Holyfield brani braću Kličko: Velikim boksačima trebaju pravi protivnici

EVANDERA HOLYFIELDA proglašavali su ludim kad je u prosincu prošle godine pristao stati u ring sa teškaškim prvakom svijeta po WBA verziji Nikolajem Valujevom, ali "djedica" je pokazao da još nije za staro željezo. Valujev je pobijedio kontroverznom sudačkom odlukom koju su poklonici boksa nazvali "pljačkom stoljeća", a Holyfield je najavio da će tražiti revanš koji mu zasad još nije službeno potvrđen. WBA je, pak, pregledala snimku sporne borbe, ali nisu pronašli nikakve nepravilnosti.

Holyfield najavio skori povratak u ring

"Okupili su deset sudaca koji su analizirali snimku. Šest ih je zaključilo da je dobio Valujev, a četvero da sam trebao pobijediti ja", otkrio je Holyfield u intervjuu za Fight Hype. No, vrlo je zanimljivo da nikakvo službeno priopćenje o toj odluci nije odaslano. Očito WBA želi tu borbu što prije zaboraviti.

"Želim revanš protiv Valujeva i mislim da ću ga dobiti. Svima je u interesu da se taj meč ponovi, vjerojatno se organizatori niti ne sjećaju kad su zaradili toliko novca. No, u svakom slučaju želim se boriti za naslov prvaka. Moj cilj je skupiti sva tri pojasa ne samo jedan, tako da neću odbiti bilo koju borbu za naslov koja mi se ponudi", rekao je Holyfield koji, čini se, ne planira skoru mirovinu iako je već zagazio u 47. godinu života.

"Boksač je kvalitetan samo onoliko koliko su kvalitetni njegovi protivnici"

Iako nije gledao pompozno najavljivanu borbu stoljeća između Klička i Čagajeva, koja se pretvorila o "one man show", Holyfield je ustao u obranu braće Kličko. Kvalitetu Ukrajinaca nitko ne pokušava osporiti, ali mnogi boksački stručnjaci i poneki boksači proteklih su dana u javnost izlazili s izjavama da teška kategorija nikoga više ne zanima upravo zbog "dosadnog" stila borbe kakav krasi braću Kličko.

"Dobrim borcima trebaju pravi protivnici. Tko je ali bez Joea Formana, bez Kena Nortona i bez svih ostalih velikih boksača protiv kojih se borio? Ista je stvar sa mnom i s Tysonom. Dobri borci ovise jedan o drugome, boksač je kvalitetan samo onoliko koliko su kvalitetni njegovi protivnici", smatra Holyfield koji ističe da su Vitalij i Vladimir izuzetni borci, ali nemaju pravu konkurenciju.

"Braća Kličko nisu zabavljači"

"I ja bih pobjeđivao koristeći samo direkt da se mogu tako boriti. Oni si to, nažalost, mogu priuštiti. Imaju takav raspon ruku. Mislim da nikad nisu imali protivnika svoje visine. No, niti to nije presudno. I braća Kličko su gubila mečeve, a protivnici su i tada bili niži od njih pa su svejedno našli način da ih pobjede, čak i nokautiraju. Oni su, međutim, u međuvremenu sazreli i naučili se boriti. Zbog toga će ih biti vrlo teško pobijediti. No, jedna je stvar sigurna - oni nisu zabavljači. Ne odustaju od svog stila i svoje taktike samo da bi zadovoljili želje publike", kaže Holyfield koji je ipak pobornik teorije da ljudima treba pružiti predstavu s obzirom da sport ništa ne znači bez publike koja ga prati.

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više