HOO: Godina zaključena bez dugovanja

HRVATSKI olimpijski odbor (HOO) će po prvi puta u svoj povijesti godinu zaključiti bez dugovanja, štoviše sa viškom sredstava koja će prenijeti i potrošiti u sljedećoj godini, kazao je na 8. Općoj skupštini HOO-a u Zagrebu dopredsjednik Goranko Fižulić.

Sa 67 glasova za, jednim protiv i jednim suzdržanim skupštinari su prihvatili rebalans privremenog proračuna za 2004., koji je planom usvojenim krajem 2003. iznosio 104 milijuna kuna, a rebalansom je smanjen na 91.5 milijuna kuna.

Govoreći o prihodima u 2004 Fižulić je kazao kako je HOO od državnog proračuna dobio 50 milijuna kuna, odnosno pet milijuna kuna manje od planiranoga, vlastitim prihodima od markentinga, olimpijske solidarnosti utrženo je 10.532 milijuna kuna, a od igara na sreću 30.9 milijuna kuna, što je manje od planiranih 38 milijuna kuna, ali ta svota nije i konačna.

Sredstva koja se od kladionica, Hrvatske lutrije i ostalih igara na sreću očekuju od Ministarstva financija tek u siječnju mogu biti i značajno veća, kazao je Fižulić.

On je kazao kako je najvažnije da su ova sredstva bila sasvim dovoljna da se pokriju svi rashodi, nacionalni sportski savezi su dobili oko 80 posto traženih sredstava, dok su bitno smanjeni rashodi kod plaća djelatnika HOO-a, materijalnih troškova i nabavke opreme i to za oko 4.5 milijuna kuna. Zahvaljujući sponzorima i donatorima za Olimpijske igre u Ateni potrošeno je 20 milijuna kuna ili 8.640 milijuna kuna manje od predviđenog.

U rebalansu proračuna su i sredstva HOO-a koja su vrhovnom sportskom tijelu postala nedostupna stečajem Glumina banke prije pet godina, a ona nakon revizije iznose 3.724 milijuna kuna. Fižulić je kazao kako je HOO tek u četvrtom redu na listi naplate iz stečajne mase Glumina banke, tako da će ta sredstva biti teško očekivati u skorašnje vrijeme.

Kako Hrvatski olimpijski odbor (HOO) nije profitna institucija i ne može iskazivati dobit, sav višak sredstava, a trenutno je na računu HOO-a oko 23.6 milijuna kuna, potrošit će se u 2005. sukladno proračunu za tu godinu koji bi trebao biti usvojen 17. siječnja na sljedećoj sjednici Skupštine, završio je Fižulić, dodavši kako će od državnog proračuna za 2005. HOO dobiti svega 30 milijuna kuna.

Skupštinarima se obratio bivši glavni tajnik Ivica Miočić Stošić, koji je naglasio da su "slatke brige" kada imate višak novca na novca, ali je i upozorio na nejasnoće oko proračuna. Stošić-Miočić smatra da bi prihodi od igara na sreću morali biti maksimalni, a također je kazao kako mu nije jasno kako su sredstva HOO-a kod Glumina banke bilježena kao rashod. On je upozorio da situacija u sportskim savezima i u sportu na lokalnoj razini nije blistava, te da se neobjašnjivo smanjuju izdaci za lokalni sport, pa je predložio osnivanje posebnog povjerenstva koje pravedno raspodijelili sredstva za iduću godinu.

Večeras će se u diskoteci Best na posebnoj svečanosti dodijeliti zlatne značke osvajačima medalja na Olimpijskim igrama u Sydneyu i Ateni.

Pročitajte više