BOKS

Hrgović želi pretući prvaka Hrvatske za plasman u Tokio. Milun: Ti ne odlučuješ

Hrgović želi pretući prvaka Hrvatske za plasman u Tokio. Milun: Ti ne odlučuješ
Foto: Dalibor Urukalovic, Robert Anic/PIXSELL

NOVI preokret oko Filipa Hrgovića u aferi oko mjesta na Olimpijskim igrama u Tokiju. Profesionalac Hrgović i njegovi promotori imaju zgusnut raspored i velike planove ove godine, ali unatoč mnogim preprekama, on ne odustaje od borbe na svim frontovima. Uz raskid s trenerom Leonardom Pijetrajem i sudsku parnicu na temelju menadžerskog ugovora između njih, Hrgović je porušio i odnose u boksačkom Savezu, dok ga Olimpijski odbor tolerira jer je njegova medalja njihov najveći interes, u koji su posljednjih godina uložili stotinjak tisuća kuna. Donio je broncu iz Rija i smatraju ga kandidatom za zlato u Tokiju.

Hrgović reagira nepredvidivo i zato se afera još rastegnula. Mjesecima pregovara sa Savezom oko svog statusa uoči kvalifikacija za Olimpijske igre, na koje ide i prvak Hrvatske Marko Milun. Kvalifikacije se održavaju u veljači i u svibnju, a mjesto za Tokio u najtežoj kategoriji samo je jedno. Ako bi Milun u veljači u Londonu ostvario pravi rezultat, za Hrgovića je priča gotova. Na početku, nije mu odgovarao termin u veljači, a uskoro mu nije odgovarao nijedan. Nije mogao doći do dogovora sa Savezom, a i nepoderivi pregovarač Zlatko Mateša vidno je gubio živce i prepoznatljiv optimizam. Savez je povukao prvi potez i objavio popis reprezentacije za London bez Hrgovićevog imena. Odbijao je baš sve opcije i na tome je ostalo, sve dok danas nije iznio svoj plan za slaganje reprezentacije i plasman na Igre  Krenula je nova borba ega i propisa, a Hrgović je najavio da dolazi na prvenstvo Hrvatske sljedećeg mjeseca, kako bi u direktnom okršaju izbacio Miluna i kao prvak Hrvatske otišao u svjetske kvalifikacije u svibnju.

Očekivano, ni tu nije bio kraj. 

"Ne, neću nastupati na Prvenstvu Hrvatske, ali postoji šansa da se borim s prvakom države za mjesto na turniru. Ne znam detalje, što ni kako, ali pobjednik tog meča išao bi u borbu za Tokio. Vjerujem da bi to bio ja",objasnio je danas Hrgović.

Aktualni hrvatski prvak superteške kategorije, treću godinu u nizu je Milun, a novo prvenstvo održava se od 23. siječnja.

Milun bi prihvatio meč, ali pod jednim uvjetom

Fajt profesionalca i amaterskog prvaka iste države, dogovoren mimo Prvenstva Hrvatske, zasad i u nejasnim okolnostima, radikalno je rješenje koje ne zagovara dio trenerske struke, kao ni Hrvatski olimpijski odbor. Leonard Pijetraj, Milunov trener i donedavno izbornik navijao je za taj okršaj. 

Hrgović sada inzistira na stavu kako je glupo da se on sprema za kvalifikacije u svibnju ako će mu netko ranije pokupiti mjesto na turniru u veljači. 

"U tom periodu ja bih se trebao pripremati i za profesionalni meč", kaže Hrgović, u kojeg neusporedivo više od HOO-a sada ulažu njemački promotori i oko njega grade projekt koji bi trebao rezultirati borbom za naslov prvaka. S tog puta Hrgović teško može dobrovoljno skrenuti, a ozbiljni mečevi tek ga čekaju.

Marko Milun spreman je za kvalifikacijski turnir u Londonu gdje očekuje proboj do polufinala i plasman na Igre u Tokio. Milun je u europskoj konkurenciji negdje među top 5 teškaških prvaka, prošle godine uzeo je europsku broncu u superteškoj kategoriji preko 91 kg i na Svjetskom prvenstvu izgubio u borbi za četvrtfinale. Realan je kandidat na europskom turniru u veljači za koji se dugo sprema. Nazvali smo 23-godišnjeg boksača da bismo doznali kakvi su njegovi planovi s Hrgovićem.

"Hrgović stalno nešto predlaže, nije on ovdje da odlučuje. Izbornik odlučuje na sparinzima. Ako želi doći na državno prvenstvo kao što govori, pozivam ga da dođe pa ćemo vidjeti. Njegova profesionalna karijera je jedno, a amaterski boks drugo. Ako se želi vratiti u amaterski boks, mora poštovati naša pravila", kaže Milun i odmah nudi svoj prijedlog pravila borbe i rasporeda.

"Ako ja ne prođem u veljači u Londonu, onda možemo odraditi sparing meč prije svjetskih kvalifikacija. No ja ću se vjerojatno kvalificirati pa nitko neće ići na kvalifikacije u svibnju. Uopće mi nije bitno tko stoji na drugoj strani ringa", poručio je Milun. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara