Hitzfeld trenira Švicarce uz vuvuzele: Igrači će se znati nadvikivati

RASPRAVE oko vuvuzela nastavljaju se i nakon konačne odluke organizatora da taj rekvizit i dalje bude sastavni dio Svjetskog nogometnog prvenstva.

I dok većina nogometaša i gledatelja na Svjetskom prvenstvu teško podnose buku koju stvaraju vuvuzele, švicarski izbornik Ottmar Hitzfeld u utorak je od južnoafričkih navijača tražio da na treningu pušu što jače u svoje plastične trube.

Hitzfeld je na taj način pokušao što bolje pripremiti svoje nogometaše na buku koja ih očekuje u srijedu u Durbanu, u utakmici 1. kola skupine H protiv Španjolske.

"Namjerno smo otvorili trening jer smo znali da će doći navijači s vuvuzelama. Bilo je jasno da ćemo teže komunicirati i da ćemo se morati nadvikivati, ali dobro je da su se igrači pripremili na ono što ih očekuje u srijedu" objasnio je Hitzfeld.

S njime se definitivno ne slaže nizozemski mu kolega Bert van Marwijk koji je na svojim treninzima zabranio upotrebu vuvuzela.

Na internetu se prodaje antivuvuzela filter

Na neobičnu je ideju došla jedna tvrtka koja je putem interneta pokrenula prodaju “antivuvuzela filtera” koji bi trebao utišati zvuk plastičnih truba kojima južnoafrički navijači stvaraju nesnosnu buku na utakmicama Svjetskog nogometnog prvenstva...

Tvrtka na svojoj stranici www.antivuvuzelafilter.com za 2.95 eura prodaje zvučni zapis u MP3 formatu koji bi trebao poništiti zvuk vuvuzela.


Taj zvuk je navodno na istoj frekvenciji s onim vuvuzela, ali u suprotnoj fazi. Ta bi si dva vala, tvrdi se, trebala međusobno poništiti učinak. Sve što treba napraviti je, stoji u oglasu, skinuti spomenuti zapis te ga instalirati na računalo, iPod, iPhone ili neki drugi medij. Potom je zvučnik te sprave potrebno staviti što bliže televizoru i problem je riješen!

Dakako, sve to zvuči poput bajke, s čime se slaže i Anthony Sullivan, fizičar sa sveučilišta Rhodes u Južnoj Africi. Cijelu je priču nazvao marketinškim trikom i bacanjem novca. On, međutim, ima puno jednostavniji savjet za sve koje iritira zvuk vuvuzela:

"Utišajte televizor!"

Pročitajte više