Video: Hoće li Marić i ovaj put biti ponosan?

"PONOSAN sam kako sam sudio tu utakmicu u Vinkovcima i ljut sam na one koji dovode u pitanje moje poštenje." Tim riječima je daruvarski nogometni sudac Bruno Marić na press konferenciji u zagrebačkom hotelu Westin 23. ožujka ove godine komentirao napade i uvrede koje je doživio na utakmici Cibalia - Dinamo, koja se igrala 11 dana ranije.

U Vinkovcima su sijali žuč buneći se kako su im Marić i njegovi pomoćnici poništili čisti pogodak (Kresinger), nešto kasnije i isključili igrača (Radotić), a ostalo je sve po onoj staroj tresla se brda, rodio se miš.

Između ostalog, na spomenutoj press konferenciji Bruno Marić je u prisustvu svog odvjetnika Vladimira Gredelja najavio kako će tužiti potpisnika ovih redova. Moj grijeh je bio što sam u izvještaju s utakmice Cibalia - Dinamo napisao kako je čudno što Dinamu sudi čovjek koji je zajedno sa Zoranom Mamićem bio predmetom istrage za namještanje utakmica.

Nakon što je greška u tekstu ispravljena, Marić je kolegi Marku Paviću u telefonskom razgovoru 4. travnja rekao kako odustaje od tužbe  jer je u "razgovoru s odvjetnikom zaključio da se radi o graničnom slučaju". Do danas mi je ostalo nejasno je li se Marić odlučio na tužbu pro forme radi ili se poveo za onom - napad je najbolja obrana.

Zaboravili ste priču oko sporne utakmice Dinamo - Hajduk? Nema problema, slijedi mali podsjetnik.

Dakle, bila je to prva utakmica finala Hrvatskog kupa, koja se na Maksimiru igrala 13. svibnja 2009. Ante Šapina, 35-godišnji Hrvat koji je na sudu u Bochumu u svibnju ove godine osuđen na pet i pol godina zatvora zbog namještanja utakmica, zainteresirao se za okršaj Modrih i Bijelih. Dinamo je, kao i uvijek u velikim derbijima, bio blagi favorit zbog prednosti domaćeg terena, ali trebalo je osigurati "sigurnu okladu" i Šapina je krenuo u ofenzivu kako bi osigurao da Dinamo pobijedi s barem dva pogotka razlike (oklada na hendikep, koja se honorira znatno većim koeficijentom od jedinice). Osoba za kontakt bio mu je, kako su u dokumentaciji naveli njemački istražitelji, Zoran Mamić. Sportski direktor Dinama je, tvrdili su Nijemci, riješio preko svojih poznanstava u sudačkoj organizaciji da prvu utakmicu finala Kupa sudi - Bruno Marić. Nijemci su tvrdili kako su na sastanku sudjelovali i čelnici sudačke organizacije, a Šapina je obaviješten kako će sve proći bez problema jer "sve i da Hajduk zabije 20 golova, Dinamo će zabiti 22".

Znamo kako je završilo - samo u prvom poluvremenu protiv Hajduka je sviran jedanaesterac i isključena su im dva (!) igrača, a u nastavku je Marić propustio pokazati drugi žuti karton Mariju Mandžukiću. Kasnije je govorio kako je tek na snimci vidio da je to trebao učiniti, ne dovodeći u pitanje svoje namjere jer je kao "hrvatski branitelj bio oduševljen što će suditi nacionalno finale Kupa".

Marić otada, najblaže rečeno, nije omiljen među navijačima Hajduka, koji su s nevjericom dočekali vijest da će upravo on suditi splitski gradski derbi. "Evo ga, stiže po zadatku zakinuti nas uoči derbija s Dinamo", mišljenje je koje je prevladavalo među Hajdukovim navijačkim pukom.

I pokazalo se da su se s razlogom pribojavali. Hajduk je protiv Splita remizirao u Parku mladeži (1:1), a da nije bilo triju kardinalnih pogrešaka suca Marića i njegovih pomoćnika, Bijeli bi derbi s Dinamom vjerojatno čekali s tri umjesto s pet bodova zaostatka.

24. minuta utakmice. Ivica Križanac kopačkom je u prsa vrlo ružno startao na Brkljaču, a Marić mu je pokazao samo žuti karton, za što se inače od Engleske do Tadžikistana pokazuje izravni crveni.

35. minuta utakmice. Ahmad Sharbini pobjegao je Ivici Križancu, Andrija Vuković ulazi u njega i nogom ga ruši, a Marić dosuđuje prekršaj u napadu.

87. minuta utakmice. Ivan Vuković ubacio je loptu s desnog krila u šesnaesterac gdje Ivan Lendrić petom zabija gol, ali pomoćni sudac signalizirao je zaleđe nakon čega Marić pogodak poništava.

U Hajduku su bijesni, najavljuju radikalne korake poput istupanja iz lige i zabrane odlaska svojih igrača na okupljanja reprezentacije, ali što god se dogodilo, gorak okus će ostati. Nakon Zadra, gdje zagrebački sudac Igor Pristovnik nije pri rezultatu 0:0 dosudio očiti jedanaesterac na Marinu Tomasovu, ljudi u crnom su ih oštetili i u njihovom gradu, u Parku mladeži.

Oni koji nisu odgledali utakmicu (ili koji nisu htjeli vidjeti neke stvari) sada se javljaju s komentarima kako se iz Hajduka bune na suce. A bune se s razlogom. Iako je momčad Krasimira Balakova u 360 minuta ovog prvenstva imala uspona i padova u svojoj igri, ostaje činjenica koju nitko ne može pobiti - da nije bilo pogrešaka na njihovu štetu trenutno bi dijelili prvo mjesto s Dinamom, a na derbiju bi umjesto proključalog bijesa gledali pravu sportsku atmosferu. Zar nekima to nije u interesu?

Pročitajte više