HRVATSKI TRENERI

Hrvat s klupe Zimbabvea za Index odgovorio na optužbe da je prevarant

HRVATSKI nogometni trener Zdravko Logarušić ovih je dana bio u središtu kontroverze u Zimbabveu, u kojem je izbornik seniorske reprezentacije, nakon što je lokalni medij Chronicle Sport doveo u sumnju njegovu Uefa Pro licenciju, što je danas prenio i Index.

Na tom je portalu objavljeno da je procurio dokument u kojem je Logarušić u komunikaciji s Kenijskim nogometnim savezom rekao da radi na dobivanju Uefine Pro licencije, što bi značilo da ona koju je priložio kad je dogovarao posao na klupi Zimbabvea nevažeća.

HNS je Chronicle Sportu potvrdio da je Logarušić kod njih zaslužio svoju licenciju 2013. godine i da ona vrijedi do lipnja 2021. Stoga je postojala mogućnost da je 55-godišnji stručnjak samo jamčio Kenijcima da će ona biti produljena.

No sumnju je povećala reakcija neimenovanog hrvatskog trenera koji radi u Omanu, a koji je Chronicle Sportu rekao da je i on svoju licenciju stekao 2013., ali da Logarušića ne poznaje i da je za njega čuo tek nedavno, uz vijest da se sa Zimbabveom plasirao na Afrički kup nacija.

Nazvali smo Logarušića da nam pojasni o čemu se radi i zbog čega je nastala strka.

"Naravno da imam Uefinu Pro licenciju, ona je kao nogometni doktorat i nitko mi je ne može oduzeti", rekao nam je Logarušić i poslao fotografiju svoje ultimativne trenerske diplome.

Ispostavilo se da je do nesporazuma došlo jer se radi o različitim licencijama.

"Ja sam bio u prvoj generaciji koja je 2000. završila za Pro licenciju. Prije nego što je osnovana HNS-ova akademija, trener si mogao postati čim si završio fakultet, ali to se nije priznavalo u inozemstvu. Kako ne bi došlo do hiperprodukcije trenera, Uefa nam je dopustila da se mogu školovati maksimalno 24 trenera godišnje. Bez Uefine Pro licencije ne može se raditi u našoj prvoj ligi, a treba je potkrijepiti iskustvom rada s juniorima ili u nižim ligama. Licencija za rad u Prvoj HNL treba se svakih nekoliko godina formalno obnavljati", objasnio je Logarušić podlogu problematika pa prešao na stvar.

"Ja sam od Kenijskog saveza samo tražio potvrdu da sam radio u njihovim klubovima kako bih to mogao priložiti na zahtjev za produljenje licencije za Prvu HNL. Ali to je samo formalnost, a nije ni hitno, ne mora se obnoviti odmah nakon isteka, a ionako se još ne planiram vraćati raditi u Hrvatsku", rekao je Logarušić.

Tvrdi da u Savezu Zimbabvea nemaju nikakvih sumnji u njegov kredibilitet, niti je pod ikakvom istragom, već da se vjerojatno radi o medijskoj priči u duhu kampanje da se afirmira više domaćih trenera na račun stranaca.

Pročitajte više