Hrvati glavne zvijezde ludnice Mercata: Kalinić, Brozović i Pašalić naslijedili Pjacu i Roga

Foto: Guliver Image/Getty Images

LJETNA TRŽNICA nogometaša talijanskim ljubiteljima ovog sporta daleko je najdraži dio godine. Iako je tada igra debelo u drugom planu, utakmice koje se igraju u salonima milanskih hotela napetije su im od finala Lige prvaka ili SP-a.
 
Beskurpulozni agenti za rukav vuku izgubljene štićenike koji rade i potpisuju što im se kaže, morski psi mercata sportski direktori kruže, a slatkorječivi predsjednici klubova obećavaju sve što je potrebno kako bi "navijačima poklonili veliko pojačanje". Svi oni glavni su glumci u ovom tipično talijanskom teatralnom i dramatičnom cirkusu, u kojem statiraju i stotine znatiželjenika koji se šuljaju hotelskim predvorjima i hodnicima želeći udahnuti malo šušura od kojeg ljeti živi nogometna Italija.
 
Tijekom ovog prijelaznog roka, Hrvati igraju glavne uloge u nadmetanju talijanskih klubova za najveće zvijezde te one koje će to tek postati. Licitacija je dio folklora, kao cjenkanje na tržnicama zemalja Trećeg svijeta, pa su Pjacu htjeli Roma i Napoli, Milan je nudio najviše, ali je on odabrao Juventus.
 
Rog je također bio na meti Milana, ali je i on izabrao drugi klub, konkretno Napoli, gdje bi mu se vrlo lako mogla pridružiti nova velika zvijezda mercata, Nikola Kalinić i to u sklopu zamjene uz nadoplatu između njegove Fiorentine i kluba ekscentričnog predsjednika De Laurentiisa.
 
Manolo Gabbiadini (24) napadač Napolija, nezadovljan je što je njegov klub nakon Higuainovog odlaska i Milikovog dolaska, pregovarao s Icardijem i meta je Evertona, koji je najavio da će za njega ponuditi 25 milijuna eura, ali ponuda još ne dolazi. Napolitanci su nestrpljivi, jer ofenzivca na odlasku žele zamijeniti Simoneom Zazom, koji je pak blizu dogovora s West Hamom.
 
Da bi tipično talijanski grupnjak bio potpun, Napolijev predsjednik De Laurentiis odlučio je da više neće čekati Toffeese i pokrenuo je pregovore s Fiorentinom oko zamjene napadača. Napoli želi Kalinića, koji je tri godine stariji od Gabbiadinija, ali u Firenci za napadača traže 35 milijuna eura koji je zabio Španjolskoj na Euru, da bi zatim u prvom kolu nove sezone postigao gol protiv prvaka Juventusa.
 
Kalinić je ljubimac trenera Paula Souse, koji je tražio njegov dolazak prije godinu dana iz Dnjipra, kada je napadač došao za 5.5 milijuna, a predsjednik Della Valle pustio bi ga na jug za Gabbiadinija i još 10 milijuna eura.
 
Milan tek čeka povratak na dane kada je vladao ne samo talijanskim, nego i svjetskim tržištem i rušio rekorde par puta tijekom jednog prijelaznog roka. Ali dani Papina, Savićevića i Lentinija su daleko i u novim okolnostima Rossoneri se snalaze posudbama igrača od klubova koji su ih pretekli na ljudoždersko-kapitalističkoj ljestvici.
 
Chelsea je idealan partner za takve dilove, jer godišnje kupuje desetke mladih igrača, koje odmah dila dalje po posudbama, a najveći dio njih nikad ne zaigra za Chelsea, nego nakon što godine provedu na kaljenjima, odu u potpuno drugom smjeru. Marco van Ginkel prije dvije godine tako je došao iz Londona u Milan.
 
Jedan od novih perspektivnih mladih igrača koji nisu još spremni nadjačati konkurenciju na Stamfrod Bridgeu je i Mario Pašalić, kojem zato jamče minutažu na Meazzi, kako bi svi bili zadovoljni: njegov matični klub i Pašalić time što će na oku biti i igrati u uglednom klubu, a Milan što je na posudbu dobio odličnog i potentnog igrača, kojeg do kraja posudbe može otkupiti za 5 milijuna eura.
 
Ali, napominju Talijani, Pašalić dolazi s kroničnom ozljedom leđa, zbog koje ne igra već pola godine i Milan će ga posuditi samo ako prođe liječnički pregled.
 
Drugi milanski velikan također ima priču s Hrvatom, koji će uskoro u Interu postati bivši. Tako je najavio Miroslav Bičanić, agent Marcela Brozovića: "Marcelo je u izlogu i smatramo ga igračem koji je na prodaju. On je veliki igrač i profesionalac i tako se dokazuje u Interu, ali nema sumnje da će takav biti i u drugom klubu. Više od toga ne mogu sada reći, ali će se saznati u danima koji dolaze."
 

Pročitajte više