HRVATI U NBA

Hrvati dobili nove suigrače. Babi prijeti pad minutaže, Zubac opet uz starog partnera

AP Photo/Mike Carlson/Guliver

ROK ZA razmjene igrača u NBA ligi završio je u četvrtak. Klubove je promijenilo nekoliko velikih imena, poput Nikole Vučevića, Victora Oladipa i Aarona Gordona, a uz crnogorskog centra, koji je nakon devet godina iz Orlanda prešao u Chicago, od igrača iz naše regije preselio se i Srbin Nemanja Bjelica, koji je iz Sacramenta otišao u Miami.

Četiri hrvatska košarkaša očekivano su ostala u svojim klubovima. Bojan Bogdanović, Ivica Zubac i Dario Šarić važne su karike u najboljim momčadima Zapada, a Luka Šamanić je mladić na kojeg San Antonio Spursi računaju u budućnosti. On je teoretski mogao postati kolateralna žrtva nekog većeg trejda, ali to se nije dogodilo.

Međutim, samo je Šarić ostao u identičnoj situaciji u kojoj je bio i prije isteka prijelaznog roka, dok su ostala trojica dobila nove suigrače, koji su ponešto promijenili sliku momčadi. U nastavku teksta ćemo vidjeti kako bi ti trejdovi mogli utjecati na naše igrače u nastavku sezone.

Još jedan opasan šuter u rotaciji Utah Jazza

Bogdanović ne mora nužno biti zabrinut zbog dolaska Matta Thomasa, ali Utah je u njemu dobila igrača koji može uskočiti u rotaciju kad našeg reprezentativca ne ide, što se ove sezone događalo puno češće nego što bi on želio.

Thomas je 26-godišnjak koji igra svoju drugu NBA sezonu, nakon što je prve dvije godine profesionalne karijere proveo u Španjolskoj, točnije u Obradoiru i Valenciji. Tamo je dobio nadimak Mr 99% jer je s takvom spektakularnom preciznošću pogađao otvorene trice.

U 67 utakmica NBA karijere postizao je 4.1 poen uz impresivnih 45.7% šuta za tricu za manje od 10 minuta na parketu, što je sasvim solidan učinak s obzirom na nedostatak ritma o kojem šuteri tako često ovise.

Vanjski šut njegovo je najjače, ako ne i jedino oružje. Cijela momčad Jazza krcata je vrsnim šuterima, a sad je dodala još jednog. Raptorsima je zauzvrat otišao budući izbor druge runde drafta, što znači da se Utah nije morala odreći niti jednog igrača, nego je samo pojačala konkurenciju u momčadi.

Thomas je visok 196 cm i ne konkurira za Bogdanovićeve pozicije trojke i lažne četvorke, ali Utina momčad je koncipirana tako da većina igrača može pokrivati više pozicija pa Thomas po potrebi može uskakati u rotaciju umjesto većine igrača ako to nalažu ozljede ili loša forma.

Bojan Thomasovim dolaskom neće izgubiti mjesto u rotaciji, ali bi mogao manje igrati na utakmicama na kojima ga šut ne služi, a takvih je ove sezone bilo puno. Na samo 16 od 43 utakmice šut za tricu bio mu je bolji od 40%, a čak 12 puta ostao je na jednoznamenkastom broju poena.

Zubac je s Rondom već surađivao kratko, ali slatko

LA Clippersi iz Atlante su doveli Rajona Ronda u zamjenu za nekad najboljeg šestog igrača lige Loua Williamsa, koji igra najslabiju sezonu u posljednjih osam godina, i budući pick druge runde drafta.

Rondo je u 15 godina karijere bilježio prosjeke od 10 koševa, 4.7 skokova, 8.1 asistencije i 1.6 ukradenih lopti te skromne šuterske postotke, ali brojke ne otkrivaju o kakvom se igraču radi. Rondo je jedan od najinteligentnijih košarkaša u povijesti koji čita protivničke akcije u začetku, ima vrhunski pregled igre, a dugačke ruke koje ga ometaju u šutu vrhunski koristi u obrani.

On je vjerojatno idealno pojačanje za Clipperse jer će se puno bolje uklopiti u obrambene koncepte od Williamsa, a osjetno je bolji razigravač od njihove prve jedinice Patricka Beverleya. A najvažnije od svega su Rondove izvedbe u doigravanju, koje u pravilu podiže za nekoliko razina u odnosu na regularni dio sezone, a upravo će tada Clippersima biti najvažniji.

Ovaj trejd neće se direktno odraziti na Zupčevu minutažu, ali mogao bi indirektno jer će naš centar svakako profitirati uz takvog razigravača, što bi mu posljedično moglo donijeti više vremena na parketu.

Zubac i Rondo zapravo se već dobro poznaju jer su nekoliko mjeseci proveli zajedno u Lakersima. Rondo je stigao u Los Angeles na ljeto 2018. na poziv LeBrona Jamesa, koji je taman došao iz Clevelanda i želio kompetitivnog razigravača kojem može vjerovati. Zubac je tada već dvije godine bio u Lakersima i s više ili manje uspjeha se pokušavao nametnuti.

Na početku sezone Zubac je igrao vrlo malo, a Rondo se uskoro ozlijedio, pa je tijekom rehabilitacije trenirao s mladim igračima s kraja klupe. Na tim treninzima njih su dvojica stvorili odličnu kemiju, što se u narednim mjesecima pokazivalo i na utakmicama.

''Znam kako igrati pick-and-roll, a Rondo je jedan od najboljih na svijetu u takvoj igri. Imam osjećaj da s njim igram cijeli život. Uvijek znam što moram napraviti kad on ima loptu u svojim rukama, a on zna kako će me pronaći'', govorio je oduševljeno Zubac o Rondu.

Ipak, Lakersi su posljednjeg dana prijelaznog roka poslali hrvatskog centra u Clipperse jer mu nisu željeli dati novi ugovor nego otvoriti prostor pod salary capom, pa su tako razdvojili ovaj tandem, koji je dvije godine kasnije ponovno zajedno u Los Angelesu, samo u drugom klubu.

Šamanić bi trebao igrati sve više

Manji trejd napravili su i San Antonio Spursi, ali on za sada neće imati nikakav utjecaj na status Luke Šamanića. Iz Golden State Warriorsa su doveli Marquesea Chrissa u zamjenu za prava na Cadyja Lalannea, koji šest godina nakon drafta nije debitirao za Spurse.

Chris bi konkurirao za pozicije četvorke i small ball centra, na koje pretendira i Šamanić, ali on je ozlijeđen i neće igrati ove sezone.

Kratkoročno bi za Šamanića puno bolja vijest trebao biti drugi i puno važniji potez Spursa - raskid ugovora s LaMarcusom Aldridgeom. Sedmerostruki All-Star igrač s 15 godina NBA iskustva slobodan je potražiti novu sredinu, što znači da će do kraja sezone biti više prostora za mlađe igrače na visokim pozicijama.

Doduše, Aldridge i Spursi dogovorili su rastanak još početkom ožujka, otkada iskusni centar nije ni igrao, a Šamanićeva minutaža nije znatno stalnija nego prije, ali je jasno da prema kraju sezone priliku može dobivati samo sve više, a nikako manje.

Pročitajte više