VIDEO INTERVJU

Hrgović se povlači iz medija: Otkriva zašto i govori o velikoj aferi hrvatskog boksa

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

FILIP HRGOVIĆ za nekoliko dana leti za Miami gdje će odraditi pripreme za dosad najveći meč u profesionalnoj karijeri (12-0).

U prvoj polovici svibnja borit će se protiv Michaela Huntera (točan datum i lokacija bit će objavljeni naknadno), 31-godišnjeg Amerikanca koji je u teškaški top 10 ušao nakon izjednačene i kontroverzne borbe protiv Aleksandera Povetkina krajem prošle godine. 

Hrgović već dugo izaziva Huntera, ali tvrdi da je Amerikanac više puta odbio meč, sve dok mu IBF nije uručio poziv koji ne može ignorirati. 

Nakon što je drugi izazivač za IBF pojas, Amerikanac Charles Martin, zbog ozljede otkazao borbu s Hunterom, dok je treći izazivač Ukrajinac Oleksandar Usik potvrdio da nije zainteresiran za borbu jer se sprema za pohod na titulu pod okriljem WBO-a, u priču je upao najbolji hrvatski teškaš. Usred priprema za ranije dogovoren meč Hrgović je dobio ponudu zbog koje je njegov tim prekrojio raspored i otkazao druge planove. 

Ako pobijedi Huntera, Hrgović će početkom iduće godine sigurno boksati za naslov prvaka po IBF-u. Pojas trenutno drži Anthony Joshua, a uskoro će ga braniti protiv Tysona Furyja, u meču koji je označen kao jedan od najvećih u povijesti. Razlog tomu je ogroman ulog - onaj tko bude uspješniji, izaći će iz ringa kao teškaški prvak koji je ujedinio sve četiri titule (IBF, WBC, WBA, WBO). Otprilike u isto vrijeme će Hrgović protiv Huntera boksati za mjesto prvog izazivača, a pobjeda mu donosi siguran meč protiv budućeg IBF prvaka, Joshue ili Furyja. 

Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi se najmoćniji svjetski promotor Eddie Hearn postavio u pregovorima između Joshue i Hrgovića, s obzirom na to da je ugovorno vezan za oba borca, a trenutno je jedini na svijetu koji boksačima jamči fajt za naslov prvaka. Puno je prepreka lobija koje treba namiriti na putu kojim je krenuo Filip Hrgović, ali on nema namjeru odustati.

Nije mogao odgovoriti samo na jedno pitanje 

Razgovarali smo uoči meča koji žestoko pali maštu fanova, jer svi koji dublje prate profesionalni boks žele konačno vidjeti Hrgovića u pravoj, ozbiljnoj borbi. Njegova profesionalna karijera dosad je bila napucavanje statistike i građenje pozicije izazivača za svjetsku titulu. Splet okolnosti gurnuo je Hrgovića na korak do sna, ali i u veliki rizik. Što će se dogoditi ako izgubi i koliko će mu trebati da se vrati u poziciju izazivača? Što će se tek dogoditi ako pobijedi? Je li spreman za oba ishoda, odnosno njihove posljedice? Kako su izgledali pregovori za meč Hunterom, tko je koga izbjegavao? Što je istina, a što laž u Hrgovićevoj karijeri i može li se u profesionalnom boksu uopće vjerovati ikome osim samome sebi?

To su neka od pitanja koja smo postavili Hrgoviću prije njegovog puta za Miami. Bila je to posljednja šansa, jer hrvatski teškaš je najavio da ubuduće neće imati prostora za čitanje poruka i duge razgovore s novinarima. Uoči meča s Hunterom ide u potpunu izolaciju, a čim izađe iz ringa, planira se posvetiti pripremama za pohod na svjetsku titulu. To znači da u meču protiv Amerikanca mora pobijediti. 

"Nisam ni dosad puno pričao, a od danas ću govoriti još i manje. Krećem s pripremama za naslov prvaka i kada bih slušao sve što mi na tom putu govore, sigurno ne bih došao tamo gdje želim. Moram biti fokusiran. Treba mi mir i ne zanimaju me Instagram borci i njihove prazne spike. Zanimaju me ljudi koji sa mnom od kadetskih dana prolaze ovaj put. Zato ovim putem molim novinare da me probaju razumjeti. Sve manje ću se ubuduće javljati na telefon, ali nikad neću zaboraviti na vas koji ste vjerovali od mene od prvog koraka", započeo je Hrgović svoj zadnji razgovor za medije prije borbe koja će odrediti njegovu karijeru.

Otkrio je sve što nas je zanimalo. Primjerice - kako iza kulisa izgledaju pregovori oko najvećih i najskupljih mečeva svijeta, kome na kraju dana može vjerovati, i vjeruje li samom sebi da može biti prvak svijeta? Kako se nosi s uvredljivim komentarima i je li mu ikad došlo da se zbog njih potuče izvan ringa? Kako je doživio aferu oko izmjene pravila kvalifikacija za Olimpijske igre i činjenicu da je ostao bez šanse za obranu medalje? Hrgović je govorio i o prisnom odnosu s pokojnim gradonačelnikom Milanom Bandićem te otkrio po čemu će ga pamtiti. Otvoreno je kazao i što misli o čelnicima Hrvatskog boksačkog saveza koji su danas demantirali sve što je Hrgović na presici kazao o "dealu" za Tokio.

Nije htio odgovoriti samo na jedno pitanje.

Više pogledajte u videu.

Pročitajte više