HRGOVIĆ ZA INDEX O PROBLEMU KOJI PRIJETI BOKSU "To bi bila epska sramota"

Foto: VERSUS / KDLP

POBJEDAMA protiv Brazilca Raphaela Zumbana Lovea, Čeha Pavela Šoura i Engleza Thomasa Littlea, Filip Hrgović pokazao je zašto ga mnogi u budućnosti vide u vrhu svjetskog boksa. Tri lagana trijumfa u prva tri profesionalna meča sjajna su najava za sljedeći okršaj 24. veljače u Nürnbergu.
 
"Sean Turner je opasan, eksplozivan borac. Srčan je i stoga ću ga morati držati na distanci", priča 25-godišnji Hrgović za Index, ne zanoseći se nedavnim uspjesima. 
 
Taktika za Turnera?
 
"Planiram ga pustiti da se ispromašuje, a potom ga pogoditi iz kontre", bez arogancije u glasu otkriva strategiju kojom se planira voditi za desetak dana u sjevernom dijelu Bavarske. Svjestan kako pogreške ne smije biti, oprezno se planira pridržavati taktike jer ne želi riskirati gubitak ugleda koji je proteklih mjeseci stvorio u očima promotora i boksačke javnosti.
 

 
"Komentari šire javnosti uglavnom su pozitivni. Kritike, pak, dopiru iz kruga najbliskijih osoba, a tiču se savjeta za poboljšanje mojih sadašnjih performansa", pojašnjava Zagrepčanin kojeg transformacija iz amaterskog u profesionalni ring nije uzdrmala.
 
"Medijska i javna pozornost ponešto su veće nego prije. Profesionalni boks ipak je dio šoubiznisa, što je široj publici interesantno. Međutim, u mojem životu ništa se bitnije nije promijenilo. Potrebu za odlaskom u inozemstvo nemam jer je u tijeku izgradnja moje dvorane pa ću se ubuduće za sljedeće mečeve pripremati u Hrvatskoj. S druge strane, boks je i dalje boks. Ring je ring. Živim sportski. I dalje svakodnevno treniram."
 
Priznaje kako ga je uvelike dojmio i nadahnuo prošlogodišnji rad s Vladimirom Kličkom u ulozi sparing-partnera uoči meča slavnog Ukrajinca s Britancem Anthonyjem Joshuom.
 
"Vladimira Klička susreo sam na svojem posljednjem meču. Uvijek mi je drago vidjeti ga i pozdraviti ga. Predivan je čovjek. Istinski je profesionalac, kao i džentlmen. Zauvijek ću pamtiti provedene treninge s njim, neopisivo iskustvo iz kojeg sam crpio mnogo znanja."
 
 
Pozivajući se na glasine kako bi boks, zbog skandala, korupcije i zakulisnih radnji mogao biti izbačen s Olimpijskih igara 2020. godine u Tokiju, Hrgović poručuje kako je razočaran.  
 
"Posljednji događaji upozorenje su za Međunarodnu boksačku amatersku asocijaciju da pripazi na svoje postupke, odnosno da pripazi na sudačke odluke", kaže i napominje kako bi izbacivanje boksa graničilo s ludošću.
 
"Kao jedan od najstarijih i najbitnijih sportova, smatram kako se boks nikako ne bi smio izbaciti s Igara. Za Međunarodni olimpijski savez bila bi epska sramota da boks iščezne s olimpijske karte. Mnogo se raznoraznih sportova uvrštava na popis ljetnih i zimskih olimpijskih igara, a boksu objektivno nisu ni do koljena. U širem kontekstu, nadam se kako će postojeća situacija ostati tek na upozorenju."
 
Borbe Stipe Miočića, UFC-ova prvaka, ne propušta.
 
"Iskreno, MMA i ne pratim. Naravno, nastupe Stipe Miočića kontinuirano pratim. Drago mi je zbog njegovih uspjeha. Svaka mu čast. Općenito govoreći, premda su bliski, MMA je svakako na višoj razini uspoređuje li se s boksom s marketinške strane. U fokusu nije ring. Širu javnost suviše i ne interesira meč, već razni detalji poput privatnih života boraca. MMA od svojih boraca pravi zvijezde, a svojom strategijom privlači mase i pritom zarađuje."
 
Sve se više priča o borbama boksačkih i MMA prvaka u ringovima i oktogonima. Hoćemo li Hrgovića nekad vidjeti u MMA-u?
 
"Trenutačno me u boksačkom ringu čeka još dosta posla, no rado bih se okušao u MMA oktogonu. Zanimljiv mi je način borbe, no tek ćemo u budućnosti vidjeti hoću li se oprobati i oktogonu..."
 

Pročitajte više