Quaresma potpisao četvrti čin hrvatske nogometne tragedije

Foto: Hina, Guliver Image/Getty Images

HRVATSKA je u šokantnoj završnici drugog produžetka izgubila od Portugala 0:1 i u osmini finala se oprostila od nastavka Eura.
 
Šokovi su sastavni dio povijesti hrvatskog nogometa, a prisjetit ćemo se tri najtužnija epiloga nakon kojih je Hrvatska ispadala sa velikih natjecanja.
 
Hrvatskoj presudili sudac - 12. njemački igrač, bahati Ćiro i neoprezni Jerkan i Štimac
 
Hrvatska je u posljednjem kolu grupne faze kalkulirala i porazom s drugim sastavom 0:3 od Portugala otišla na Njemačku.
 
"Volim Nijemce i Njemačku, a najviše ih volim vidjeti u tenku ili Štuki. Uostalom, Nijemci su tako natukli Ruse na ovom prvenstvu da su im se osvetili i za Staljingrad i za sve drugo!" ispalio je Ćiro Blažević pred novinarima u Engleskoj 1996. objašnjavajući zašto je za protivnike u četvrtfinalu odabrao Nijemce, a ne Čehe.
 
Njemačka je u četvrtfinalu slavila s 2:1, a utakmica se pamti po 12. njemačkom igraču sucu Sundellu, neopreznim Jerkanu i Štimcu, te njemačkom junaku Sammeru. 
 


1996 (June 23) Germany 2-Croatia 1 (European... by sp1873

Jerkan je nepotrebnim igranjem rukom osigurao Nijemcima vodstvo iz jedanaesterca, Štimac je u 55. minuti, također potpuno nepotrebno, na centru igrališta i ispred vidljivo nam nesklonog Sundella, oštrim startom srušio Mehmeta Scholla, iako je već imao žuti karton, a Sammer je tri minute kasnije zabio za pobjedu reprezentacije koja je tada postala prvak Europe.
 

 

 
Turska, Senturk i najveći šok u povijesti reprezentacije
 
Dvanaest godina kasnije Hrvatska se vratila u četvrtfinale i doživjela jedan od najtežih poraza u povijesti. Nakon 90 minuta okršaja s Turskom nije bilo golova, a Hrvatska je povela u 119. minuti pogotkom Klasnića. 
 
 

Croatia - Turkey 2-4 2008 EM by TiffaniDewey
Hrvatski navijači već su počeli slaviti na stadionu i razmišljati o ulaznicama za polufinale s Nijemcima, ali su se Turci šokantno vratili golom Senturka u 122. minuti. Šokirana Hrvatska nije se uspjela oporaviti i promašajima Modrića, Rakitića i Petrića jedanaestercima ispala s prvenstva.
 
Cijela je Hrvatska slavila Šukerov gol i nitko nije ni primjetio da je utakmicu života odlučio odigrati Lililan Thuram
 
I dok na Europskom prvenstvu Hrvatska nikad nije prošla četvrtfinale, na Svjetskom je to uspjela iz prvog pokušaja. Protiv Njemačke je 1998. godine, na putu do svjetske bronce, Hrvatska odigrala jednu od najboljih utakmica i golovima Vlaovića, Jarnija i Šukera slavila s ogromnih 3:0 u Lyonu.
 
A onda se dogodila ona mučna i tužna utakmica s Francuskom u polufinalu. U prvih 45 minuta nije bilo golova, a onda je u prvoj minuti nastavka Aljoša Asanović poslao jedan od najljepših paseva u povijesti hrvatskog nogometa. Davor Šuker se zavukao iza leđa francuske obrane i zabio je za senzacionalno vodstvo Vatrenih.
 

1998 (July 8) France 2-Croatia 1 (World Cup).mpg by RoyceNewsome
Međutim, slavlje je trajalo samo minutu. Dok je većina hrvatskih navijača i dalje slavila gol, Youri Djorkaef je ukrao loptu neopreznom Bobanu i dodao za nadolazećeg Liliana Thurama koji matira Ladića. Veliki Thuram nikad prije, a ni nikad poslije nije zabio gol za Francusku u preko 120 utakmica za Tricolore, no te je večeri na St Denisu igrao kao u transu. Dvadeset minuta prije kraja othrvao se Jarniju i fantastičnim udarcem lijevom nogom s 18 metara zabija za konačnih 2:1 za Francusku.
 

 

Pročitajte više