NBA DRAFT

Hrvatska bi nakon drafta prvi put mogla imati suigrače u NBA ligi

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

PRVI put u povijesti Hrvatska bi mogla imati dvojicu igrača u istoj NBA momčadi. Cibonin dragulj Roko Prkačin izlazi na ovogodišnji draft, koji će se 29. srpnja održati u New Yorku, a mnogi analitičari prognoziraju mu da će biti izabran krajem prve runde.

U toj fazi drafta izbore imaju tri franšize koje već imaju Hrvata u rosteru. LA Clippersi Ivice Zupca biraju 25., Phoenix Sunsi Darija Šarića 29., a Utah Jazz Bojana Bogdanovića ima posljednji, 30. pick prve runde.

Prkačin je posljednje tjedne proveo u Americi na testiranjima i pokaznim treninzima, koje je pretpostavio borbi za Olimpijske igre s reprezentacijom u Splitu i time pokazao odlučnost da ostane na raspolaganju NBA klubovima. Komentari američkih medija na Prkačinove izvedbe na Draft Combineu vrlo su pozitivni i čini se da je njima učvrstio svoj status.

Dolazi iz kluba u kojem su igrali Dražen, Bojan, Giriček...

Portal slcdunk.com, koji prati Utah Jazz, opširno ga je predstavio kao kandidata na draftu, podsjetio da je Cibona prije njega NBA ligi dala Dražena Petrovića, jednog današnjeg i jednog bivšeg igrača Jazza, odnosno Bojana Bogdanovića i Gordana Giričeka, ali i druge poput Darija Šarića i Ante Žižića. Naglašava i da mu je otac Nikola također vrlo uspješan bivši košarkaš.

U opsežnoj analizi u kojoj detaljno secira Prkačinove vrline i mane autor kaže da ga zapravo jako podsjeća upravo na Bojana Bogdanovića, samo sa slabijim šutom, ali boljim obrambenim potencijalom. To je ocjena koju su mu dali mnogi američki analitičari, hvaleći njegovu raznovrsnu napadačku igru te podcijenjenu igru leđima i osjećaj za dodavanje.

Usporedbe s All-Star igračima

"U najboljem slučaju mogao bi se razviti u igrača poput Domantasa Sabonisa, ali boljeg u obrani, ili kreativniju verziju Pascala Siakama. Ili čak u slabijeg u obrani, ali boljeg u tradicionalnim centarskim vještinama od Andreja Kiriljenka, makar je to možda previsoka pohvala", napisao je autor prije nego što je povukao prikladniju usporedbu.

"Među sadašnjim igračima Jazza, on je poput Georgesa Nianga, samo bolji u obrani, a slabiji u šutu."

Slcdunk.xom dodaje da Prkačin ima tek 18 godina, ali da je sa 16 već igrao u ABA ligi, u kojoj su se razvijali Nikola Jokić, Jusuf Nurkić i Bogdan Bogdanović, te da bi mu u prilagodbi bila vrla korisna prisutnost Bojana Bogdanovića u klubu.

Hoće li odmah otići u NBA ili još malo ostati u Ciboni?

Tek nakon drafta bit će jasnije hoće li Prkačin odmah u NBA ligu ili će ostati još godinu dana u Ciboni. To će ovisiti o dogovoru s klubom koji ga izabere. Bude li zaista izabran krajem prve runde drafta, kada biraju klubovi koji se bore za titulu, lako bi mogao ostati u Europi još neko vrijeme, iako postoji mogućnost i da ga odmah zadrže i daju mu da igra u Razvojnoj ligi, gdje im je više na oku.

S druge strane, izabere li ga momčad u rebuildingu, poput Oklahoma Cityja, mogao bi odmah postati ozbiljan dio rotacije, baš kao Srbin Aleksandar Pokuševski protekle sezone.

Pročitajte više