BOKS

Hrgovićev nasljednik poludio nakon teškog nokauta. Za Index kaže: Padao je i Joshua!

Foto: Hina / Baza EVA

MARKO MILUN neočekivano se našao pred najvećim izazovom u karijeri - otvara mu se šansa da s jednom pobjedom u kvalifikacijama dođe do olimpijskih igara, gdje će biti samo 16 boksača. Time mu se bitno povećava šansa za medalju, ali sve se to 25-godišnjem teškašu iz Dicma otvara u vrlo teškom trenutku.

Iako se već godinu dana nabrijava za Tokio, jedno je odrađivati trash-talk po presicama, a drugo je ići na olimpijske igre kao glavni hrvatski predstavnik, nakon što je Filip Hrgović zbog pretrpanog kalendara i izmjene rasporeda ostao bez ikakve šanse za turnir.

> Bizarna presica u boksačkom Savezu: "U jednoj ruci vibrator, u drugoj križ"

Tko je mladi boksač koji će braniti Hrgovićevu broncu iz Rija? U fokus šire javnosti došao je upravo zbog Hrgovića i njegove afere s bivšim trenerom Leonardom Pijetrajem, iako je tad već bio višestruki prvak Hrvatske u superteškoj kategoriji i Hrgovićev nasljednik na tom mjestu.

Kao Pijetrajev štićenik u klubu i u reprezentaciji Milun je poslužio da se digne glas protiv Hrgovićevog kalkuliranja s kvalifikacijama za olimpijske igre. S obzirom na to da usput gradi ozbiljnu profesionalnu karijeru Hrgović smatra da ne treba dolaziti na prvenstvo Hrvatske, dok je Pijetraj jedno vrijeme čak zagovarao njihov međusobni meč. U Milunovu zaštitu stao je i Alen Babić, njegov kolega iz kluba, a na kraju balade Hrgovića je eliminirala činjenica da je držao Tokio kao back-up plan i birao turnire za plasman. 

Milun je preko noći dobio životnu šansu, ali onda je doživio black-out. Prije par dana s trenerom Pijetrajem otišao je na pripremni turnir u Sofiju gdje ga je prekidom u prvoj rundi riješio Turčin Mehmetcan Isik. 

Pao nakon 15-ak sekundi 

Hrvatska delegacija pokisla se vratila s najstarijeg europskog boksačkog turnira Strandža u Sofiji. Svih šest hrvatskih reprezentativaca poraženo je već u prvim nastupima, a najgore je prošao upravo onaj od kojeg se obično najviše očekuje.

Turčin Mehmetcan Işık srušio ga je desnim krošeom nakon samo petnaestak sekundi borbe. Iako je Marko odmah ustao, ringovni sudac iz Uzbekistana prekinuo je meč. Po povratku u Zagreb 24-godišnji hrvatski prvak iz BK Leonardo dao je svoje viđenje najtežeg poraza u karijeri.

"Ušao sam u meč previše samouvjereno, prerano sam počeo razmišljati o sljedećem suparniku. Turčina sam pobijedio još u hotelskoj sobi i već sam se vidio u finalu sa svjetskim prvakom Bahodirom Žalolovim. I ovo je dio boksačkog sporta, mnogi boksači uopće ne bi bili u stanju ustati, a ja sam želio nastaviti borbu s Turčinom i pobijediti", rekao je Milun, dodajući kako ne smatra posebno problematičnim što mu se ponovno dogodilo isto što i na Svjetskom prvenstvu 2019. godine u Jekaterinburg kad ga je na sličan način srušio američki prvak Richard Torrez:

"Dogodilo se to meni, kao što se događalo mnogima prije mene. Rumunj Nistor svojedobno je gotovo izbacio iz ringa svog suparnika, današnjeg višestrukog svjetskog prvaka Anthonyja Joshuu. Možda je moj problem što sam s premalo mečeva ušao u svjetsku elitu, prebrzo sam došao do vrhunskih suparnika. Imam tek 41 meč. Ali nije mi žao, izvući ću pouke i krenuti dalje", rekao nam je Milun pred kojim je najizazovniji period u karijeri.

