Dinamo - Osijek

Dinamo i Osijek igraju jednu od najvažnijih utakmica u povijesti HNL-a

Foto: Pixsell

DINAMO i Osijek sutra od 17:30 na Maksimiru igraju derbi 21. kola HNL-a.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Najvažnija utakmica sezone. Ulog nisu samo bodovi

Dinamo i Osijek poravnati su na čelu prvenstva u kojem zasad vode mrtvu utrku. Teško je sjetiti se kad je posljednji put HNL imao situaciju da u drugom dijelu prvenstva gledamo direktan dvoboj dviju ekipa s vrha tablice s istim brojem bodova. 

Iako će glavni plijen utakmice biti tri boda, ovaj susret ima i dodatnu dimenziju. Momčad koja eventualno ostvari pobjedu će steći psihološku prednost. Dojam je da će poraz teže pasti Dinamu koji je u sezonu ušao kao uvjerljivi favorit prvenstva. Zaostatak od tri boda za prvim rivalom uz negativni međusobni omjer bio bi znak za laganu uzbunu na Maksimiru jer Osijek ne pokazuje naznake da misli stati.

Gosti, s druge strane, imaju što za izgubiti. Činjenica da se i dalje nalaze rame uz rame s Dinamom ostvarenje je samo po sebi, a Osijek će u nastavku prvenstva nastojati iskoristiti Dinamove izazove u Europi. Modri će za dva tjedna igrati protiv ruskog Krasnodara, a fizička i emocionalna potrošnja na još jednom frontu mogla bi biti slabost koju Osijek jedva čeka.

Bjelica je dao do znanja koliko mu je utakmica bitna. Igra i za svoj ponos

"Idemo u Zagreb u najboljem mogućem raspoloženju. Od prvog dana otkad sam ja ovdje Osijek ima pobjednički gard i zadnji rezultati nam daju za pravo da vjerujemo da možemo do pobjede u Maksimiru. Meni osobno bi to bila jedna od dražih pobjeda, ali bilo je i većih u mojoj karijeri", rekao je Nenad Bjelica na posljednjoj konferenciji uoči utakmice. 

Jasno je da će u ovoj utakmici imati poseban motiv. S Dinamom je postigao najveće uspjehe u karijeri kada je prije tri sezone uspio prezimiti s maksimirskim klubom u Europi prvi put nakon sezone 1969./1970. Postao je miljenik navijača, svlačionicu je imao čvrsto pod kontrolom, a onda je pauza uslijed koronavirusa sve promijenila. Na Bjelicu i momčad uprava je izvršila pritisak da pristanu na smanjenje plaća u krizi, ali je to napravila bez razgovora s njima i dovela ih je pred gotov čin. Trzavice na relaciji Bjelica-Zoran Mamić dotad su bile tek špekulacije, ali je ta situacija pokazala da problemi postoje. Bjelica je vrlo brzo pokupio stvari i napustio Dinamo što je izazvalo bijes navijača aktualnog prvaka Hrvatske. 

Bjelica je već jednom vodio Osijek protiv Dinama. Bilo je to ranije ove sezone u Gradskom vrtu kad je pogocima Pilja i Žapera pobijedio 2:0. Zbog načina na koji je Bjelica odbačen iz Dinama javnost je na tu utakmicu više gledala kao na dvoboj trenera koji je smijenjen bez razloga i trenera-sportskog direktora koji ga je smijenio nego kao na utakmicu između dva kluba. Eventualnom pobjedom Bjelica bi još pronašao zadovoljštinu zbog pogaženog ponosa i ponovno aktualizirao pitanje je li njegov odlazak najveća Dinamova greška u zadnjih nekoliko sezona. 

Dinamo ne smije izgubiti. U klubu se događaju čudne stvari i novi potresi im ne trebaju

Iako je dosadašnji dio sezone bio i više nego uspješan, čini se da u Dinamu vlada atmosfera nervoze. To je došlo do izražaja nakon derbija s Hajdukom u kojem je oštećen, kada je klub na službenim stranicama objavio priopćenje u kojima je napao suce utakmice, ali i implicitno zaprijetio HNS-u. Bio je to veliki zaokret jer je samo par dana prije Dinamo govorio da vjeruje u sustav kada su mu suci pomogli stići do pobjede u Gorici. Na suđenje se žalila i Rijeka, a epilog je poznat, raspuštena je sudačka komisija.

 

Aktualni prvak zna da je puno toga na kocki. Osim što ne želi loviti zaostatak za Bjeličinim Osijekom, želi podići formu uoči velikog europskog dvoboja s Krasnodarom u kojem je, s obzirom na igre ove sezone, blagi favorit. Prolaz u iduću rundu dao bi im izjednačenje Bjeličinog rezultata otprije tri sezone, što je ostvarenje kojem će Mamić sigurno težiti. 

"Osijek je dobra momčad, imaju odlične rezultate, primaju malo golova i kažnjavaju sve pogreške protivnika. Očekujem da će igrati čvrsto i agresivno, ali fokusiran sam samo na našu momčad. Ako ćemo mi biti pravi i ako ćemo se držati dogovora, onda vjerujem u dobar rezultat", rekao je Dinamov trener.

Dinamo je ove zime potrošio čak 6.6 milijuna eura i pokupovao je pola lige. Dokaz je to da Dinamo već priprema momčad za iduću sezonu s obzirom na to da nakon Eura očekuje prodaje Livakovića, Petkovića i Oršića te Gvardiola koji odlazi u Leipzig. Ima snažnu konkurenciju na gotovo svakoj poziciji, ali i dosta igrača koji se tek trebaju dokazati i ugrabiti mjesto u početnoj postavi iduće sezone kada otiđu ključni igrači.

Ove sezone je HNL izjednačeniji možda više nego ikad u povijesti. Lagani bodovi ne postoje, a u to se uvjerio Dinamo koji je u posljednjih nekoliko kola izgubio od Šibenika i teško izborio pobjedu nad posljednjeplasiranom Istrom. Zbog toga dvoboj na Maksimiru možemo već sada nazvati rezultatski jednom od najbitnijih utakmica u zadnjih nekoliko HNL sezona.

Pročitajte više