Hrvat pomeo konkurenciju: Ranteš novi svjetski prvak u BMX-u

Foto: YouTube (screenshot)

MARIN RANTEŠ, trenutačno najbolji i najcjenjeniji hrvatski vozač BMX-a, osvojio je titulu prvaka u BMX Freestyle Park Men u sklopu FISE BMX Svjetskog kupa.

FISE je natjecanje pod pokroviteljstvom UCI-ja, krovne svjetske biciklističke organizacije. Natjecateljski sustav sličan je Formuli 1.

Na četiri postaje širom svijeta (Hiroshima, Montpellier, Edmonton, Chengdu) zbrajaju se bodovi po plasmanu. Pobjednik se, naravno, proglašava krajem sezone bodovnim zbirom osvojenim na spomenutim postajama. 

Marin Ranteš, kao jedini hrvatski predstavnik, na koncu finalne serije bio je vodeći vozač s 26 700 bodova, 200 bodova ispred drugoplasiranog Daniela Dhersa i 2 510 bodova više od trećeplasiranog Nicka Brucea.

Ionako sjajnu sezonu Varaždinac je okrunio možda i najvećim dostignućem u svojoj dosadašnjoj BMX karijeri. Sredinom srpnja 2018. godine u kanadskom Edmontonu okitio se srebrom, dosad najboljim rezultatom na svjetskim kupovima.

U japanskoj Hiroshimi osvojio je 16. mjesto, u francuskom Montpellieru 3. mjesto, u kanadskom Edmontonu 2. mjesto i na koncu u kineskom Chengduu 5. mjesto. Dovoljno da bude imenovan ultimativnim pobjednikom FISE BMX Svjetskog kupa.

Sljedeći cilj Marina Ranteša predstavlja plasman na Ljetne olimpijske igre 2020. godine.

Pročitajte više