RENE MARIĆ

Hrvat s 27 godina hit je trener u Bundesligi. Oduševljava nogometnim razmišljanjima

Foto: EPA

SA samo 27 godina Rene Marić je najmlađi pomoćni trener u Bundesligi. Austrijanac hrvatskih korijena pomoćnik je Marcu Roseu koji vodi Borussiju Mönchengladbach, a u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju prošle jeseni otkrio je kako je veliki navijač Hajduka te ispričao kako je uplivao u trenerske vode.

"Slučajno sam upoznao Marca (nap. a. Rosea) dok sam studirao psihologiju u Salzburgu. Pratio sam njegov rad u Red Bullu i počeli smo se družiti i razgovarati o nogometu. On meni o svojoj ekipi i načinu rada, a ja njemu o mojoj. Često smo razgovarali i o ostalim ekipama iz Europe i tako sam ga jednom prilikom pitao koja je mogućnost da jednog dana postanem njegov pomoćni trener", rekao je tada, a danas je na Goalu izašao njegov intervju u kojem je opširno govorio o taktici i trenerskom poslu.

Veliki navijač Hajduka je hit Bundeslige

Smatra da pretjerano taktiziranje može samo naškoditi igraču te da igračima treba dati više slobode na terenu.

"Za mene taktike definitivno nisu određeni plan utakmice s unaprijed određenim redoslijedom, situacijama ili potezima. U mom umu, taktike opisuju zbroj momčadskih odluka o tome kako će riješiti određenu situaciju. Taktika je, recimo, igrač koji prepoznaje gdje je i kako zatvoren, ali koji ipak uspijeva vidjeti dostupnog i slobodnog igrača. I to kako se taj igrač pozicionirao na takav način da ostane dostupan, a zatim da u pravom trenutku primi dodavanje na pravom mjestu", smatra Marić pa dodatno objašnjava.

"U konačnici, to je vrlo jednostavan postupak. Na terenu ili čuvaš loptu ili zahtijevaš loptu ili stvaraš prostor. Ne postoji ništa osim toga."

O pritiscima kroz koje prolaze nogometaši

Zatim je povukao paralelu s izjavom slavnog boksača Mikea Tysona.

"On je jednom rekao da svi imaju plan dok ne dobiju udarac u usta. A ponekad, figurativno gledano, dobiješ udarac u usta za vrijeme utakmice", govori pa nastavlja:

"Stoga, što je više igrača sposobno pronaći dobra rješenja, to su bolje situacije da će moći pronaći svoje igrače u dobrim šansama. Previše trenerskih uputa može ugroziti tu sposobnost igrača."

Smatra da svaki igrač pritisak osjeća na drugačiji način.

"Messi, recimo, može osjetiti to manje nego ostali igrači. Radi se o tome da ih trenirate na takav način koji će im omogućiti da osjete što manji pritisak i da ne izgube loptu. To je zbog toga što je igrač taj koji odlučuje na terenu. Ako osjeća da će dodatnim dodirom izgubiti loptu, onda će dodati i, samo po sebi, to nije pogrešna odluka."

Hrvatski apetit za nogometom

U intervjuu za Guardian prije dvije godine svoj apetit za nogometom pripisao je hrvatskim korijenima.

"Ljudi raspravljaju o svemu, ponekad vrlo agresivno. Morate tu objasniti sebe i to igra ulogu u vašem dubljem razmišljanju."

Njegovom Gladbachu ove sezone išlo je sjajno u Bundesligi. Nakon 25 odigranih kola drže četvrto mjesto, jedno vrijeme bili su i lideri.

Za vodećim prvakom Bayernom zaostaju šest bodova, a jedan od najboljih igrača im je mladi Marcus Thuram, sin francuske legende Lilliana koju će Hrvatska zauvijek pamtiti.

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

Pročitajte više