HOO: Istup čelnika HRS-a nekorektan i neargumentiran

PISMO predsjednika Hrvatskog rukometnog saveza (HRS) Željka Kavrana izravni je udar na Hrvatski olimpijski odbor (HOO) sa irealnim razlozima, ali sa realnim ciljevima da se sruši čelništvo HOO-a tri mjeseca prije Olimpijskih igara u Ateni, kazao je na konferenciji za novinare glavni tajnik HOO-a Ivica Miočić Stošić.

Glavni tajnik HOO-a nazvao je istupe čelnika HRS-a neopravdanim i proizvoljnim, dodavši kako dolaze u najgorem mogućem trenutku - tri mjeseca prije početka Olimpijskih igara u Ateni i u mjesecu travnju kada HOO očekuje ključni posao akreditiranja sportaša i dužnosnika za igre, rješenje problema smještaja i drugih poslova vezanih za najvažniji događaj hrvatskog sporta u 2004.

U 14 godina postojanja HOO-a ovo je najizravniji udar na čelništvo i to sasvim nekorektan način, budući da postoje legalni instrumenti za smjenjivanje vodstva HOO-a, uključujući i pravo na sazivanje izvanredne Skupštine, ali ne na način koji su poduzeli iz HRS-a, način koji isključivo poziva na "rušenje zbog rušenja" bez pravih argumenata, kazao je Miočić-Stošić, dodavši kako će izbori u HOO-u biti najesen, te će svi biti posve slobodni istaći kandidaturu za čelne pozicije.

U HOO-u nema sukoba, pogotovu ne zmeđu predsjednika i glavnog tajnika, čiji su odnosi odlični i HOO ima jedinstven stav prema svim problemima, nastavio je glavni tajnik,naglasivši kako HOO neće biti talac neargumentiranim izjavama čelnika jednog saveza, prema kojem su sve financijske obveze izvršene, pa i više od toga je jer HOO i u općoj besparici nagradio svjetske prvake za zlato iz Portugala. Stipendije hrvatskim rukometašima za ožujak su plaćene prije nekoliko dana, čak i prije nego što su u HOO-u dobili plaće za taj mjesec, nastavio je Miočić-Stošić, dok nitko u HOO-u nije obećao Želju Kavranu mjesto u Vijeću HOO-a, u kojem, prema njegovim riječima, nema ni predstavnika košarke i vaterpola.

Ružno je stavljati interese hrvatskih rukometaša ispred očitih slabosti Hrvatskog rukometnog saveza, jer smo mi vjerovali HRS-u i nismo se mješali u to hoće li u Atenu ići Blaženko Lacković i pomoćni trener Irfan Smajlagić, te gdje će igrati Renato Sulić, kazao je Miočić-Stošić, dodavši kako je u svakodnevnom kontaktu, službenim i neslužbenim, sa čelnicima hrvatskog rukometa.

Pustite nas da se u miru pripremamo za ono najvažnije, Olimpijske igre u Ateni, završio je Miočić-Stošić, jer garantiram da je čelništvo HOO-a u ovih godinu i pol dana imalo korektan odnos prema sportu, sportašima, javnosti i svim nacionalnim savezima, od kojih ogromna većina nisu za politiku koju vodi HRS. Ugled i status hrvatskog sporta i HOO-a ovisi i o ponašanju saveza-članova vrhovnog tijela hrvatskog sporta, istaknuto je na konferenciji.

Konferenciju sazvanu povodom javnih istupa čelnika HRS-a vodio je dopredsjednik MOO-a Nikola Švigir u odsustvu predsjednika Zlatka Mateše, koji se oporavlja nakon nedavne operacije meniskusa, a uz Švigira i Stošića bili su nazočni i direktor Ureda za olimijski program Damir Šegota, te direktor Ureda nacionalnih olimpijskih sportova Neven Šavora.

Pročitajte više