DINAMO U EUROPI

Nizozemski novinar: Od Dinama očekujem ono što je Feyenoordu napravila Rijeka

Foto: Index / Pixsell

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu koji kao gostujući komentatori najavljuju sportske događaje i utakmice te analiziraju transfere i globalne promjene u nogometu. Na gostovanju kod Index Sporta danas je Mikos Gouka, dugogodišnji kolumnist nizozemskog AD Sportwerelda, koji nam otkriva situaciju u svlačionici Dicka Advocaata uoči susreta prvog kola Europa lige na Maksimiru između Dinama i Feyenoorda (21 sat). 

Očekivanja navijača Feyenoorda nisu velika. U posljednjih dvadeset kontinentalnih gostovanja Feyenoord je upisao samo jednu pobjedu. U sličnom tonu bile su i izjave trenera Dicka Advocaata i njegovih igrača posljednjih dana. One otkrivaju kako bi na Maksimiru bili zadovoljni bodom. Tako će se i postaviti, gusto u bloku, strpljivo čekajući eventualnu pogrešku Dinama da krenu u kontranapad. Feyenoord se ove sezone želi dokopati europskog proljeća prvi put u sedam godina, još od one skupine EL-a u kojoj su igrali protiv Rijeke, ali neće biti tragedija ako to ne uspiju. Ovo nije onaj stari Feyenoord koji je 2017. osvojio naslov prvaka Nizozemske pa u skupini Lige prvaka srušio Napoli.

Junaka prvog naslova nakon dvadeset godina čekamo već tri sezone

Feyenoord je danas kvalitetan kolektivu koji ima samo jednog izvanserijskog igrača. To je kapetan Steven Berghuis. Portugalski veznjak Joao Teixeira također se čini kao zanimljiv nogometaš, kreativno daleko iznad ostatka momčadi, no on je tek došao prije nekoliko tjedana i nije za očekivati da će biti igrač odluke. I dok je defenziva na zavidnoj razini pod vodstvom Marcosa Senesija, najveći problem ove momčadi je efikasnost. Jako teško postižu golove jer nemaju kvalitetnog golgetera. Niclas Jorgensen je još u klubu, ali kao i da nije.

Neki će se sjetiti kako je prije četiri godine s 21 golom i 15 asistencija bio ključ prve Feyenoordove titule nakon dvadeset godina, no od tada nije ni pedeset posto onoga što je bio. Ozljede su ga masakrirale. Iz sezone u sezonu čekamo da se vrati, ali čini se uzalud. U međuvremenu poziciju popunjavaju raznorazni igrači. Neko vrijeme u špici je igrao ofenzivni veznjak Bozenik, koji je sada ozlijeđen, nakon čega je njegovu ulogu preuzeo krilni napadač Linssen, no sve je to slabo. U veznom redu pak to izgleda dosta dobro. Ako dobije priliku u Zagrebu, obratite pozornost na mladog veznjaka Orkuna Kokcua. Strašan je talent. Isto vrijedi i za vratara Justina Bijlowa. O njima ćete još mnogo čuti, siguran sam.

Legendarni Advocaat kao spasitelj

U formaciji 4-3-3 na gol će Dick Advocaat postaviti Bijlowa, a u obrani s desna na lijevo će biti Nieuwkoop, Spajić, Senesi i Haps. U sredini terena zaigrat će Texeira, Geertruida i Toornstra, a naprijed Berghuis, Linssen i Diemers. U ovom trenutku vjerojatno najveći hendikep su ozljede centralnog veznjaka Leroya Fera kojeg će zamijeniti spomenuti Geertruida, inače desni bek koji je vrlo svestran, te Luisa Sinisterre, sjajnog dvadesetogodišnjeg Kolumbijca koji je prošle sezone bio jedan od najboljih igrača kluba, barem otkako je Advocaat stigao.

Legendarni trener nedavno je ušao u 74. godinu života. Feyenoord je preuzeo prije nešto manje od godinu dana i od tada je momčad upisala 26 pobjeda i samo jedan poraz, od Porta na Dragau. Početak prošle sezone bio je očajan. Pod Jaapom Stamom Feyenoord je izgledao tragično. U studenom je Advocaat stigao kao spasitelj. Svaka mu čast. Od nizozemskih velikana još nije vodio samo Ajax. Kad je došao, mnogi su govorili kako je njegovo vrijeme prošlo, kako su njegove ideje zastarjele, no on je svima dokazao suprotno. Mlad je u srcu i stalno uči, užitak ga je gledati i slušati. Ipak, i on se zasitio. Nedavno mi je tijekom intervjua potvrdio kako će mu ovo biti zadnja sezona u nogometu. 

Dinamo poput Bayerna

U Nizozemskoj znamo da je Dinamo već godinama konstanta u europskom nogometu, dok je u HNL-u neprikosnoven. U svojim okvirima nalikuje minhenskom Bayernu. Može prodati brojne igrače na početku sezone, a na kraju će uvijek biti prvi s dva, tri iznimno talentirana nogometaša za koje nikad niste čuli. Za očekivati je kako će se Dinamo kvalificirati dalje iz naše skupine. Zagrepčani su jedni od favorita. Od igrača Dinama izdvojio bih Brunu Petkovića. On je strašan talent. Kad je u formi, nezaustavljiv je, no koliko vidim baš ga i ne ide na početku ove sezone.

Dobro poznajem i Gavranovića. Prava je sreća za Dinamo da se on probudio kad se Petković ugasio. Poznajem i Marina Leovca, koji je igrao u dresu Rijeke te 2014. kad sam bio na Rujevici. Rijeka je tada slavila 3:1, a nešto slično očekujem i danas. Hrvati su oduvijek bili sinonim za nogometaše sjajne tehnike koji s loptom mogu što požele. Prava šteta da vam liga nije bolja, ne mogu ni zamisliti kakva bi tek onda bila reprezentacija.

 

Pročitajte više