HNL u problemu. Maštalo se o 15. mjestu u Europi, a sada se grčevito bori za 22.

Foto: RAFAIL GEORGIADES / EUROKINISS/PIXSELL

I OVOG LJETA hrvatski klubovi ispadaju na prvim (Hajduk) ili na prvim ozbiljnijim (Osijek) preprekama u europskim kupovima. Tako je Hrvatska prije kraja kolovoza ostala na samo dva kluba u Europi, ali i oni su u teškoj situaciji. 

Rijeka je savršena, ali je sada čeka najteži suparnik

Rijeka je savršenim učinkom došla do play-offa Konferencijske lige, s četiri pobjede u isto toliko utakmica protiv kosovskog Dukagjinija i farskog Torshavna. Ali, sada se za grupnu fazu bori protiv francuskog Lillea, jednog od najtežih suparnika koje je mogla dobiti.

Dinamo je s obje pobjede u drugom pretkolu Lige prvaka prošao kazahstansku Astanu, ali je onda izgubio prvi meč trećeg pretkola i to na svom terenu (1:2) od atenskog AEK-a. Uzvrat je u subotu, a ako Dinamo ispadne, spušta se u play-off Europa lige. Tamo se za prolazak u grupnu fazu bori protiv praške Sparte. 

Dinamo ima još čak dvije utješne nagrade i zajamčenu jesen u Europi, ali Rijeka nema nijednu

Čak ako ni tamo ne uspije i dalje mu je zajamčena jesen u Europi jer je već osigurao skupinu Konferencijske lige. No, dok je Dinamu i u slučaju ispadanja od grčkog prvaka zagarantirana ne jedna, nego čak dvije utješne nagrade, Rijeka neuspjehom protiv Lillea definitivno ispada iz Europe.

Tako da se opet čini izglednim da će od hrvatskih klubova samo Dinamo izboriti jesen u Europi, odnosno grupnu fazu. Dakle, opet nema ništa od poboljšanja hrvatskog statusa i koeficijenta na UEFA-inoj tablici. Upravo suprotno, do prošle godine se maštalo o proboju Hrvatske do 15. mjesta i o dva kluba u Ligi prvaka, a ove sezone će Hrvatska biti sretna ako ne padne ispod 22. mjesta. 

Hrvatska je prošle godine maštala o 15. mjestu tablice UEFA-e. Sad će biti sretna ako ne padne ispod 22. 

Tomislav Globan, profesor Sportske ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te stručnjak za nogometnu statistiku i analitiku objasnio je da će Hrvatska ostati do 22. mjesta u slučaju za nju povoljnog raspleta play-offa Konferencijske lige: 

"Važno nam je da Legia ispadne od Midtjyllanda i APOEL od Genta. Tada Dinamo, ako ostane jedini naš klub u Europi najesen, ne bi trebao imati problema obraniti mjesto u Top 22. Ispadanje iz Top 22 znači da bi prvak Hrvatske morao kretati već od prvog pretkola Lige prvaka."

Profesor Globan objasnio kako Dinamo opet može sam spasiti Hrvatsku

Globan dodaje: "Možemo mi to obraniti i ako Poljaci i Ciprani uđu s po dva kluba u grupe, ali tada bi Dinamo, ako ostane jedini naš klub, morao osvojiti solidan broj bodova u grupnoj fazi i vjerojatno na proljeće."

Što se tiče snova o Top 15, oni će to i ostati: "Bit će borba za Top 15 brutalna ove sezone jer će svi ovi ispred nas nabrati jako puno bodova. Zaostatak se povećava."

Pročitajte više