Nije kriv sudac 

Mnogima se učinilo da je sudac u ringu prerano označio kraj borbe u Sofiji. Dvoboj je tek počeo i doimalo se da je Milun mogao nastaviti, no takva je praksa u amaterskim mečevima, pa ni hrvatski prvak ne smatra da je oštećen, iako je žestoko protestirao kada je sudac nakon brojenja presudio kako nije spreman za nastavak.

"Možda je sudac mogao dopustiti nastavak borbe, ali za poraz krivim isključivo sebe. Preduboko sam ušao i previše se otvorio prema niskom suparniku, trebao sam ostati na distanci. Žurilo mi se pobijediti. Već sutra krećem u ispravljanje pogrešaka sa svojim trenerom Leonardom Pijetrajem. Radi se o detaljima, ali na vrhunskoj razini detalji čine razliku između pobjednika i gubitnika."

Ovakav poraz možda i ne bi bio toliko zabrinjavajući da početkom lipnja Miluna ne čeka nastavak kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju.

Podsjetimo, europski kvalifikacijski turnir započeo je u ožujku prošle godine u Londonu, ali je prekinut nakon samo tri dana zbog pandemije koronavirusa. Milun je postavljen za drugog nositelja turnira, što se na kraju nije pokazalo posebno probitačnim, jer ga je ždrijeb poslao na domaćeg favorita Frazera Clarkea. Neki se pitaju kako će se hrvatski superteškaš nositi s britanskim prvakom ako je pao nakon samo 15 sekundi protiv neafirmiranog Turčina. Na društvenim mrežama piše se i raspravlja i o Milunovim manama.

"Neka pišu, neka govore, to će me samo motivirati. Ovo se više neće dogoditi. Vraćam se u ring bolji", kazao nam je Milun koji je u Zagreb došao zbog studija na Policijskoj akademiji, ali sve je ostavio nakon što je ušao u Pijetrajevu dvoranu.

Jedna pobjeda do Tokia 

Dobra je vijest po Miluna da je Boksačka radna skupina Međunarodnog olimpijskog odbora zbog pandemije morala reformirati sustav olimpijskih kvalifikacija. Tako je otkazan svjetski kvalifikacijski turnir, na kojem se nastupu nadao i Filip Hrgović, pa će se preostala slobodna mjesta nakon londonskog turnira dijeliti prema posebnoj bodovnoj ljestvici na kojoj Milun stoji prilično dobro. U idealnom slučaju mogao bi izboriti olimpijsku vizu čak i porazom od Clarkea.

"Clarkea namjeravam pobijediti u ringu. Ne zamaram se time, iako je činjenica da mi sustav kvalifikacija ide na ruku. Na meni je da to iskoristim i plasiram se u Tokio. Trenutačno sam prema toj ljestvici 16. superteškaš svijeta i četvrti superteškaš Europe. Dakle, vjerujem da mi je mjesto na olimpijskom turniru", rekao je Milun, koji će ponovno u ring već za dva tjedna, branit će naslov na hrvatskom seniorskom prvenstvu.

Kao budući profesionalac, Milun pomno prati teškašku scenu, ponajprije svog klupskog kolegu i sparing-partnera Alena Babića te četiri godine starijeg Filipa Hrgovića, kojeg u travnju ili svibnju čeka meč protiv Amerikanca Michaela Huntera za poziciju prvog izazivača na ljestvici Međunarodne boksačke federacije (IBF).

"Bit će to dobar izazov za Hrgovića. Hunter je odličan boksač i ne treba ga podcijeniti, puno je opasniji od svih dosadašnjih Hrgovićevih suparnika. Međutim, mislim da je Hrgović bolji i da su izgledi 65:35 na njegovoj strani", govori Milun pomirljivo o Hrgoviću, s kojim je prije nekoliko mjeseci razmjenjivao puno teže poruke.

> Hrgović želi pretući prvaka Hrvatske u borbi za Tokio: Ti ne odlučuješ! 

Pročitajte više