HNS: Čuli smo da se sprema prekid utakmice s Kosovom

Foto: Facebook

PRIČA je uvijek ista: Hrvatska igra, a navijači, najčešće Torcida, spremaju sabotažu. Tu "informaciju" ili "plan napada" sadrži svaka najava za nastup hrvatske reprezentacije, u novinama i u kafiću. Dan uoči utakmice Kosova i Hrvatske u albanskom Skradu, krenule su kuloarske kombinacije. Odnosno, "informacije s terena", kako ih naziva Hrvatski nogometni savez. Nastup Hrvatske uz njih je uvijek visokorizičan događaj jer dio navijača beskompromisno i nezamislivim ludostima čini sve da ih uništi. 

"Nisu to glasine, nego upravo informacije koje skupljamo s raznih strana, operativnim radom i iz drugih izvora. Pa kad se potvrde s više mjesta šaljemo ih organizatorima. Imamo svakakvih informacija za Albaniju i Finsku, što su spinovi, a što istina tek će se vidjeti", rekao je za SN Miroslav Marković, povjerenik za sigurnost HNS-a.

Navijači Hrvatske opet mogu na gostovanja, prodano 800 ulaznica 

Hrvatska prvi put nakon Eura igra pred publikom, a nakon što je HNS bio prisiljen zbog svastike i straha od nove akcije zabraniti gostovanja navijačima do kraja euro ciklusa, u novim kvalifikacijama opet je moguće kupiti ulaznicu za praćenje Hrvatske izvan granica. HNS je morao olabaviti, ali pitanje je jesu li i oni koji protiv njih protestiraju. Sjećamo se u kolikom su broju došli na Maltu, iako nisu imali ulaznice.

 "Mi smo za hrvatske sektore putem vaučer prodali svih 800 ulaznica, nešto manje za Finsku. Dakle, postoji informacija da netko planira napraviti izgrede. Koliko je ozbiljna ne mogu sada reći, mi niti jednoj ne pristupamo olako. Suradnja s policijom je izvrsna, imamo veliki broj spottera koji će biti i u Skadru i u Finskoj", prenio je Marković.

Pripreme za utakmicu kao za "teroristički napad" 

HNS se za utakmicu uvijek sprema kao za "teroristički napad", kako su nazvali slučajeve "svastika" i "St. Etienne". Skrivanjem reprezentacije od navijača HNS je uspio naštetiti buntu protiv vodstva Saveza, a paradoksalno je da su im u tome pomogle i silne kazne i zatvaranje tribina. 

U Hrvatskoj reprezentacija e već dugo igra samo za novinare i ložu. Od ožujka 2015. godine i susreta s Norveškom na Maskimiru reprezentacija nije odigrala službenu utakmicu pred otvorenim gledalištem. Zbog Fifa-inih i Uefa-inih kazni za ustaška skandiranja i druge navijačke izgrede Hrvatska je nanizala čak pet kvalifikacijskih susreta za velika natjecanja na suspendiranom stadionu.

Počelo je s utakmicom Hrvatske i Italije na travnjaku Poljuda u koji je u noćnoj akciji ugravirana divovska svastika, pa su zbog neviđenog skandala i organizacijskog propusta na utakmici bez publike uslijedile nove kazne za HNS. Tribine su zatvorene i u narednoj domaćoj utakmici protiv Bugarske u Zagrebu, a Savez je zbog straha od sabotaže navijačima Hrvatske do kraja ciklusa zabranio odlazak na gostovanja. Fašistički ispadi publike tijekom prijateljskih ogleda s Izraelom i Mađarskoj rezultirali su novim sankcijama, ovaj put iz Fifa-e, koja zatvara tribine Maksimira za utakmice s Turskom i Islandom, na početku kvalifikacija za SP. Hrvatsku čeka još jedna utakmica bez publike na otvaranju kvalifikacija za EP 2020.

Pročitajte više