio kao lijepo osvježenje.

Visokom pobjedom Hickersberger zamazao oči Austrijancima

Austrija je zasigurno najlošija momčad na Europskom prvenstvu. Iako možda po napadačkim potencijalima, koje nedvojbeno iskazuje, to i nije, onda uigranošću, odnosno neuigranošću obrane svakako jest.

Naime prečesto i prenaivno znaju ispadati, pogotovo Garics pa onda i samim time i Pogatetz, što će Kranjčaru i Pranjiću na lijevoj strani otvarati pregršt mogućnosti. Naime da objasnimo, Garics se vrlo često zna zaigrati u napadu, zbog čega njegovo mjesto onda mora pokrivati spomenuti stoper Pogatetz, koji pritom ostaje na velikom prostoru koje sam nikako ne može pokriti.

Što se tiče drugog dijela obrane, on je nešto jači, pogotovo čvrsti stoper Martin Stranzl iz Spartaka, koji je najčvršća karika obrane. Nije loš ni Gercaliu, iako je i on nekoliko puta izvrgnut ruglu od strane malteških žonglera.

Ako ćemo ukratko secirati i vezni red, treba reći da je vođa ove momčad što se tiče obrambenih zadaća svakako Aufhauser, koji plijeni iskustvom i preciznim proigravanjima. Daje ritam austrijskoj igri, a bez njega Hickersberger ovu momčad ne bi mogao zamisliti. Uz Aufhausera, danas je igrao Christoph Letgleb iz Red Bulla, koji je iznenadio pokretljivošću, ali i pogrešnim dodavanjima.

Na desnoj strani u prvom poluvremenu igrao je Turčin Korkmazom, koji nije pretjerano kvalitetan igrač. Tipično "niskoprofilno" krilo, možda jedino zahvalno jer može igrati i na lijevoj i na desnoj strani jednako (ne)kvalitetno. Na koncu tu je Ivanschitz, alfa i omega ove momčadi i pokretač svake iole opasnije akcije Austrijanaca.

Kovač i Šimunić moraju imati Linza na oku

Što se tiče napada, tu bi naši stoperi mogli imati problema. Roland Linz vrlo je dobar napadač, tehnički dobro potkovan i vrlo opasan u skoku. Robert Kovač morat će biti vrlo pažljiv, inače bi Linz mogao biti neugodno iskustvo za njega. Tu je i mladi Hoffer, nešto slično našem Ivici Oliću. Vrlo brz, pokretljiv i neumoran trkač, koji često igračima i sebi upornošću priprema prigode.

Za kraj spomenut ćemo i Ivicu Vastića, nedvojbeno klasnog golgetera, koji će kao joker s klupe biti opasnost za svaku obranu. Više nije tako brz, ali zato ima strašan osjećaj za gol i iskustvo, kojim puno duela odvlači u svoju korist.

Za kraj dodajmo da Austrijanci mogu biti opasni, jer igraju kako bi se reklo na ludilo, a često znaju napadati sa pet ili čak šest igrača(barem je tako protiv Malte bilo). Za obranu i ne mare, žele se nadigravati sa protivnikom, što bi im se na Euru, gdje su protivnici nemjerljivo bolji, moglo osvetiti, što bi na koncu, pak, moglo rezultirati pravom katastrofom.

No, s druge strane ako ih kojim slučajem krene, zabiju gol, na krilima navijača teško će bilo tko preokrenuti rezultat.

Pročitajte više