Hrvatska eliminirala Bugare, prvijenac Nike Kranjčara

HRVATSKA reprezentacija uspjela je ostvariti velik podvig na stadionu Vasil Levski u Sofiji, svladavši Bugarsku rezultatom 1:3, a svoj prvi gol u "kockastom" dresu postigao je Niko Kranjčar.

Nakon završetka utakmice hrvatska reprezentacija može biti prezadovoljna onim što su pokazali u kvalifikacijama za SP, bila je ovo peta pobjeda naših.

Naši su igrači pokazali koliko su kvalitetna momčad, koja točno zna biti strpljiva, ali i izabrati pravi trenutak.

U prvom poluvremenu imali smo potpunu prevlast nad terenom, igrali smo kompaktno i smireno, te se Bugari unatoč velikom trudu i oštroj igri nisu uspjeli dokopati našeg šesnaestreca.

U 19. minuti Hrvatska je uspjela povesti iz prve izglednije prilike, Olić je dobro ušao u šesnaesterac po lijevoj strani, te dao povratnu loptu za Kranjčara, koji je sjajno proigrao Marka Babića, a on je "špicom" zabio za 0:1.

Vodstvo Hrvatska uspijeva sačuvati, unatoč tri izgledne prilike Dmitra Berbatova, koji je iz "mrtvih" prilika bio neprecizan u 30., 34. i 43. minuti.

Vodstvo Hrvatske na 0:2 je u 58. minuti povisio Igor Tudor, koji je izvrsno reagirao na povratnu loptu Olića.

Nakon ovog vodstva primjećivao se pad u igri naše reprezentacije, Kranjčar ništa nije mijenjao, a nakon nekoliko poluprigoda isplatili su se napadi Bugara u 72. minuti. Martin Petrov je iskosa sa dvadesetak metara iz slobodnog udarca uhvatio Butinu nespremnog i lopta je kroz ruke hrvatskog vratara ušla u mrežu.

U tom su se trenutku vratila neugodna sjećanja iz prošle utakmice s Bugarima na Maksimiru, ali bivši kapetan Dinama a aktualni playmaker Hajduka Niko Kranjčar riješio je utakmicu u 80. minuti.

Fenomenalnim driblingom Niko je izbacio Stojanova iz igre te precizno zatresao protivničku mrežu.

S tim je potezom izbacio Bugarsku iz utakmice, ali i iz utrke za Svjetsko Prvenstvo. Ovo je za Niku utakmica života, barem što se reprezentacije tiče. 

Osim što je zabio odlučujući pogodak, dodao je Oliću koji je asistirao Tudoru za drugi pogodak, te je sam namjestio prvi gol Marku Babiću. 

Naša je momčad danas prikazala jednu sjajnu igru, u kojoj jednako dobro funkcioniraju i obrana i napad. Ovo je pobjeda jednog kolektiva.

Bugari su, unatoč "mrtvim" šansama koje su propustili, uspjeli pokazati da su dostojan i borben protivnik vrijedan respekta, te nam je ova pobjeda stoga još i značajnija.

Na stadionu Levski bilo je i oko 600 hrvatskih navijača, koji su pružali gromoglasnu podršku tijekom cijele utakmice. Navijačima nije bilo lako, jer su u Sofiju došli i srpski navijači, pa je u bugarskom glavnom gradu bilo i manjih tučnjava. Vrhunac neukusa bio je transparent "Ovčara" na ćirilici koji je bio istaknut na tribini na kojoj su se nalazili bugarski navijači.

Bugarska: Ivankov, Kišišev (Lazarov, 54), Kirilov, Stojanov, Iliev, S.Petrov, M.Petrov, Jankov, Georgiev, Ivanov (Božinov, 46), Berbatov.

Hrvatska: Butina, R.Kovač, Tomas, Tudor, Šimunić, N.Kovač, Babić, Srna, Kranjčar (J. Leko, 82), Olić (Balaban, 90), Pršo.

Žuti kartoni: Olić, Tudor, R. Kovač (Hrv), Stojanov, Berbatov (Bug)

Pročitajte više