HRVAT OD REALOVOG GROBARA DO SPASITELJA "Jadni promašaj" postao "briljantni Balkanac"

Foto: Guliver Image/Getty Images

SAMO mjesec dana i jedna utakmica trebala je Marci, najčitanijem španjolskom i jednom od najčitanijih sportskih dnevnika na svijetu, da potpuno promijeni stav o Mateu Kovačiću.

Krajem siječnja Real je jedva pobijedio kod Leganesa (1:0) u prvoj utakmici četvrtfinala Kupa kralja, ali nakon utakmice najviše se pisalo o još jednoj lošoj utakmici aktualnog prvaka Španjolske, Europe i svijeta te posebno o novom očajnom nastupu Matea Kovačića. Realovu hrvatskom veznjaku Marca je tada posvetila čak dva teksta nakon utakmice.
 
Pod naslovom "Gdje je nestao Kovačić s početka sezone?" i podnaslovom "Hrvat je daleko od svojih najboljih dana" Marca je pisala da je Kovačić upropastio najveću priliku na utakmici. "Hrvat je ostao sam ispred golmana Champagnea, a Borja Majoral čekao je loptu također sam s njegove lijeve strane. Ali Mateo je pucao jako daleko od gola i tako u očaj bacio trenera Zidanea koji je znao da je njegova momčad tako ispustila nepromašivu priliku." 
 
U nastavku je pisalo: "Još jedna jadna Hrvatova partija koji ni po čemu ne podsjeća na svoja sjajna izdanja iz prošle i početka ove sezone."
 
Napominjemo, Kovačić je tijekom prošle Realove trijumfalne sezone odlično iskoristio ozljede Casemira i Kroosa te sakupio 39 nastupa za Real, igrajući jako dobro.
 
Zidane ga je na početku ove sezone promovirao u prvotimca, za što mu je Kovačić vratio novim zapaženim nastupima. Ali 13. rujna, na utakmici prvog kola Lige prvaka protiv APOEL-a, ozlijedio je aduktor.
Vratio se dva mjeseca kasnije, a Zidane je svom miljeniku dao najveću priliku, u El Clasicu protiv Barcelone trebao je čuvati Messija. 
 
Završilo je tako da je Kovačić u svim izvještajima s utakmice proglašen glavnim krivcem za debakl 0:3 i predavanje naslova najvećem rivalu nakon manje od pola sezone. 
 
Nakon toga je degradiran u drugu momčad, točnije među igrače koji su formalno dio seniorskog sastava, ali koji kao prvotimci u La Ligi ili LP-u igraju samo ako dođe do velike krize s ozljedama, dok priliku za nametnuti se treneru traže kroz najmanje važan Kup Kralja.
 
Ali Kovačić posljednjim nastupom u tom natjecanju nije sebi napravio nikakvu uslugu. Marca je o tome svjedočila i drugim tekstom posvećenom hrvatskom veznjaku, naslovljenim "Najbolja definicija Kovačića je nepromašiva prilika koju je promašio".
 
Izdvojena je spomenuta situacija: "Hrvat je u 34. minuti imao sve na svojoj strani; odlično je uzeo loptu Rubenu Perezu i krenuo prema golu koji se činio neminovan. Ali sve je pokvario očajnim udarcem."
 
Mjesec dana kasnije, isto je mjesto radnje, glavni likovi, a Marca opet čak dva teksta posvećuje Realovu Hrvatu.
 
Samo što on više nije antijunak, nego heroj.
 
Real je sada pobijedio kod Leganesa 3:1 u iznimno važnoj prvenstvenoj utakmici. S ova tri boda skočio je s četvrtog mjesta, zadnje koje vodi u Ligu prvaka, na treće.
 
Najzaslužniji za bitan trijumf kod kluba koji je u uzvratu spomenute Kup utakmice izbacio Real pobjedom na Bernabeuu je Mateo Kovačić.
 
Pokrenuo je akcije, odigrao ključna dodavanja u njima ili izborio penal kod sva tri gola njegove momčadi.
 
Nakon utakmice, na pohvalama tradicionalno škrti Zinedine Zidane, Kovačićevu predstavu nazvao je fenomenalnom, a Marca, kako smo rekli, opet ima dva teksta samo o Kovačiću. Jasno, oba potpuno suprotno intonirana od onih pisanih ranije na istom mjestu.
 
"Realova igra teče kroz Kovačića: 97 posto uspješnih dodavanja i zaslužan za tri gola", naslov je prvog u kojem odmah na početku podsjeća:
 
"Mateo Kovačić više se ne sjeća Lea Messija. El Clasico mu je toliko naštetio da mu je trebalo dosta vremena kako bi ga prebolio. Iako više uz njega nije bilo Argentinca, on ga je nastavio proganjati u narednim utakmicama. Ali to je sada samo loša uspomena. Mateo se kod Leganesa vratio fantastičnom predstavom. Bez Kroosa, Kovačić se vratio u najvećem stilu, kao igrač koji uvijek donosi prave odluke, ne griješi i suparničke linije lomi jednim pokretom tijelom. Realovu igru oblikuje svojim kopačkama. Balkančevih 88 točnih dodavanja njegov je rekord otkako je u Madridu. Koliko su njegovi pasovi odlučujući, pokazuje što je bio ključni sudionik u akcijama za sva tri Realova gola.
 
Kovačić je započeo akciju za prvi gol, sjajnoj momčadskoj akciji za drugi gol doprinio je s dva dodira, a treći je postignut iz penala koji je izborio i tako okrunio savršenu utakmicu."
Drugi tekst, naslovljen "Kovačić, najbolji veznjak na terenu" i podnaslovljen "Briljantno režirao utakmicu", ističe da je Modrić potpuno kontrolirao događaje na terenu tijekom utakmice. "Hrvatski internacionalac postao je oslonac suigračima koji su tražili njega kada je trebalo galvanizirati momčad u borbi za tri ključna boda. Hrvat je sjajno pazio na loptu i uspješno je dodao 88 puta od 91 pokušaja. 
 
Ali Mateo nije samo dodavao gotovo nepogrešivo, on je jednako uspješno oduzimao loptu, igrao obranu i povrh svega, pokazao da je Realova zvijezda u usponu. Sve to igrajući najbolju utakmicu otkako je u Madridu."
 

 

Pročitajte više