HNS = HDZ



NEDODIRLJIVIM pokretima, na čelu vojske pokornih i poslušnih, vladali su svemoćni, koji su položaj na vrhu ili oko tamo postavljene marionete, maksimalno koristili za bogaćenje kriminalom - korupcijom, zlouporabom položaja i ovlasti, iznudama, ucjenama, prijetnjama.

Takve monolitne organizacije su se neočekivanim obratom, učas od kaste svemoćnih i samodostatnih cinika, pretvorile u ustrašene i sažaljenja vrijedne nakupine kreatura, što dršću hoće li oni koji advent provode u Remetincu i s kojima su do jučer potpisivali ugovore s EU-om i sudačke konvencije s Uefom, i njih iz raskoši podsljemenskih vila povući u "dva za dva" minimalizam zatvora pored pruge na periferiji.

Ovo nije prvi put da nam se nameće usporedba vodećih organizacija najprofitabilnijih aktivnosti u Hrvatskoj - nogometa i politike, koje su, kao što znamo, ne samo frapantno slične, nego i neraskidivo povezane. Zagrljaji u kojima se nađu ovako međuovisne zajednice, često završavaju u samrtnom hropcu sudionika, tako što jedan "grlitelj" drugog povuče preko litice.

Maleš nikada ne bi razotkrio mafiju da nije naslijedio one koji su s mafijom surađivali


Reći ćete kako mafija u HNS-u ovaj put nije tako "implodirala", rastočila se iznutra, nego je pukla hrabrošću autsajdera Hrvoja Maleša. Ali, pri tome ne možete biti više u krivu, jer Maleš je u poziciju da dokaže vlastitu hrabrost i Širićev i Djedovićev kriminal, ušao tek tako što je postao visoko pozicionirani insajder: Predsjednik jednog od dva najveća kluba, koji je "ostao dužan 95 tisuća eura za pošteno suđenje za prošle sezone." Onaj tko misli da Hajduk također nije radio sa sucima, nije idealist, nego - glupan. Uostalom, u mafiji nema svojevoljnog izlaska, pa to najbolje zna stari hajdukovac Sanader, koji je tek odlaskom iz mafije na vlasti, pao u političku nemilost i zatvorske okove.

HNS - HDZ 2:1 u pritvorenicima


Niz velikana HNS-a (pokojni Novalić, Zec, Zirdum) koji su rešetke upoznali s pogrešne strane, ovih su dana nastavila još dvojica (Širić, Djedović), a za ostale se gomilaju razne prijave (Mamić, Vićan, Vrbanović, Žužul), tako da se ne zna kako ćemo više naći nekoga tko bi "skrbio o dobrobiti hrvatskog nogometa", a da se protiv njega ne vodi postupak. Ispada da su nogometaši gori od političara: Od istaknutih HDZ-ovaca, u pritvoru je samo Sanader, a i on uskoro izlazi. Još jedan visoki politički dužnosnik koji voli nogomet, štoviše, nosi i nadimak njemačke nogometne legende, pao je zbog ljubavi prema predivnoj igri - Polančec ima presudu za reflektore u u Đelekovcu. Barišić, Maček, Pavošević, optuženi su za Fimi mediju. Sada se svi pitaju tko će biti HNS-ovi Jarnjak, Bačić, Kirin, koji su u tom predmetu vjerojatno propjevali i prebacili sve na Sanadera.

Mamić je bio Markovićev Glavaš, a Drmić Sanaderov Šuker

Prije točno godinu dana, usporedili smo HNS i HDZ po načinu na koji su njihove perjanice Marković i Sanader došle/ostale na vlasti u tim organizacijama. Ali intrigantniji od zaključka koliki su blizanci Zdravko Mamić i Branimir Glavaš, ili Davor Šuker i Ivan Drmić, je podatak da su već tada saveznici do smrti iz hadezeovskog dijela usporedbe, postali smrtni neprijatelji. Čekajući rezultate nogometnog izvrtanja kaputa i koža, podsjetimo da je danas još više poveznica između HNS-a i HDZ-a nego tada.

Od uhićenih ministara u jednoj i drugoj organizaciji, do toga da su obje među pukom, ako već ne zakonski, popularno nazvane, "zločinačkim organizacijama". Kada smo već kod tog puka, podsjetimo da njegov veliki dio nema prava sudjelovati u pravedničkom bijesu prema Vrhovnikovoj stranci ili Kući nogometa u Rusanovoj. Uostalom, "potučenom" HDZ-u je puk i ovaj put dao 50-ak mjesta u Saboru, a HNS "tu posljednju živuću Tuđmanovu ostavštinu" (I.G.), na vlasti posredno održava armija "nogometnog puka", koji se može praviti da ne zna kako je ono za što navija reprezentacija, a ne Mamićev izvozni servis.

Jesu li Hrvatski nogometni savez i Hrvatska demokratska zajednica Zločinačke organizacije?

Prije nego što bijesni na Sanadera i Širića odgovorite na ovo pitanje, pročitajte zakonsku definiciju i donesite sud hladne glave: "Zločinačka organizacija je strukturirano udruženje najmanje triju osoba koje postoji tijekom određenog razdoblja. Djeluje sa zajedničkim ciljem počinjenja jednog ili više kaznenih djela, radi izravnog ili neizravnog stjecanja financijske ili druge materijalne koristi – ili s ciljem ostvarivanja i zadržavanja nadzora nad gospodarskim ili drugim djelatnostima. Zločinačka organizacija je temelj pojma organiziranoga kriminala."

Pročitajte više